Skocz do zawartości
Adyan

Patriot 2x512mb Dual-chyba Problem...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam ram PATRIOT KH 2x512 MB w dualu. Jest to ram z niebieskimi radiatorami.

Fabrycznie timingi ustawione są przy 200MHz na 2.5-4-4-8 CR 2T.

Jakiś czas miałem ustawione timingi na 2-3-3-6 CR 1T ,ale komp raz dziennie albo dwa się resetował (chyba przez CR 1T) chociaż w takich programach jak GoldMemory czy Memtest błedów nie było.

Ustawiłem więc wczoraj na 2-3-3-6 CR 2T i narazie resetów nie ma, ale podczas grania np. w SWAT4 kilka razy nastąpiło zawieszenie gry,natomiost w NFS Carbon żadnych zwiech nie było.

Zauważyłem również, że podczas grania radiatory od ramu są tak gorące, że można się oparzyć.

Moje pytania:

1. Czy ustawienie CR na 1T może powodować resety kompa ?(zaznaczam, że błędami pamięci nie sypały)

2. Czy zwiecha gry to przez zjechanie z timingami w dół czy grzejący się ram, a może jeszcze coś innego ?

3. Czy tak gorący ram podczas grania jest bezpieczny ?

Edytowane przez Adyan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Moze, dla testow ustaw na 3-3-3-8 2T i potestuj, jesli nie bedzie zwisow to znaczy, ze pamiec nie trzyma takich ustawien

2. W/g mnie (przynajmniej z mojego doswiadczenia) jak przesadzalem z pamieciami to o dziwo zawieszania nie bylo. Najczesciej objawem za duzego przetaktowania pamieci byl slynny BSOD z komunikatem "IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL". Radiatory pamieci powinny byc cieple, ale nie goraco-parzace.

3. Tak naprawde RAM moze Ci sie zjarac chyba tylko po przevoltowaniu, a jakie napiecie masz na nich ustawione?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcie pamięci mam ustawione domyślnie czyli na 2.5 V .

Radiatory na pamięciach ram podczas normalnej pracy (internet, programy) są letnie, a podczas grania robią się gorące aż parzą (radiatory spełniają swoją rolę, bo odbierają ciepło tylko nie wiem czy mogą być gorące i czy to nie zaszkodzi pamięcią ?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz bardzo dziwne timingi na tych Patriotach. Poza tym dosc niskie napiecie. Ustaw 2,7V i daj standartowe timingi albo 2,5-4-4-7 albo 2,5-3-3-7. Oczywiscie na 1T.

Z tego co zauwazylem nie bardzo lubia one cl 2.

U mnie chodza na 2,5-3-3-7 na 3,2V na ponad 250MHz

Mialem je poprzednio na nF2 i wogole sie nie krecily max to bylo 220MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mib ustawiłem takie timingi, bo z tego co słyszałem czym niższe tym lepsze.

Teraz zrobię tak jak pisałeś czyli 2,5-3-3-7 1T i podniosę napięcie do 2,7 V.

Zobaczymy czy komp będzie się resetował lub będą zwiechy w grach.

Napisz mi jeszcze czy podczas grania masz radiatory na ramach gorące i jeśli tak to co robisz żeby je schłodzić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mib ustawiłem takie timingi, bo z tego co słyszałem czym niższe tym lepsze.

Teraz zrobię tak jak pisałeś czyli 2,5-3-3-7 1T i podniosę napięcie do 2,7 V.

Zobaczymy czy komp będzie się resetował lub będą zwiechy w grach.

Napisz mi jeszcze czy podczas grania masz radiatory na ramach gorące i jeśli tak to co robisz żeby je schłodzić ?

Nie chlodze wogole pamieci pomimo ze chodza na 3,2V, sa letnie w idlu w stresie nie patrzylem.

Aby je schlodzic to wystarczy dobry przewiwe w budzie i tyle. Na 2,7V to sie prawie wogole nie grzaly.

timingi miales dosc niskie ale jak dla mnie to sporo za niski woltaz i dlatego takie jaja byly czyli zwieszki itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mib widzę, że ładnie ci się kręcą te pamiątki, bo ponad 500 MHz. U mnie niestety tylko do 440 MHz ( timingi luźne 3,4,4,8 ), bo wyżej sypało błędami w GoldMemory.

Tylko pozazdrościć...

Ps. jak chciałbym je dovoltować powyżej 2,7 V to niestety na mojej płycie pozostaje zrobić jedynie Vmoda a tego wolałbym nie robić.

Napisz jeszcze jakie maksymalne napięcie tym Patriotom można zapodać ?

Edytowane przez Adyan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mib widzę, że ładnie ci się kręcą te pamiątki, bo ponad 500 MHz. U mnie niestety tylko do 440 MHz ( timingi luźne 3,4,4,8 ), bo wyżej sypało błędami w GoldMemory.

Tylko pozazdrościć...

Ps. jak chciałbym je dovoltować powyżej 2,7 V to niestety na mojej płycie pozostaje zrobić jedynie Vmoda a tego wolałbym nie robić.

Napisz jeszcze jakie maksymalne napięcie tym Patriotom można zapodać ?

No ladnie ladnie :D Tez sie zdziwilem

Znajomy do testow mial na nich 3,5V ale z nawiewiem. Ja mam 3,2V od dluzszego czaszu. Troche mialem kombinacji z alphami aby pamieci dobrze i stabilnie chodzily.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi