Morpheus Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 (edytowane) Witam Wszystkich użytkowników, to Mój pierwszy post na tym forum :) Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w skonfigurowaniu sieci domowej, ponieważ jestem w tym temacie całkowicie "zielony", pomimo przeczytania kilku poradników nie wiem co muszę kupić i jak to skonfigurować. Sprawa wygląda następująco: na dołączonym schemacie jest przedstawione moje mieszkanie oraz wszystkie urządzenia, które będą miały korzystać z sieci. Obecnie mam internet jedynie w jednym pokoju w Pc (posiada zintegrowaną kartę sieciową) - od miejscowego dostawcy połaczenie kablowe (jestem też w sieci Lan); prędkość to 512. W drugim pokoju mam laptopa Dell 6400 ze standardową kartą Wireless Card Only: Dell Wireless 1390b/g (54Mbps),a w następnym pokoju konsolę PSP. Chciałbym, aby sygnał był nadawany z pokoju w którym jest PC, a następnie odbierany przez resztę urządzeń, oraz, aby był dostępny w całym mieszkaniu (laptop czesto zmienia swoje miejsce :))- powierzchnia mieszkania to 80m2. Dodatkowo mam pytanie: czy przez taką sieć oprócz dostępności do internetu jest mozliwa bezpośrednia komunikacja między komputerem stacjonarnym i laptopem z dużą prędkością-coś w rodzaju lanu; np. granie, wysyłanie danych między tymi dwoma urządzeniami. Czy stworzenie takiej sieci będę musiał zgłaszać u dostawcy internetu? Proszę rownież o podanie konkretnych urządzeń; np. z allegro które spełnią moje wymagania i najlepiej będą w przystępnej cenie ;) Intryguje mnie jeszcze jedno: czy da się sygnał z komputera wysłać też do Tv- nie mam stacjonarnego odtwarzacza DVD tylko wbudowany w Pc; dotychczas przesyłałem filmy kablem, ale wzgledu na przemeblowanie teraz nie mam takiej mozliwosci. (chciałbym odpalać filmy na odtwarzaczu w pc, ale wyświetlać je na tv) Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Edytowane 18 Grudnia 2006 przez Morpheus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 cześć, więc tak: Trzeba będzie zakupić urządzonko mające funkcje routera, acces pointa dla wifi, bez opcji modemu adsl. Musi także posiadać opcję klonowania adresu MAC, być może twój dostawca internetu identyfikuje cię w sieci po uniklanym adresie mac. Generalnie najlepszy transfer osiągniesz w sieci wifi na standardzie g, jedynie psp bedzie sie łączyć przy użyciu standardu b. Na allegro jest trochę tego sprzetu. Coś dla siebie wybierzesz. Następnie wkładasz kabelek do jednego portu urządzenia, drugi wkładasz do peceta, wchodzisz do konfiguracji przez www (192.168.x.x zależnie od przypisanego adresu ip w urządzeniu), wykonujesz konfigurację, ustawiasz IP statyczne (trzeba wpisać adres ip, maskę i bramkę we wlaściwościach sieciówki) albo dynamiczne (dhcp), uaktywniasz bezprzewodówkę, definiujesz nazwę sieci bezprzewodowej ssid, ustanawiasz klucz dla połączeń szyfrowanych (wpisujesz go w lapku we własciwościach sieci) i ewentualnie dla bezpieczeństwa filtrujesz po mac-u urządzenia sieciowe (wpuszczasz tylko te, które masz w mieszkaniu). Robisz restart urządzenia i ewentulanie sprawdź firewall w kompie i lapku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morpheus Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 A czy jest możliwość, że wszystko będzie bezprzewodowe i nawet do Pc nie będzie żadnych kabli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat_987 Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 (edytowane) Na początku chciałem się przywitać! To mój pierwszy post na tym forum. Widzę, że laptop ma bezprzewodową kartę, więc tu problemu nie będzie, ale jeśli chodzi o PC musisz dokupić taką kartę to koszty lekko ponad 100zł (nie powiem ci dokładnie bo kupowałem 3 lata temu). Na allegro widziałem też małe karty bezprzewodowe, które mogły by ci wystarczyć ale sam takiego czegoś na oczy nie widziałem więc nic na ten temat nie powiem. Wiem tylko, że Tobie przydało by się takie coś: http://www.allegro.pl/item149736210_pentag...te_wys_5zl.html Co do PSP to ci nic nie pomogę. A jeśli chodzi o możliwość bez przewodowego przesyłania obrazu na TV (bo tak to zrozumiałem) to bardzo w to wątpię. Nigdy o takim czymś nie słyszałem. Nie mówię jednak, że jest to nie możliwe ale... Edytowane 18 Grudnia 2006 przez mat_987 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 (edytowane) bez wątpienia jeśli chcesz mieć także połączenie bezprzewodowe w pececie musisz się zaopatrzyć w kartę bezprzewodową na pci może to być nawet ten pentagram ponieważ ceną nie odbiega od rozwiązań opartych na usb jak juz sobie wszystko podłączysz i skonfigurujesz to należy sprawdzić następujące elementy dla każdej maszyny: - ta sama grupa robocza - zaznaczona opcja klient sieci microsoft network a jak nie to do zainstalowania (we właściwościach połączenia sieciowego) - zaznaczona opcja udostępniania plików i drukarek - włączony netbios oraz wlączony protokół IPX/SPX - odlokowane konto gościa (chyba) wtedy możesz zacząć udostępniać dyski i katalogi, mapować dyski, zarządzać zbiorami danych w zależności od nadanych uprawnień Edytowane 18 Grudnia 2006 przez thermalfake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morpheus Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 A co sądzicie o takim zestawie: http://allegro.pl/item149966986_nowy_netge...mbps_ap_fv.html lub http://allegro.pl/item151344289_motorola_w...0mw_dd_wrt.html + http://allegro.pl/item148046473_karta_wifi...1g_antena_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Witam Mam troche inny problem ale to nie ma większego znaczenia... Chodzi mi właśnie o konfiguracje routera (mam adslowy ale chce go wykozystać jako zwykły router sieciowy). Mam asmaxa, i chciałbym tak jak to wyżej opisane skonfigurować go tak bym mógł uzywać dwóch kompów na raz (provider rozpoznaje mnie po MAC adresie wiec zwykły switch nie wystarczy). Próbowałem to dziadostwo ustawić.. i mimo klikunastu podejść, resetów itd nic z tego mi nie wyszło. Czy ktoś moze mi wyjaśnić co mam i jak ustawić by to poszło? Bo są opcje jak podanie IP itd.. to wpisałem to co mi sie pokazuje po ipconfig /all - mam stałe IP. Dałem na opcje MAC spuffing czy jakoś tak i wpisałem swój adres sieciówki.. ale dalej sie pogubiłem... ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...