Shakell Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 Witam niedawno kupiłem na allegro monitorek CTX PR711T. I wszystko byłoby ok gdyby nie problemy z ostrością obrazu - monitor stoi u mnie pierwszy dzień a ja nie mogę sobie poradzić z wyregulowaniem ostrości - wogóle nie mogę doszukać się takiej opcji. W OSD mam następujące opcje: Position Size Pincushion Geometry Rotation Others - Moire, Converge Mode Off Time Power save Recall Language Location W jaki sposób ustawić tu ostrość? bo pracowanie na niewyregulowanym monitku jest bardzo niewygodne :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Ok. już ostrośc jako tako wyregulowałem - ale mam pytanko - czy są jakieś programy które pomogłyby jak najdokładniej ustawić ostrość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Ok. już ostrośc jako tako wyregulowałem - ale mam pytanko - czy są jakieś programy które pomogłyby jak najdokładniej ustawić ostrość? ostrosc to się chyba regulowało potencjometrami na trafopowielaczu wysokiego napięcia w srodku monitora ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 (edytowane) Dokladnie tak jak mowi gmfriend otwierasz obudowe monitora i poszukujesz potencjometrow na plytce drukowanej takich co przekrecasz wkretakiem i regulujesz ostrosc i jeszcze sa od pozycji obrazu na monitorze, tylko ten zabieg trzeba robic z duza ostroznoscia bo jak dotkniesz dzialka elektronowego kineskopu to dym poleciaeale z ciebie. Edytowane 16 Grudnia 2006 przez radeksz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 No wiecie ja regulowałem tą opcją converge ale obraz ciągle wydaje mi się nieostry. Miałby ktos dokładniej opisać co i jak z tym trafopowielaczem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 No wiecie ja regulowałem tą opcją converge ale obraz ciągle wydaje mi się nieostry. Miałby ktos dokładniej opisać co i jak z tym trafopowielaczem?? bez rozbierania monitora powinny byc otwory (otwor z boku monitora lub z tyłu) , potrzebny cienki srobokręt i delikatne krecenie, jak jest dualfocus to są dwa potencjometry teoretycznie jeden do ustawiania srodka ostrosci a drugi do brzegów ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 No wiecie ja regulowałem tą opcją converge ale obraz ciągle wydaje mi się nieostry. Miałby ktos dokładniej opisać co i jak z tym trafopowielaczem??Ta opcja ktorej uzyels sluzy do ustawiania zbierznosci kolorow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 jakby ci to powiedzieć - facet od którego kupiłem mówił żeby tego używać - w starym monitku miałem po prostu sharpness Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Kupiles monitor zuzyty pozostaje ci serwis porfesjonalny anie poprawianie ostrosci za pomoco zbierznosci kolorow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 OK, OK no to biorę się za ten trafopowielacz. Niestety na obudowie nie ma nigdzie żadnych dziurek, więc chyba muszę go rozkręcić. Gdzie dokładnie ma sie znajdować ten trafopowielacz?? I jak to cudo wygląda? Miałby ktoś fotki?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 (edytowane) Nie bierz sie za to bo jeszcze prad cie porazi albo spali w srodku sa napiecia dochodzece do paru kilowoltow. Edytowane 16 Grudnia 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 kilowoltów:), trafo to takie największe czarne z pojedynczym grubszym przewodem przyłozonym do kineskopu o gory jesli monitor wyjarany to nic nie da ustawianie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 To może ja wam opiszę jak to dokładnie wygląda: Podczas grania w gry nie zauważam rozmycia. Jednak podczas pracy z tekstem i podczas przeglądania neta obraz wydaje mi sie lekko rozmazany zwłaszcza w dolnym fragmencie ekranu: np okno szybkiej odpowiedzi an tym forum i windowsowy pasek szybkiego uruchamiania. Lewy i prawy górny róg jest raczej ok. Skala rozmazania nie jest zbyt duża - właśnie siedzę na tym monitorze i mogę wszystko czytac raczej bez problemów. Mam nadzieje że opisałem problem najlepiej jak umiałem Czy takie rozmazanie może szkodzić wzrokowi?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 napewno. ALe jeżeli mówisz, że możesz bez problemu czytać tekst to nie jest źle, chociaż i tak to szkodzi, niewyraźny tekst męczy oczy. Na dłuższą mete niewskazane, ja osobiscie balbym sie o swoje oczy. Ale zależy też od CIebie, czy jest to męczące, ja np jestem bardzo wyczulony na rozmycie, jak jestem u kolegów co maja jeszcze jakieś starsze crtki to bardzo mi to przeszkadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 U mnie już wszystko ok - właśnie skręciłem spowrotem obudowę po manipulacjach przy trafopowielaczu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...