Skocz do zawartości
przemo3642

Co To Za "gadgety" W Moim Dvd ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam w pełni sprawny napęd DVD-ROM LiteOn XJ-HD166S (z 2003 roku).

Chcę go opchąć na Allegro jako w pełni sprawny, tylko że po wyjęciu z kompa zauważyłem, że coś w środku grzechocze, jak się nim porusza (być może zawsze tak było, nie pamiętam). Początkowo myślałem, że to kurz pod obudową, rozkręciłem ją i nic tam nie było, a rozbierać cłego napędu to już mi sięnie chciało (zresztą jeszcze coś bym spierdzielił).

Przy wychyleniu sprzętu od poziomu słyszę dźwięk, jaki wydają małe kulki(kulka) toczące się po płaskiej powierzchni. To że "obiekty" te mają kształt kulisty, wywnioskowałem po tym, że nawet przy najmniejszym przechyle następuje ich przemieszczanie się.

I teraz mam pytanie: co to takiego i czy to normalne?

Bo z jednej strony, nie chciałbym, żeby przyszły kupiec miał jakieś do mnie pretensje, z drugiej strony- być może po prostu "ten typ tak ma" i pisanie o tym w opisie narazi mnie niepotrzebnie na niższą cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napęd CD/DVD za nośnik używa płaskiego okrągłego elementu zwanego płytą, tą płytą trzeba jakość zakręcić ale żeby było to możliwe, ta wyjmowana płyta musi się jakoś trzymać, rozwiązane jest to w następując sposób:

na dole jest silnik z tacą na której spoczywa płyta CD/DVD (taca jest między innymi z metalu oraz jest pokryta materiałem minimalizującym poślizg) od góry płyta CD/DVD jest dociskana do tej tacy plastikowym krążkiem z wbudowanym magnesem taszystko to razem stabilizuje płytę CD/DVD i pozwala nią obracać

to co lata w twoim napędzie to właśnie ten plastikowy krążek z magnesem dociskający płytę CD/DVD

jest to całkowicie normalne

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napęd CD/DVD za nośnik używa płaskiego okrągłego elementu zwanego płytą, tą płytą trzeba jakość zakręcić ale żeby było to możliwe, ta wyjmowana płyta musi się jakoś trzymać, rozwiązane jest to w następując sposób:

na dole jest silnik z tacą na której spoczywa płyta CD/DVD (taca jest między innymi z metalu oraz jest pokryta materiałem minimalizującym poślizg) od góry płyta CD/DVD jest dociskana do tej tacy plastikowym krążkiem z wbudowanym magnesem taszystko to razem stabilizuje płytę CD/DVD i pozwala nią obracać

to co lata w twoim napędzie to właśnie ten plastikowy krążek z magnesem dociskający płytę CD/DVD

jest to całkowicie normalne

Dziękuję za odpowiedź. Byłem prawie pewien, że to normalne, wolałem się jednak upewnić, bo drugi mój napęd (inny oczywiscie) nie wykazuje np skłonności do wydawanie takich dżwięków.

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi