Holyfire Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 (edytowane) Niedawno dokonałem zakupu drugiej karty graficznej w celu zrobienia SLI - Gainward 7800GTX 256MB DDR3. Wszystko fajnie przestawiłem zworki na płycie głównej potem opcje w BIOSie i odpalam winde.Po wejściu do windy komunikat ,że SLI jest aktywne.No to chciałem zabrać się do testowania.Ściągnąłem program nHancer dla profili SLI - www.nhancer.com.W sterownikach SLI ustawione w tryb auto.Na początek poszły syntetyki czyli 3D marki - wzrost wydajności spory ale.... Wydawać by się mogło ,że nagle procesor zaczyna niedomagać ponieważ w 3D Marku 2k6 wynik procesora jest prawie 2x niższy na 2x7800GTX niż z pojedyńczą kartą.No nic wyniki wynikami pora na gry. Odpalam Most Wanted z tym paskiem aby zobaczyć czy SLI działa no i działa ,ale przez ok.10min i potem zaczyna sie jazda :angry: SLI jakby się wyłączyło a fpsy drastycznie spadają i jak kiedyś gra działała bardzo dobrze przy jednej grafie tak przy dwóch staje się niegrywalna.To samo przy innych tytułach Battlefield 2,Painkiller,Carbon wszędzie jest ta sama przypadłość.Mianowicie po jakimś czasie SLI wysiada - stwierdzam to po tym pasku od "Pokazywania zrównoważonego obciążenia procesora graficznego" :/ Próbowałem zmieniać sterowniki - bez rezultatu. Już sam nie wiem co to może być - zasilacz raczej nie (Tagan TG530-U15 - http://zenfist.pl/pID/214.htm) więc co to może być?. A może jednak zasilacz nie radzi sobie ? Proszę pomóżcie mi z tym problemem bo ja już nie mam pomysłów dlaczego tak jest :mur: Konfiguracja mojego kompa: DFI NF4 SLI-D Opteron 144@2,8Ghz 2x1GB PDP Patriot ELK PC-4000 MSI NX7800GTX 256MB DDR3 GAINWARD PP Ultra/3500PCX 7800GTX 256MB DDR3 TAGAN 530W (TG530-U15) Obydwie grafy chłodzone przez Accelero X1 więc nie mają prawa sie przegrzewać. Edytowane 23 Grudnia 2006 przez Holyfire Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Może format... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Użyj drivercleaner i wyal sterownik ściągnij najnowszy i zainstaluj od zera powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Czy mi się wydaje czy do SLi są potrzebne 2 takie same karty. Temperatury sprawdzałeś?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:MAO:. Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 - stery - przetestuj osobno grafiki - moze ktoras jest 'kopnieta' - sprobuj na innym kompie tą konfiguracje SLi - byc moze nie zgrywaja die zbyt dobrze karty od dwoch roznych producentow lub ktoras nie domaga, [kiedys mielismy konfig 2x Galaxy 7600 GS i to z numerami seryjnymi po sobie.. i niestety nie dalo rady, osobno OK] - new system - zasilacz powinien dac rade! :blink: - stery - przetestuj osobno grafiki - moze ktoras jest 'kopnieta' - sprobuj na innym kompie tą konfiguracje SLi - byc moze nie zgrywaja die zbyt dobrze karty od dwoch roznych producentow lub ktoras nie domaga, [kiedys mielismy konfig 2x Galaxy 7600 GS i to z numerami seryjnymi po sobie.. i niestety nie dalo rady, osobno OK] - new system - zasilacz powinien dac rade! :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holyfire Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Temperatury są OK a karty nie są potrzebne tego samego producenta.Kiedyś trzeba było tak zrobić ,ale nowe Forceware'y to zmieniły.Spóbuje zrobić w najbliższym czasie format i może to coś pomoże a jak nie to będzie trzeba sprzedać karte bo jestem pewien ,że jest ona sprawna na 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holyfire Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Może macie jeszcze jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje ? Jutro montuje na chipset Thermalright HR-05-SLI Chipset cooler żeby go troche schłodzić.Bo chipset osiąga ponad 60 stopni przy obrotach ok.4000 :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kabul Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 60 stopni.. troszke duzo... zamiesc fotke jak to sie prezentuje all po zamontowaniu HR'a o ile mozesz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:MAO:. Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zaoszcedzisz na ogrzewaniu :D Zaoszcedzisz na ogrzewaniu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holyfire Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Problem ze SLI chyba się sam rozwiązał.Ostatnio wszystko działa dobrze :] Zamieszczam fote wnętrza mojego potwora :F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Ogarnął byś ten bałagan w obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holyfire Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 (edytowane) bałagan bałaganem ale temperatury są niskie :] Musze inaczej wpiąć molexa przy HR-05-SLi bo teraz kabel przylega do radiatora - ten między wentylem a radiatorem.Musze też inaczej poprowadzić zasilanie "dyskietkowe" do mobo. Temperatura teraz na chipsecie ok.43 stopni w IDLE i do 52 w Stresie. Edytowane 23 Grudnia 2006 przez Holyfire Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:MAO:. Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Fjnie by bylo gdybywszytstkie takie problemy 'same' sie rozwiazywaly :D Najwidoczniej wina zbyt wysokiej temp.. <browo> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...