Skocz do zawartości
DiJo

Włamanie Na Komputer

Rekomendowane odpowiedzi

http://maciek.pelnaswoboda.pl/www/pliki/logi/

ala.tgz - po rozpakowaniu, w katalogu ". " (kropka i spacja) są chyba 3 programiki do skanowania sieci i zgadywania haseł. Całość, razem z rozpakowanym archiwum była w kat. /var/tmp/ / W pliku vuln.txt zostały mi namiary na inny komputer razem z hasłem i użytkownikiem

log2 - log z mojego systemu :] w linijce 18 jest wpis jak ten ktoś się zalogował do mnie, trochę wcześniej sporo prób odgadnięcia hasła :]

Co w przypadku, jeśli ktoś zacznie mnie ścigać za to, że próbowałem się włamać na jego komputer? Te logi wystarczą? :) wiem, że może troche przesadzam ale chyba jest taka możliwość :] przez dułższy czas miałem zajęte 100% zasobów komputera i duże obciążenie sieci, więc chyba ta osoba dość sporo przeskanowała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na twoim miejscu zajal sie lepiej zabezpieczenem serwera/kompa a nie ciaganiem sie po policji, poniewaz jezeli ktos umial wlamac sie do twojego komputera to na 100% zabezpieczyl sie przed znalezieniem go ;) Sprawa nie jest warta zajmowania sobie czasu i denerwowania sie, Ktos zeskanowal twoj zakres ip, potem ktos pewnie probowal postawic na twoim kompie scanstro(zalezy jakie lacze masz) nie oplaca sie scigac tego kogos.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komp już jest chyba zabezpieczony :] Włamanie było na konto mojej dziewczyny, które kiedyś założyłem i myślałem że już dawno je usunąłem :] Hasło na nim też nie było jakieś skomplikowane i bycmoze znalazło się w słowniku. Konta już nie ma i kom chyba jest bezpieczny :P Dzieki za pomoc

ps. i życzę szczęśliwego Nowego Roku! :wink:

Edytowane przez DiJo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podstawa to mocne hasla ...

Wiekszosc wlamow z jakimi mialem doczynienia miala miejsce przez nieodpowiedzialnosc uzytkownikow. Albo zostawiali gdzies hasla (np firefox, wincmd, gg), albo ustawiali takie proste ze atakiem brutforce byly lamane w przeciagu kilku minut.

No i innym bledem to zle uprawnienia na pliki i katalogi - dosc popularne chmod 777 :P a potem placz ze ktos sie wlamal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprostsza metoda na tego typu ataki to albo blokowanie dostepu do SSH jesli uzytkownik raz czy dwa pomyli haslo albo zmiana portu SSH na inny. Po sieci krazy poprostu glupi skrypt ktory na sile proboje sie wbic zakldajac ze haslo jest takie same badz zblizone do loginu. Mozesz to sobie zglaszac gdzie chcesz, ale i tak nic z tym nie zrobia. Kiedys mialem jakiegos natresta z DSLa od TP, ktory namietnie probowal wysylac poczte z mojego serwera pocztowego. Dziennie generowal tyle smieci, ze ktoregos dnia wkurzylem sie i zglosilem to na abuse@tpsa.pl. Nie dostalem zadnej odpowiedzi a natreta zablokowalem na wlasna reke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sprawdzilem u siebe w logach i widze, ze jakis jelen od rana do 23:40 w sylwestra chyba prubowal na kazde imie istniejace na swiecie sie zalogowac :)

sprawdz do kogo nalezy ip, tylko sie nie zdziw

Edytowane przez HiPhO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi