kuktas Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Witam, jak w temacie mam problem z bateria. Mój laptop ma niecałe 3 miesiące a w tym czasie żywotność mojej baterii spadła o ok 60%. Bateria w fabrycznym opisie jest 8-ogniwowa o pojemności 5200mAh Testowałem baterię programem BATTERY EATER PRO i co się okazało ładuje się ona tylko do 2191mAh zamiast do 5200mAh( czas pracy spadł z 2h40min do 1h10m przy takim samym obciążeniu) i poza tym jest wykrywana jako 4-ogniwowa zamiast 8. Czym to może być spowodowane i co mam teraz zrobić? Próbowałem reistalacje systemu, upgrade BIOSu, bez skutki. Czy zostaje mi tylko serwis? Dodam jeszcze że podczas podłączonego zasilacza (bez różnicy czy bateria sie ładuje czy nie, czy jej w ogóle nie ma) zauwałyłem ze mój ekran co jakis czas mruga tak jakby to były jakies zakłócenia. Wszystkim z góry dziekuje za jakąkolwiek pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 U mnie na szczęście z baterią wszystko jak na razie ok, mam nadzieję że nie jest to ogólny feler całej serii. Mój V1J ma 2 tygodnie a zużycia baterii nie mam żadnego jeszcze. Może bateria się posypała :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuktas Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 No tak, u mnie przez pierwszy miesiac bateria trzymala 2h40min w trybie quiet office po miesiacu zaczelo sie pogarszac teraz jest ok 1h :(. Wiec chyba czeka mnie serwis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verin Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Witam szanownych kolegów-posiadaczy V1J. Jak to się stało, iż żaden z Was nie pochwalił się jeszcze przed bracią forumową jakąś choćby krótką recką tudzież dokładnym ofoceniem całego lapka?? Toż to pożałowania godne! :cry: A tak na poważnie: noszę się z zamiarem zakupu tegoż laptopa, tak więc proszę o jakiś opis popełniony przez użytkownika, z jak największą ilością zdjęć, również akcesoriów. @kuktas: a propos baterii, widziałem, iż wpisywałeś swój problem na forum asusa, bez żadnego specjalnego oddźwięku. Czy w związku z tym planujesz wysyłkę na serwis? Jeśli tak to czy całego lapka musisz wysłać?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Co do recki, to może jak dobrze pójdzie w weekend coś skrobnę, na razie dręczy mnie notoryczny brak czasu :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuktas Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Witam szanownych kolegów-posiadaczy V1J. Jak to się stało, iż żaden z Was nie pochwalił się jeszcze przed bracią forumową jakąś choćby krótką recką tudzież dokładnym ofoceniem całego lapka?? Toż to pożałowania godne! :cry: A tak na poważnie: noszę się z zamiarem zakupu tegoż laptopa, tak więc proszę o jakiś opis popełniony przez użytkownika, z jak największą ilością zdjęć, również akcesoriów. @kuktas: a propos baterii, widziałem, iż wpisywałeś swój problem na forum asusa, bez żadnego specjalnego oddźwięku. Czy w związku z tym planujesz wysyłkę na serwis? Jeśli tak to czy całego lapka musisz wysłać?? Tak nic innego jak serwis chyba mnie czeka, nie mam zadnych odpowiedzi z for na ktorych naswietlalem ten temat. Czy wezma calego laptopa tez nie mam pojecia, najpierw musze aktywowac gwarancje rejestrujac produkt na asus.com, a nastepnie czeka mnie tel. to firmy ORIKA. ASUS zapewnia gwarancje door to door czyli to oni odbiara i przywioza spowrostem to mnie laptopa. Jednak jestem w trakcie sesji egzam. i musze sie wstrzymac na jakies 2,3 tyg. bo jak zabiora mni calego laptopa to bedzie lipka. Oczywiscie jakas recenzje tez naskrobie -jak znajde na to czas. A tak ogonie to Laptop 1klasa, super design, solidnie wykonany, pod maska tez conieco ma, godny polecenia, no i ta nieszczesna bateria-ale jak narazie znalazlem tylko 3 wlascicieli V1J ktorzy maja problem z bateria u reszty trzyma tak jak powinna czyli srednio 2h30m. