Skocz do zawartości
un_ix

blok wodny (HDS) na HDD - czy to ma sens??

Rekomendowane odpowiedzi

(...)A tak ogolnie to powiem, ze jak dla mnie chlodzenie dysku jest jakims zboczeniem, i tak sie zepsuje predzej czy pozniej.

zauwaz, ze chłodzony twardy dysk mozesz izolować akustycznie (np owijając gąbką) bez strachu, ze padnie on w skutek przegrzania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

Chwilowo mam chlodzenie tylko na athlonie, hdd i psu woda, radeon sobie z pasywnym @ ok. 40C biega i jest mu dobrze z tym, jest dosc wydajny do cs'a bez o/c

[...]

moglbys cos wiecej napisac o chlodzeniu wodnym psu?. jak je zrobiles? czy zamiast radiatorow dales bloki wodne i do nich przykreciles tranzystory mocy czy tez przymocowales bloki do tych aluminiowych radiatorow?

Jak zrobiles bloki - frezowane czy jakies domowej roboty ( wiem niektorzy maja "domowy" dostep do frezarki, ja nie).

oryginalne aluminiowe radiatory sa uziemnione i tylko wykonalem blok ktory sie o nie opieral przez warstwe pasty termoprzewodzacej, blok to miedziana plytka z przylutowana do niej rurka ;) A mosfety w tym psu rozgrzewaja sie do ~34C przy naprawde sporym obciazeniu, ona takiego athlona 800 wciaga nosem i moze swobodnie bez wentylka i wody pracowac

ok, czyli pomysl dosc prosty i jak widac skuteczny - ja wlasnie nad czyms takim myslalem. bo kiedys widzialem jak to zrobili kolesie tutaj:

http://www.zerofanzone.co.uk/content.asp?r...rmax550w&page=1

i jak dla mnie to kosmos absolutny - no ale oni maja dostep do frezarki.

... moze swobodnie bez wentylka i wody pracowac

znaczy chcesz powiedziec ze przez ten blok przy malym obciazeniu jakim dla PSU jest Athlon 800 nie plynie woda a blok jedynie zwieksza powierzchnie radiatora - czy tez czegos nie zrozumialem?

I jeszcze jedno jesli PSU nie grzeje sie mocno to rozumiem ze nic nie stoi na przeszkodzie zeby w obwod chlodzenia wlaczyc jeszcze szeregowo blok chlodzacy HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee, tego... evendim - w ktorym etapie produkcji tego chłodzenie (do ktorego dałeś linak) goście uzywają frezarki? bo ja tam widziałem tylko brzeszczot i palnik... wg mnie uzywali jeszcze wiertary, ale to akurat nie problem zorganizowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee, tego...  evendim - w ktorym etapie produkcji tego chłodzenie (do ktorego dałeś linak) goście uzywają frezarki? bo ja tam widziałem tylko brzeszczot i palnik... wg mnie uzywali jeszcze wiertary, ale to akurat nie problem zorganizowac.

fakt cos mi sie pojordolilo :oops: . na swojej stronie glownej chwala sie ze maja frezarke i tak jakos mi sie skojarzylo ze peweni jej uzywaja do wszystkiego. Ale rzeczywiscie na zdjeciach widac ze robia otwory wiertarka i tna brzeszczotem.

Tak sie wlasnie zastanawialem czemu im z frezarki taki krzywulec wyszedl ale pomyslalem ze moze byli troche "wczorajsci" czy cus. Ale teraz widze ze to byl brzeszczot - szczegolnei ze takiej wielkiej plyty to nijak nie idzie w tej ich frezarce zamocowac :).

jeszcze raz - moj blad - tak to jest jak sie nia szczegoly na zdjeciach nie zwraca uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi