tomybb Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Witam!! zastanawiam sie nad kupnem zasilacza do mojego komputera. Moim faworytem jest Chieftec CFT-560A-12C poniewaz chce przyszlosciowy zasilacz, ale w zwiazku z nim mam pare pytan: 1. Moja plyta glowna to epox-8RDA PRO, procesor Barton 2500 - chcialbym sie dowiedziec ktore napiecia sa glownie wykorzystywane czy 5V czy 12V. Bo juz niewiem, niektorzy mowia ze 5 a niektorzy ze 12 bo plyta ma juz dodatkowa wtyczke 12v. 2. Jezeli wykorzystywane sa glownie napiecia 3,3 i 5 to czy zasilacz z 28A na 3,3V i 30A na 5V bedzie wystarczajacy?? Poprzedni moj zasilacz mial 35A na 5V. Chcialbym rowniez sie dowiedziec czy jezeli glownie beda wykorzystywane napiecia 3,3V i 5V to czy zasilacz bedzie pracowal tak jak nalezy bo slyszalem ze przy slabo obciazonych liniach 12V zasilacze moga sie nieuruchomic jak rowniez napiecia moga sie "rozjezdzac" 3. Ostatnie pytanie: Zasilacz ktory mnie interesuje nie ma juz ujemnego napiecia -5V a zgodnie z ksiazeczka od mojej plyty glownej na plycie jest wykorzystywane to napiecia - czy w zwiazku z tym niebedzie zadnych problemow?? Czy moge miec zasilacz ze standargem ATX 2.2 ?? BARDZO PROSZE O POMOC!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zasilacz ma taki zapas mocy, że bez problemu obsłuży ci 2 takie płyty. Zasilanie proca masz z +12v, nic się nie martw, będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomybb Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 chciałbym się jednak upewnić czy brak napięcia -5V w zasilaczy nie sprawi problemu, poniewaz na mojej plycie to napiecie jest zaznaczone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomybb Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Istnieja rozbieznosci w kwesti jakim napieciem zasilany jest procesor na EP-8RDA PRO, a co za tym idzie ktore napięcia są bardziej wykorzystywane poniewaz zgodnie z artykulem: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_134751.html procesory pod SocketA zasilane sa z +5V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 To z jakiej lini zasilany jet procesor zalezy tylko i wylacznie od plyty głównej jezeli masz epoxa 8RDA Pro to w tym wypadku faktycznie zasilany jest on z 5v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomybb Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 no jednak moge powiedziec ze procesor zasilany jest napewno z lini 12V a nie z 5V. Przekonalem sie o tym mierzac napiecia +5 i +12 w stanie spoczynku i w stresie. Napiecie +12V w stresie spadlo do 11.76 a 5 wzroslo do 5,16. Jak widac najlepiej sie samemu przekonac zeby miec calkowita pewnosc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Przecież mówiłem że masz zasilanie z +12v, Wolan nie wiem skąd ty te 5v wziąłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Na stronie epoxa nie widzialem 4 pinowej wtyczki ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...