jaruczek Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) Mam taki sprzęt: Celeron 2.4 GHz 512 RAM Radeon 9550.No i mam dziwne problemy ze sprzętem, być może to wina softu. Niektóre gry działają normalnie (np. AoE3 z wymaganiami zbliżonymi do GW:Nightfall a gram na najwyższych ustawieniach grafiki i w ogole sie nie tnie). Ale ostatnio po instalacji Gothica 2 gra czesto przycinala i nie chodzila plynnie, nie wiem dlaczego.Ustawienie tekstur na minimum niewiele dało. Wczoraj zrobiłem formata,dzisiaj kupiłem GW:Nightfall i pełen chęci zainstalowałem, ale podczas grania niemiła niespodzianka - gra tnie i skacze, nawet gdy ustawiam wszystko na srednie,a nawet niskie.Wymagania minimalne tej gry to procesor 1 GHz lub wyższy,512 RAM, karta graficzna Radeon 8500 lub GeForce z serii 3 z 64 mb vram. Więc powinno śmigać na średnich, a tu klapa :( Dodam, że sterowniki mam zainstalowane najnowsze. Dodam że ściagnalem free ram optimizer, przed wlaczeniem gry wylaczylem wszystkie zbedne programy, ustawilem free memory na 400 i nic to nie dalo :/ Co ciekawe, gdy w opcjach gry ustawie wszystko na low to i tak przycina troche ... Edytowane 20 Stycznia 2007 przez jaruczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 najnowsze sterowniki nie zawsze znaczą najlepsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruczek Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 W takim razie które wersje sterowników radzisz zainstalować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7600gs Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) Wywal wszysko co siedzi w trayu ( ten ram optimizer też :/ ) - w ogóle przejrzyj tray i zastanów się co to może być - antyvirus, speedfan, inna cholera. Sterowniki polecam ostatnie omegi - ati wreszcie zoptymalizowało open GL ( ale to tak na marginesie ;) ) Aha no i same stery instaluj bez żadnych ati tray toolsów (nie mylić z Ati Toolem), multi resolutions czy CCC. Jak nie pomogą poszukiwania to można zajżeć do SmartGArt i zrobić test całości - tez mogło się coś przestawic - taka czynność powinna załatwić sprawę. Edytowane 20 Stycznia 2007 przez 7600gs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) Wymagania minimalne tej gry ... Często wymagania są zaniżany przez producentów , więc lepiej sprawdz jak gra działa u kogoś innego np.u kumpla.IMHO po prostu twój komp sobie z nią nie radzi zbytnio. Może jakieś robactwo ci się zalęgło ? ;) Przeleć antywirem cały dysk profilaktycznie. Spróbuj wywalić gohtica i zainstalować jakieś starsze stery ' z czasów świetności twojej grafy' :D @7600gs Byłeś szybszy :-P Edytowane 20 Stycznia 2007 przez M@TI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7600gs Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) Tyle, że miałem zupełnie inne pomysły :] Jak jeszcze miałem 9550 chciałem odpalić jakiś polski stary szuter - nie dało się - nie chiało pracować z normalną prędkościa ( niezaleznie od ustawień grafiki 15-20 fps ). Nie pamiętam już nazwy tej gry. W gothica 2 nie grałem więc ;) ale przypomniała mi się jedna rzecz - może swapuje na ramie ? Alt +Crtl+ Del podczas gry i patrzysz na wydajność - użycie pliku stron. Jeżeli jest większe niż realna ilość ramu to po prostu ma prawo swapować .. fajnie że założyciel tematu sie odezwał :sad: Edytowane 21 Stycznia 2007 przez 7600gs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruczek Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 A które stery są najlepsze? Do karty graficznej mam "czyste" display drivers bez gratisów :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Sterowniki polecam ostatnie omegi - ati wreszcie zoptymalizowało open GL@jaruczek Nie znam sie na ATI ale stery omegi to zawsze było coś ;) , więc w czym masz wątpliwości to nie wiem.Do usunuęcia sterów użyj oczywiście Driver Cleanera ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7600gs Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 (edytowane) A które stery są najlepsze? Do karty graficznej mam "czyste" display drivers bez gratisów :Pwww.omegadrivers.net Mam rozumieć że nie instalowałeś żadnych sterowników do grafy ? Standardowe sterowniki powinny nazywać się Catalyst i jakiś tam numer .. Mam zainstalowane wlasnie te Catalyst, sterowniki Omega Drivers mialem tez ale z nimi jeszcze gorzej chodzilo :/ :?Ostatnie omegi dają sporego kopa - spróbuj sam zobaczysz :] Edytowane 21 Stycznia 2007 przez 7600gs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruczek Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Mam zainstalowane wlasnie te Catalyst, sterowniki Omega Drivers mialem tez ale z nimi jeszcze gorzej chodzilo :/ :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruczek Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Nikt nie pomoże? :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...