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verin Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 @kuktas dostałeś odpowiedź na oficjalnym forum asusa, zacytuję, może się komuś przydać: Hello; Well i have answers to your questions...i think Asus V1j and v1jp have battery problems. the percentage wear has deteriorated vastly. You can check your percentage by downloading NHC (http://www.pbus-167.com/). This software allows you to control your fans etc.. as well as check for battery problems. I also am a member on Notebookreview.com where asus v1 customers also have been stating battery problems. And the only way around the issue is to call Asus and have another one delivered. People on the NBR forum have been stating that they have gone through their 3rd! battery from Asus and problem persists. Asus have not resolved this issue, and until they have, you can request replacement batteries. źródło Pytanie czy w naszym pięknym kraju również da się to bezproblemowo załatwić - znaczy po prostu przyślą nową baterię... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuktas Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 (edytowane) @kuktas dostałeś odpowiedź na oficjalnym forum asusa, zacytuję, może się komuś przydać: źródło Pytanie czy w naszym pięknym kraju również da się to bezproblemowo załatwić - znaczy po prostu przyślą nową baterię... Wow, no to mam pozamiatane. Ludzie z trzecia bateria z kolei maja problem, nic tylko usiasc i plakac :(. Ogolnie z lapka jestem strasznie zadowolony tylko ta nieszczesna bateria. Za jakis czas bede dzwonil do ASUSA i dalsze moje zmagania bede tutaj opisywal. Wiec rada dla osob chcacych zakupic laptopa V1J i V1Jp bedzie chyba wstrzymanie sie na razie od zakupu dopoki ASUS nie rozwiaze problemu. Mam nadzieje ze naswietlajac im ten problem po prostu przywioza mi sama baterie zabierajac przy tym stara i ze nie bede musial im oddawac na niewiadomo ile czasu calego kompa. Wear Level mojej baterii po 3 miesiacach to 58% po prostu tragicznie. Pozrawiam Edytowane 23 Stycznia 2007 przez kuktas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Mam nadzieje ze naswietlajac im ten problem po prostu przywioza mi sama baterie zabierajac przy tym stara i ze nie bede musial im oddawac na niewiadomo ile czasu calego kompa. PozdrawiamNa cos takiego raczej nie licz, ewentualnie przysla Ci nowa po odeslaniu starej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuktas Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Na cos takiego raczej nie licz, ewentualnie przysla Ci nowa po odeslaniu starej. Wiec jesli gwarancja jest door to door to ktos powinien po ta baterie przyjechac tak? A skoro ASUS sam wie ze jest problem z bateriami to powinni mi od razu przywiesc nowa mieli by 2 razy mniej jezdzenia, wiem ze moge sobie tylko pomarzyć o czyms takim ale fajnie by było. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verin Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 (edytowane) Czy czasem asus nie daje na baterię osobnej gwarancji (na lapka 2 lata i na baterię rok)? To by mogło oznaczać, że nie trzeba się pozbywać kompa na czas wysyłki - zawsze to jakiś plus. Druga rzecz: czy po przysłaniu bateryjki (zakładając oczywiście dobrą wolę oriki, że nie uzna, iż to user jest winien uszkodzenia baterii...), gwarancja na nowo otrzymaną wynosi znowu rok? Trzy: czy rozszerzenie gwarancji do 3 lat zmienia również okres gwarancji na akumulator? edit: @kuktas - zadzwoń jak najszybciej do oriki (leży to w Twoim interesie ;) ) i dowiedz się jak oni traktują sprawę rzeczonych felernych akumulatorów - czy wogóle się do tego przyznają? Edytowane 23 Stycznia 2007 przez verin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suertes Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Witam, mam podobny problem z baterią, co poprzednicy. Po 4 miesiącach zużycie na poziomie 85%!!! Jeśli ktoś walczył już o to z serwisem, prosiłbym o podzielenie się doświadczeniami: czy było trzeba wysyłać całego kompa czy tylko baterię, ile trwała naprawa, itd. Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...