Dinxz Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Witam Jestem uzytkownikiem jednej z Warszawskich sieci LAN. Ostatnio kupilem laptopa i postanowilem podzielic lacze pomiedzy desktopem, a laptopem. Aktualnie mam to zrobione w sposob taki ze dokupilem druga sieciowke i polaczylem laptopa do pc kablem ... Ma to niestety swoje minusy ... raz to ze musze za laptopem ciagnac kabel od internetu, a dwa to ze musze miec wlaczonego peceta zeby miec internet na laptopie. Idealnym rozwiazaniem jest zakup routera ktory obsluguje zarowno LAN jak i Wifi ... Mam jednak watpliwosci co do dwoch rzeczy ... 1) Czy jak glowny kabel internetu (ten co idzie od dostawcy) podlacze do routera to tylko router bedzie mial zew. ip, a desktop i laptop beda mialy tylko wewnetrzne ? Da sie jakos tak ustawic zeby pc albo laptop mialy zew. ip ? Zalezy mi na tym gdyz mam postawionego serwa i potrzebuje od czasu do czasu aby ktos z zewnatrz mogl na niego wejsc. 2) Czy przy dzieleniu internetu przez taki router potrzebna jest interwencja administratora ? W mojej sieci takie dzielenie jest zabronione takze potrzebuje to zrobic tak aby nie mial sie on o tym jak dowiedziec. Bede wdzieczny za wszelka pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) od tyłu... Zależy w jaki sposób administrator blokuje możliwość dzielenia internetu. Może to być np. sama filtracja MAC (tylko komputer o danym MAC będzie miał internet) jest to najłatwiejsze do ominięcia zabezpieczenie - praktycznie każdy router pozwala clonować MAC adres... Gorzej jak czas życia pakietów (TTL) jest ustawiony na jeden ( 1 ) i pakiety po przejściu przez jeden fizyczny komputer/router po prostu giną. Nie wszystkie routery pozwalają podbijać TTL... Desktop i Laptop, będą mieć osobne IP wewnętrzne. Możesz jednak przekierowywać odpowiednie porty (np. 21 FTP ) na konkretne maszyny (serwer). Wtedy "zapytanie z zewnątrz" na porcie 21 będzie kierowne od razu do serwera. Co do routerów, to jak już wiele razy pisałem, lepiej kupić coś lepszego niż potem męczyć się z [ciach!]em :) . Polecam: Motorole z DD-WRT http://allegro.pl/item156895795_motorola_w...0mw_dd_wrt.html lub jak masz trochę więcej kaski to bezkonkurencyjnego WRT54GL http://allegro.pl/item158912010_linksys_wr...la_polska_.html albo postaw sobie jakis serwer/router na bazie linuxa i dokup tylko AP ze switchem :) Edytowane 20 Stycznia 2007 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dinxz Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) Dzieki za odpowiedz :) Zabezpieczen o ktorych mowisz chyba nie ma gdyz teraz tez mam podzielony internet i wszystko dziala. Teraz dziele tak jak pisalem. Do pc idzie kabel od dostawcy. Dokupilem druga sieciowke i polaczylem przez nia lapka z pc. Na tym polaczeniu od dostawcy dalem zeby udostepniac lacze i smiga :) No chyba ze te zabezpieczenia obowiazuja tylko w przypadku uzycia routera ? Edytowane 20 Stycznia 2007 przez Dinxz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 W takim razie nie ma cięcią TTL, ewentualnie jest filtracaj MAC :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dinxz Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) Aha ... ostatnie pytania ... Na czym polega to klonowanie mac'a ? U mnie w sieci jest cos takiego ze dostawca ma zapisany mac karty sieciowej ktora sie laczy z internetem. Jezeli chce podlaczyc inna sieciowke to musze prosic o zmiane maca. Jezeli kupilbym router to wtedy dostawcy daje maca routera, a ten router ustawia na laptopie i pc swoj mac ? czy moze jakos inaczej ? I drugie pytanko - czy jest mozliwosc ze dostawca zorientuje sie ze uzywam routera i dziele internet na 2 komputery ? Albo inaczej - czy jest wieksze prawdopodobienstwo ze sie kapnie majac dzielenie przez router czy tak jak mam do tej pory poprzez 2 sieciowki ? Jaki ma zasieg wifi w tym modelu ? http://allegro.pl/item158912010_linksys_wr...la_polska_.html Nie bedzie problemu z zasiegiem w 2 pokojowym sredniej wielkosci mieszkaniu ? Edytowane 20 Stycznia 2007 przez Dinxz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) Właśnie dzięki klonowaniu MAC adresu nie trzeba powiadamiać o niczym admina. Poprostu na routerze wpisuje się taki sam MAC adres jaki ma karta, na której chodzi internet. Możliwość wykrycia zawsze jest, nie jest to jednak takie proste, więc raczej nie masz się czym przejmować. WRT54GL ma dość dobry zasięg. U mnie stoi on w jednym ze skrajnych pokoi (blok) i sygnał jest na całym mieszkaniu (w niektórych miejscach trochę słabszy, ale jest) Edytowane 20 Stycznia 2007 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dinxz Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Ok to juz wszystko wiem :) PartyBOY wielkie dzieki za pomoc ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 A może dostawca nie pobiera opłat za drugiego kompa. Jak dzwoniłem do swojego żeby zapytać ile bym musiał dopłacać, powiedzieli żebym sobie router kupił, a reszta ich nie interesuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dinxz Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Jak to jest z transferem przez wifi ? Stworzylem mini siec ad-hoc pomiedzy dwoma laptopami i predkosc przesylania pliku maksymalnie wynosi ~650 kb/s ... Spodziewalem sie troche wiecej czytajac specyfikacje na kartach wifi, routerach itp. I jeszcze jedno pytanko - czy jak do routera podlacze pc przez kabel i lapa przez wifi to bedzie mozliwosc laczenia sie lapa z pc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 (edytowane) Jak to jest z transferem przez wifi ? Stworzylem mini siec ad-hoc pomiedzy dwoma laptopami i predkosc przesylania pliku maksymalnie wynosi ~650 kb/s ... Spodziewalem sie troche wiecej czytajac specyfikacje na kartach wifi, routerach itp. W jakim standardzie pracowały karty w laptopach? 802.11 B ? Jak tak to transfer jest poprawny :) I jeszcze jedno pytanko - czy jak do routera podlacze pc przez kabel i lapa przez wifi to bedzie mozliwosc laczenia sie lapa z pc ?oczywiście Edytowane 28 Stycznia 2007 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dinxz Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Wlasciwie to nie wiem w jakim standardzie pracowaly ... Podczas tworzenia sieci, ani w jej ustawieniach nigdzie nie widzialem ustawien jaki ma byc standard ... Domyslnie nie powinien byc G ? Ew. gdzie to mozna sprawdzic/zmienic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 sama ikonka połączenia po najechaniu na nią kursorem pokazuje z jaką prędkością jest link, a zależy to głównie od tego jaki standard wspierają karty i jakie są warunki połączenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...