banias Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Witam potrzebuje porady gdyż robie siec w domu i nie wiem jak powinnien być użyty kabel miedzy routerem a switchem zkrosowany czy nie zkrosowany ?? a i czy pózniej od switcha do kompa tez zkrosowany czy nie zkrosowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Witam potrzebuje porady gdyż robie siec w domu i nie wiem jak powinnien być użyty kabel miedzy routerem a switchem zkrosowany czy nie zkrosowany ?? a i czy pózniej od switcha do kompa tez zkrosowany czy nie zkrosowany jesli masz w miare nowego switcha , to bez roznicy. ale formalnie: komp-switch - normalny router-switch - normalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 jesli w switchu masz port uplink to uzyj go do polaczenia z routerem - pamietaj, ze sasiadujacy z nim wtedy port musi zostac wolny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banias Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Mój switch to D-Link DES 1005 D a co rozumiesz pod pojeciem kabla normalnego ?? chodzi ci o kabel nie krosowany ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 zasadniczo między dwoma switchami lub switchem a ruterem nalaeży daważ kabel krosowany, nawet pomimo tego że posiadają one opcję automidx (czy coś tak); na kablu prostym (bez przeplotu może też będzie działać). Od switcha do kompa to już oczywiście kabel prosty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...