Skocz do zawartości
Viperus

Problem Po Aktualizacji Bios-u

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dość poważny problem z działaniam mojego lapka. Wszystko zaczęło się po aktualizacji biosu do wersji 1.15 która dodawała obsługę nowych procesorów - merom (sam teraz się zastanawiam po co mi to było skoro mam celine) ale niestety po operacji choć przebiegła pomyślnie pojawiły się skutki uboczne: procesor pracuje tak jakby ciągebył obciążony na maxa(tak też pokazuje menagier) przez co system jest bardzo ociężały i wolny, innym problemem który się pojawił to spowolnienie internetu/przerywanie połączenia z serwerami, długie ładowanie stron. Jedynym sposobem chyba będzie wgranie starego biosu ale z kąd go pobrać skoro producent go nie udostępnia(mapisałem maila ale jak na razie to nie palą się z odpowiedzią), może Wy macie jaiś pomysł ? System raczej nie zawinił bo pracował normalne aż do felernej aktualizacji. Please hiepl mi :mur:

To nie moja wina że są dwa takie same tematy - to laptop nawalił

[Hej to ja Twoj laptop - znajdz se innego kozla ofiarnego - trza tyle nie pic ;P]

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam dość poważny problem z działaniam mojego lapka. Wszystko zaczęło się po aktualizacji biosu do wersji 1.15 która dodawała obsługę nowych procesorów - merom (sam teraz się zastanawiam po co mi to było skoro mam celine) ale niestety po operacji choć przebiegła pomyślnie pojawiły się skutki uboczne: procesor pracuje tak jakby ciągebył obciążony na maxa(tak też pokazuje menagier) przez co system jest bardzo ociężały i wolny, innym problemem który się pojawił to spowolnienie internetu/przerywanie połączenia z serwerami, długie ładowanie stron. Jedynym sposobem chyba będzie wgranie starego biosu ale z kąd go pobrać skoro producent go nie udostępnia(mapisałem maila ale jak na razie to nie palą się z odpowiedzią), może Wy macie jaiś pomysł ? System raczej nie zawinił bo pracował normalne aż do felernej aktualizacji. Please hiepl mi :mur:

To nie moja wina że są dwa takie same tematy - to laptop nawalił

[Hej to ja Twoj laptop - znajdz se innego kozla ofiarnego - trza tyle nie pic ;P]

czy oby do swojej wersji lapciaka wgrywales ten bios??:D

Wgraj go ponownie ale w trybie awaryjnym:)

Pozatym.... koles moglbys opisac tego lapka, jakie wrazenia, jakie materiały, jak wykonany, jaka wydajnosc w 3D?? jakies testy.

Edytowane przez Doctor_25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótką reckę dałem tutaj

Mam obawy co do tych biosów Joybook_S73G_S73U_EC_BIOS_R101... - na pewno będzie pasował do S73EG ?

sciagnij go rozpakuj i przeczytaj readme :)

bedzie na bank napisane czy pasuje.

jak nie to jak mowielm wgraj jeszcze raz ten co masz ale pod awaryjnym :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten bios nie da się wgrać bo choć wszystko idzie dobrze to po restarcie pisze że się nie udało. Właśnie zauważyłem że to prez sieć bezprzewodową wszystko się muli, teraz siedzę podpięty kablem i jest ok.

W biosie jest coś takiego jak KBC

Dołączona grafika

KBC - keyboard controller

Edytowane przez Miper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od paru dni posiadam benqu s73eg z celeronem 1.6. Podobnie jak rozpoczynający temat skusiłem się na nowy bios. Niestety nie zauważyłem żadnych zmian na plus jedynie na minus. Fsb zmniejszyło się z 133 do 130 i za tym oczywiście cała reszta (pamięci procek). Mam pytanie do innych posiadaczy tego lapka czy komuś udało się może programowo zmienić fsb. Ja chętnie zmniejszyłbym z 133 na 100 przynajmniej gdy nie potrzebuję dużej mocy obliczeniowej. Może wtedy wiatrak wiałby ciut ciszej co jak dla mnie jest wadą w tym laptopie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi