Cucullus Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Mam problem z moim napedem... Mam nagrywarke Lite On CD-RW SOHR-5238S. Jakis czas temu zdazylo mi sie ze nie chciala czytac plyt nieorginalnych, nagrywanych, ale plyty orginalne czytala bez problemu (dodam ze z nagrywaniem nie mialem zadnych problemow). Po paru dniach jednak problem zniknal sam i naped znow zaczal dzialac bez zarzutu. Wczoraj jednak po uruchomieniu komputera wlozylem plyte i nic.. Zakrecil pare razy, ale jak by nie zalapal i przestal. Tak samo z innymi plytami... Dodatkowo przy tym wstepnym rozkrecaniu jakby cos czasami delikatnie rzezilo.. Niestety musze sie przyznac ze jestem laikiem totalnym i moja wiedza o komputerze tylko delikatnie przekracza to jak go wlaczyc i wylaczyc, wiec o samodzielnym rozkreceniu raczej nie ma mowy... I teraz moje pytanie(nia): czy po tym co opisalem w ogole da sie cokolwiek zdjagnozowac, czy to da sie naprawic? (nagrywarka ma dopiero dwa lata), i jezeli nic sie nie da zrobic to jaki sprzet najlepiej jest sobie kupic? Za odpowiedz na chociaz jedno z tych pytan bede bardzo wdzieczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Możliwe że się laser zakurzył/zabrudził. Spróbuj go delikatnie przeczyścić. Skoro boisz się otwierać sam napęd, możesz próbować oddać go na gwarancję. Ale jeżeli masz tego LiteOna od 2 lat, to watpie żeby go jeszcze obejmowała. Jaką nagrywarkę wybrać znajdziesz w tym topiku :arrow: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=105013 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...