Johny No Name Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Witam ! Jestem szczęśliwym posiadaczem laptopa ASUS A6JA - Q071 od 4 miesięcy. Specyfikacja komputera: Intel Centrino Duo @ !.66GHz 1 GB RAM ATI Radeon x1600 System: Windows XP SP2 Od 4 miesięcy wszystko było w porządku aż do wczoraj ! Mój problem przedstawia się następująco: Grałem sobie wczoraj akurat w GTA no i komp zaczął świrować: Zaczął włączać oprogramowanie do odtwarzania DVD (Asus DVD). Doszedłem do tego, iż włącza on to oprogramowanie poprzez wciśnięcie klawisza "S", cokolwiek by nie było włączone (Pulpit, program, gra). Odinstalowałem Asus DVD, to klawisz "S" włączał mi Windows Media Playera.Potem zauważyłem, że także klawisze funkcyjne (2x FN) nie chodzą jak powinny - mianowicie otwierają mi menu START. Pomyślałem - wirus lub trojan. Przeskanowałem Spyware Doctorem oraz AVG Antivirusem całość komputera - nie było żadnych wirusów ani spywaru. Dzisiaj rano zabrałem się za przeinstalowywanie systemu. Przeinstalowałem - i znów to samo się dzieje ;-/ Co ciekawe - są przerwy w "działaniu" tego. Nie ma reguł. "Tryb" włącza się na 10 min, po 10 min chodzi np 5 min dobrze, potem godzinę chodzi znów "Tryb", po prostu losowe. Kolega mówi, że najprawdopodobniej jest to jakiś błąd w układzie scalony obsługi klawiatury, lub na płycie głównej... Co radzicie ? Nie chcę wysyłać do serwisu, bo nie wiadomo co tam mi z nim będą robić, a serwis zresztą chyba też będzie długo (2/3 tygodnie) sprawdzał mojego laptopa... Poradźcie co można zrobić... Może ktoś miał taki problem lub podobny ? Czekam na odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverpoint Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 ja miałem podobny problem - nie mogłem wpisać litery "ć". Po wciśnięciu alt+c wyskakiwało "c". Reszta działała normalnie. Nawet raz przeinstalowałem cały system i nic! W końcu okazało się, że to wina ATI control center - ta kombinacja klawiszy była przypisana do jakiejś funkcji. Zmieniłem to i jest ok :) Reasumując - wątpię by była to fizyczna usterka w kompie. Raczej to wina softu - ściągnij ze strony asusa wszystkie najnowsze sterowniki, wgraj najnowszy bios no i ściągnij wszyskie poprawki do windowsa. A jak nie pomoże przyjżyj się wszystkim programom działającym w tle. Pewnie któryś z nich miesza. Inna sprawa czy masz legalny soft - może któryś program jest źld scrackowany :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poznaniak Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 6. Problemy z klawiatura i polskimi znakami Brak polskich znaków Po wciśnieciu kombinacj klawiszy Alt + L,X... nie otrzymujemy polskich znaków (ł,ź...) Brak małego ł Wszystko to zasługa skrótu klawiszowego "przywłaszczonego" przez sterownik karty graficznej Intela (u mnie byl to Winamp). Aby problem rozwiązać należy: a) wyłączyć funkcję skrótów klawiszowych w ustawieniach sterownika (Graphics Properties > Hot Keys > Disable) b) ściągnąć uaktualnienie wydane przez producenta dla użytkowników z Polski. Download: ftp://download.intel.com/support/graphics/fix-polish.reg. Jest to plik rejestru więc należy go z nim scalić. Plik pozwala jednocześnie korzystać z hotkeys i używania polskich znaków. Brak małego ć Winowajcą tym razem jest sterownik karty graficznej ATI. W panelu ATI/Catalyst Control Center w zakładce Hotkeys można odznaczyć "LaunchDashboard" jednak po ponownym uruchomieniu systemu problem powraca. W tym wypadku jedynym skutecznym wyjściem jest odinstalowanie CCC przez Dodaj lub usuń programy. W nowszej wersji ten bug poprawiono Litery/znaki poprzekręcane Po wciśnięciu np. 'Z' wyświetla sie 'Y' i na odwrót. Panel sterowania/Opcje regionalne i językowe/zakłądka > Języki/Szczegóły. Wybieramy z rozwijanego menu Polski - Polski (Programisty) > Zastosuj. Usuwamy z usług wszystie oprócz Polski (programisty) (i tak prawdopodobnie z nich nie korzystasz). Czasem nieświadomie wciskamy sekwencje klawiszy lewy Alt + Shift. Skrót ten odpowiada za zmianę języka i układu klawiatury. Na przyszłość mozemy wylaczyc te opcje przez: Panel sterowania > Opcje regionalne i językowe > Języki/Szczegóły/Ustawienia klawiszy podświetlamy Przełącz między językami > Zmień sekwencje klawiszy Brak małego ą Prawdopodobnie zainstalowany został program TweakRAM Brak małego ś Prawdopodobnie zainstalowany został program PS Tray Factory, proszę sprawdzić czy ta kombinacja klawiszy nie została przypisana do określonej akcji bądź programu. Żywcem skopiowane z konkurencyjnego forum ;) Tyle udało mi się doszukać... Pozdrawiam Poznaniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...