Skocz do zawartości
tomek3232

Pascal A Tablice I Algorytm Strassena

Rekomendowane odpowiedzi

W jaki sposób mogę wypisać na ekranie całą tablice dwu wymiarową którą wcześniej wprowadziłem

próbuje polecenia

writeln (a[1..3], [1..3]);

ale nie moge tego zrobić

oczywiście najpierw ją deklaruje i wczytuje do niej dane i jak chce odczytać dane pojedynczo z każdej komórki to mogę to zrobić.

Czy jest to w ogóle możliwe?

Edytowane przez tomek3232

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

for i=1 to 2 do begin; %no liczbe wymiarow mozna zwiekszac ;)

for j=1 to 2 do begin;

write(a[i,j].4);%wypisywanie elelementu, 4 to liczba miejsc cyfr dostepnych dla elementu tablicy na ekranie ;)

end;

writeln; %przejscie do nastepnej linijki jesli przechodzimy do nastepnego wiersza

end;

wpisywanie w analogiczny sposob;]

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc jednak nie rozumiem co ma oznaczać to ".4" które podał Linoge bo z takim parametrem nie chce się skompilować chodziło ci o to żeby każdy znak zajmował 4 pola (wtedy zmiast "." trzba by wstawić ":", czy o to

aby w lini nie znajdowało się więcej elementów jak 4 np. liczby (tak aby wypisane dane przypominały macierz.

Mój kod to

program macierze;vara, : array [1..3, 1..3] of integer;i, j : integerbeginWriteln ('Podaj elementy macierzy A');readln ( a[1, 1], a[1, 2], a[1, 3], a[2, 1], a[2, 2], a[2, 3] );writeln ('Macierz A:');for i :=1 to 3 dofor j :=1 to 3 dowrite (a[i, j]);end;readln;end.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok udało mi się poprawić program aby poprawnie wyświetlał macierze niestety jest tam poważny błąd którego nie potrafię rozwiązać. A mianowicie pierwsze dwa wiersze są wyświetlane poprawnie a już w trzecim zamiast wprowadzonych danych wyświetlane są same zera. co może być problemem?

Kod programu

program macierze;vara, b : array [1..3, 1..3] of integer;i, j : integer;beginWriteln ('Podaj elementy macierzy A');readln ( a[1, 1], a[1, 2], a[1, 3], a[2, 1], a[2, 2], a[2, 3] );writeln ('Macierz A:');for i :=1 to 3 dobeginfor j :=1 to 3 dowrite (a[i, j]:4);writeln;end;readln;end.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz mam pytanie co do samego algorytmu strassena

Algorytm dla macierzy o wymiarze 2 wygląda następująco

P=(A11+A22)*(B11+B22)

Q=(A21+A22)*B11

R=A11*(B12+B22)

S=A22*(B21+B11)

T=B22*(A11-A12)

U=(A21-A11)*(B11-B12)

V=(A12+A22)*(B21+B22)

na podstawie których oblicza się

C11=P+S-T+V

C12=R+T

C21=Q+S

C22=P+R-Q+U

Więc jak będzie wyglądał ten algorytm dla macierzy np.wymiary czwartego

Może tak?:

P=(A11+A22+A33+A44)*(B11+B22+B33+B44)

Q=(A21+A22+A23+A24)*B11

itd

Bardzo proszę o pomoc ponieważ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałeś na myśli instrukcje for?

no i przydał by się ktoś by mi wytłumaczył ten algorytm dla macierzy większych ni 2 stopnia.

A może ktoś wie gdzie się znajdują jakieś materiały dotyczące algorytmu strassena

PS. muszę napisać ten algorytm na zaliczenia, wprawdzie mam już gotowca z innych klas ale lepiej napisać coś samemu z pomocą innych to zawsze czegoś można się nauczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi