Skocz do zawartości
Martinii

Prawa Autorskie Na Strone Www

Rekomendowane odpowiedzi

Co masz na myśli mówiąc "prawa autorskie" ?? Jako twórca strony dajesz podpis, że zastrzegasz sobie wszelkie prawa do treści zawartych na stronie itp..., a jeśli ktoś skopiuje to wtedy zgłaszasz sprawę, a poza tym nic nie musisz robić, ani niczego zgłaszać.

Edytowane przez sztandar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo moglbym np skopiowac szate graficzna pure.pc i zrobic sobie podobny serwis o nazwie piure.pc... I co wtedy? Ale moze tez byc odwrotnie - ja sobie stworze strone, nic na niej nie napisze (odnosnie praw autorskich), a ktos skopiuje cala szate graficzna i sobie napisze u dolu strony copyright xxxx.pl. I ja wtedy jestem 'wydymany'? Pomimo, ze to moja praca?

Chodzi mi o to czy wlasnie, kazdy moze sobie napisac "Prawa autorskie zastrzezone", czy musi byc na to jakis papier/cokolwiek?

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ochrona własności przemysłowej (wynalazki, wzory użytkowe, znaki towarowe, topografia układów scalonych).

http://www.uprp.pl/polski Urząd patentowy

NA stronie masz wszelkie informacje.

Cięzko to podciagnac pod jakas kategorie, strona nie jest przedmiotem :(

ALe mozesz kombinowac

Edytowane przez sbchp250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo wiecie, teskt "Prawa autorskie zastrzezone" moze sobie dopisac kazdy i w kazdym momencie. Na moj rozum powinno to byc jeszcze gdzies zarejestrowane czy odnotowane, czy cos... Bo tak jak pisalem w pierwszym poscie, ktos moze mi 'ukrasc strone' (ale nie tresc, a cala szata graficzna) i zastrzec sobie prawa. Wyszloby na to, ze to jego strona, a ja nie mam prawa stosowac 'jego' stylow, grafiki, ikonek itp...

Jesli dana firma zleca jakiemus informatykowi zrobienie strony www i on ja wykona, a nie umiesci napisu o prawach autorskich (bo niby tak sobie z kapelusza sam przyna prawa?), a inna firma wezmie innego czlowieka, ktory sobie ta wczesniejsza strone skopiuje i przedstawi jako wlasna robote, zamiesci owy napisik o prawach autorskich i skasuje kase, to kto jest na wierzchu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem Cie, prawa autorskie właśnie po to zostały stworzone, jeśli ktoś coś skopiuje od Ciebie i będziesz to w stanie mu udowodnić w sądzie to dostaniesz odszkodowanie, jeśli sąd uzna, że nie jest to plagiat/kopia to sprawę przegrasz nic więcej nie zrobisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi