teraw Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 (edytowane) witam. zastanawiaja mnie 2 wymienione w temacie plyty. obie sa b. tanie, obie obsluguja c2d oraz na obie mozna wsadzic pamieci zarowno ddr1 jak i ddr2. asrock ma zlacze agp8 oraz pcie4 (ma ono wielkosc 16, ale chodzi tylko jako 4 :( ) ramy wchodza na niego ddr 400 lub ddr2 533/677 ecs ma tylko pcie, za to ddr2 obsluguje tylko do 533 :( pytania: - czy na tym ecs jest zlacze pcie16 czy obciete podobnie jak na asrocku? - czy na ecs mozna puscic ramy na 677, czy chipset nie wytrzyma? (wiele plyt ma w specyfikacji ramy do 667 a z powodzeniem chodza 800 a nawet 1066, wiec mze na ecs beda chodzily 667) - najwazniejsze: ktora lepiej oplaca sie kupic? (prosze nie mowic zebym dozbieral do lepszej, bo na lepsza plyte i nowe ramy bede zbieral z rok :P ) planuje wsadzic tam e6300 lub e4300 jak wyjdzie w sensownej cenie, moje obecne 2x512 ddr400 i mojego galaxy 7300gt asrock na komputroniku ecs na komputroniku Edytowane 16 Grudnia 2006 przez teraw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Wybralbym Asrock'a (po pierwsze to tanszy ASUS czy tam ABIT - nigdy nie pamietam do kogo Asrock nalezy), poza tym obsluguje DDR667 a ECS nie, no i z tego co widze po opisie to wlasne Asrock ma PCIEx a ECS ma AGP. Poza tym nigdy nie mialem zaufania do ECS'a :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 (edytowane) przyjzyj sie tym plytom dokladniej - asrock ma agp i pcie, ecs tylko pcie :) no wlasnie o te ramy chodzi - jakby byla mozliwosc puszczenia na ecsie 667 to bym sie nie zastanawial, bo agp do niczego mi sie nie przyda, a pcie 4x to troszke chalowate jest... co im zalezalo dac tam pelne pcie16, to chyba az takie trudne ani tak strasznie drogie nie jest? edit: ecs nie ma duala, a ramy na singlu obetna wydajnosc znacznie bardziej niz pcie4, przynajmniej mi sie tak wydaje, mam racje? Edytowane 16 Grudnia 2006 przez teraw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 przyjzyj sie tym plytom dokladniej - asrock ma agp i pcie, ecs tylko pcie :) no wlasnie o te ramy chodzi - jakby byla mozliwosc puszczenia na ecsie 667 to bym sie nie zastanawial, bo agp do niczego mi sie nie przyda, a pcie 4x to troszke chalowate jest... co im zalezalo dac tam pelne pcie16, to chyba az takie trudne ani tak strasznie drogie nie jest? Przeciez obie maja PCIex x16??? ASROCK : złącza PCI-E (liczba slotów) PCI-Express x16 (1) złącze AGP 8x ECS : złącza PCI-E (liczba slotów) PCI-Express x16 (1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 złącza PCI-E (liczba slotów) PCI-Express x16 (1) no wlasnie nie - tak pisze w opisie sklepu, ale p[oczytaj opinie uzytkownikow, w komputroniku i na wielu innych stronach - to zlacze pracuja jako pcie4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 ...ale między PIC-E x4 a x16 nie ma zbyt duże różnicy. Tego ASRocka już trochę osób ma, a o ECSie ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje. BTW ASRock należy do Asusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 ...ale między PIC-E x4 a x16 nie ma zbyt duże różnicy. teoretyczna przepustowosc: pci-e4x 1000 MB/s pci-e16x 4000 MB/s dla porownania: agp4x 1066 MB/s agp8x 2133 MB/s pytanie tylko brzmi ile naprawde danych przeplywa pomiedzy prockiem/ramem a karta podczas grania? wiek ktos moze? albo da sie to jakims progsem zmierzyc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...6&hl=asrock Tu masz topic o tej płycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 teraw, czytałeś Ty choć jedną recenzję tej płyty? To zapytaj Chuck'a Norris'a a on pokaże Ci linki z takowymi i zobacz jakie są różnice pomiędzy PCI-e 4x a 16x... Zresztą, jaką Ty tam kartę chcesz włożyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...