Skocz do zawartości
rwatbg

Dfi Ca64 Tc/tn

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam płytę DFI CA64 TC/TN z procesorem Celeron 1200 MHz (podkręconym na 1320 MHz). Problem jednak w tym, że takiej płyty producent nie umieszcza na swojej stronie, są owszem CA64 ale z TC albo z TN , brak jest właśnie takiej łamanej TC/TN. Do tej pory nie przeszkadzało mi to ale do czasu zakupu procesora P III TUALATIN 1266/512/133/1.45V. Z danych płyt TC oraz TN wyczytałem że obsługują one takiego procka z tym że nie wiem jak ustawić zworki MNOŻNIKA. Płytę ze 100 MHz na 133 MHz wiem jak ustawić bo jest to w instrukcji, a zworki mnoznika tego procka co posiadam Celeron 1200 są ustawione inaczej niż w instrukcji ale jest to x 12. SZUKAM użytkowników płyt TC/TN z PIII 1266, lub namiarów na takie ustawienia. Czy ustawianie zworek mnoznika na ślepo może spowodować jakieś szkody ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnożnik jest zablokowany!!

Wartość mnożnik płyta pobiera z procka!!

Czyli powinienem włożyć procka i zmienić tylko FSB ze 100 na 133, ale po co są te zworki na płycie. W instrukcji płyt DFI CA 64 TC oraz TN układ zworek dla każdego procka jest pokazany ale nie zgadza się to z moimi ustawieniami dla Celerona 1200 na płycie TC/TN. Są 3 rodzaje płyt DFI CA64 do 2 są instrukcje a do połączonej czyli TC/TN nie znalazłem. Każda płyta ma inny wygląd i ustawienia dlatego szukam właściciela takiej właśnie płyty, chyba że zrobię to na chybił trafił ale mam obawy co do procesora czy wytrzyma jak źle ustawię mnożnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wcześniej miałem to mobo DFI CS62-TC i celka 1.0@1.4 Ghz.

Ustawiałem zworkami magistrale na 133, a później w Biosie leciałem do 140!

Mnożnikiem wogóle się nie przejmowałem i wszystko śmigało!

Procek działa do dziś ale już na innym mobo!

Na Twoim miejscu jeżeli wszystko chodzi stabilnie niczym bym się nie przejmował!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nic z tego PIII nie wyjdzie bo albo on walnięty albo coś na płycie nie tak. Wystartował dobrze ustawił sobie 9,5 x 133 i nawet dobrze chodził, ale miał gorsze parametry niż celeron 1200 podniesiony na 1320. Wszystko skończyło sie po 1 wyłączeniu bo zastrajkował i nie ruszył. Po pewnym czasie znowu ruszył i tak w kratkę 1 raz na 10 uruchomień. podejrzewam że procek jest walnięty ( kupiony został na aukcji ) Może ktoś miał już podobny przypadek to prosze o radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielka porażka z tym pentiumem 1266. Wymieniłem u sprzedawcy na inny, ale nadal nie chce startować. Wygląda mi na to że płyta nie chce iść na FSB 133 MHz. Podkręcanie celerona kończy się na 115 MHz z poziomu windowsa, potem brak startu. Wymieniane miałem wcześniej parę kondensatorów i czyżby któryś byłby źle wlutowany ? Pamięć również podmieniałem ( 3 x 256 MB), bios resetowany do ustawień optymalnych i nadal brak startu!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś widzę że mnie długo nie było :D.

Po pierwsze?? Skąd wziąłeś informacje że twoja płyta to takie TC/TN??

Jak z Eversta albo czegoś w tym stylu to obstawiam że masz albo TC albo TN ale program nie jest na tyle sprytny żeby Ci dokładnie to podać.

Po drugie, to już było napisane ale nic ze swojej strony nie dodałeś co do zworek z zakresem taktowania (chociaż u Ciebie to raczej będą dip-switche). Przestaw na 133Mhz i powinno być git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...