Gość Villentretenmerth Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Witam serdecznie. Może najpierw opiszę do jakiej konfiguracji chciałbym zakupić zasilacz: ob. Chieftec MidiTower pg. ASUS A8N32-SLI cpu. AMD64 3500+ 2,2GHz @ 2,41GHz (rdzeń Winchester D0) went. Scythe Mine + Fander 92mm puszczony na ok 7v. ram. 2 x 1GB Kingstone 438MHz (kości samsung UCCC), napięcie 2,65v. hdd. 2 x 250gb WD Caviar RE SATA kg. XFX GeForce 7900GT (520 core/1500 ram) + wentylator Zalman VF-900Cu. km. SB Audigy2 ZS dvd-rom. LG 16 GDR-8164B dvd-rw. Pioneer DVR-111D fdd. Alps 1,44'' do zestawu od czasu do czasu podłączam pendriva na USB oraz kamerę na IEEE-1394. Szukam zasilacza w cenie do 450 zł MAX. o mocy w granicach od 450 do 550W. Moje priorytety jeżeli chodzi o wybór w kolejności od najwazniejszych do mniej ważnych to: - CICHA praca - stabilne napięcia - odpinane kable Zastanawiam się nad: Chieftec CFT 560A-12C vs. Enermax Liberty 500W, ew. biorę pod uwagę Topowera TOP-P3 450W EZ-plug. Ze specyfikacji wynika że z tych 3 zasilaczy najmocniejszą "12" ma Chieftec. Proszę o jakąś radę dotyczącą wyboru spośród tych 3 zasilaczy do wymienionej wyżej konf. ps. w przyszłości być może złożę SLI (2 x 7900GT od XFXa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 obawiam sie ze ten szef to raczej cichy nie bedzie enermax - tu z cisza juz znacznie lepiej topek rowniez cichy moze byc jeszcze antec neohe 430/500 - ciche w idle, ale pod obciazeniem robia sie zauwazalnie glosniejsze seasonic m12 500 - b cicha i w idle i pod obciazeniem corsair hx 520 - blizniak tego seasonica - rowniez cichy w kazdych okolicznosciach jesli mozesz zrezygnowac z odpinanych kabli to bequiet straight power 450/500 seasonic s12 430/500 lub s12 550 energy+ (e+ jest b cichy!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 gdybym miał wybierać między Enermaxem a Topower-em, rozumiem że Topower p3 450W będzie najcichszy ? ew. myślałem jeszcze nad Topowerem TOP-627P6 EZ 520W - za 439 zł Czy mógłby sie ktoś wypowiedzieć na temat tego Topowera 627P6 ?? Interesuje mmie opinia czy jest CICHY, czy moc wystarczy do tej mojej konfiguracji (przy założeniu że mam SLI) no i ogólnie czy jest to nowoczesna konstrukcja?? czytałem na zagranicznych portalach że np. taki Chieftec CFT 560A12-C jest robiony przez Sirteca i ma niby 3 oddzielne linie 12v. (z tego co wiem mój komp ciągnie prąd raczej z 12), podobno jest jednym z nowocześniejszych zasilaczy na rynku (jeżeli chodzi o konstrukcję, cokolwiek by to miało znaczyć) ps. nie bardzo mogę przekroczyć kwotę 450zł brutto, także prosiłbym o uwzględnienie tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Do twojego konfiga wystarczy zasilacz 400W. nawet HK 350 AP by styknął. Jak chcesz cicho kup topowera P3 i po sprawie, mocy wystarczy mu z rezerwą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 do mojej konfiguracji, przy założeniu że mam SLI , styknie zasilacz Topower P3 450 EZ-plug ?? Dziś prosiłem też o radę pracownika firmy zenfist.pl, i poinformowano mnie że mój konfig ciągnie z samej linii 12v około 300W !? (trochę mi się wydaje że to niemożliwe). Wracając do tematu, jestem zdecydowany wybraź między Enermaxem 500W a Topowerem P6 520W. Widzę że Pan o nicku "benito" ma tego Topowera P6 520 - pytanie do Pana czy jest to cichy, stabilny sprzęt, i czy warto dokładać te parę zł do tego Topowera w stosunku do Enermaxa 500W ? Jeżeli nie będzie dużej róznicy, wezmę Enermaxa (mam sentymanet do tej marki). pozdrawiam mam jeszcze jedno pytanie do pana "benito". Ile mój komputer pobiera prądu w Watach (w dokładnie takiej konfiguracji jak podałem, oczywiście zdaje sobie sprawę że pan nie jest wróżką, ale prosiłbym tak + - okreslić) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Twój komp pobiera około 300W w tym większość z +12v. Topower P3 450 raczej na sli typu 2x 7950 nie starczy. Mój zasilacz raczej królem ciszy nie jest, bo z odległości 20 cm go słychać, ale Enermax może sobie pomarzyć o takiej wydajności prądowej i stabilności napięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 OK. czyli podsumowując, Enermax będzie cichszy, ale podaje troszkę gorsze "napięcie". Topower głośniejszy ale podaje napięcia bardziej "dokładnie". W takim wypadku zdecyduję sie jednak na Enermaxa 500W (miałem kiedyś EG-495AX-VE i byłem zadowolony) Mam ostatnie pytanie do Pana "benito" związane z zasilaczami. Na podstawie doświadczeń własnych/testów, czy mógłby Pan napisać jakie z wymienionych zasilaczy mają najstabilniejsze napięcia przy obciążeniu max., jak również które z tych zasilaczy mają "najnowocześniejszą" konstrukcję.: Chieftec CFT 560A12-S (z tego co wiem produkowany przez Sirteca) Topower P6 520W (produkowany przez Topower) Cooltek-CT500 (produkowany prze firmę Chanell Well Technology, firma mi się obiła kiedyś o uszy) Bardzo bym prosił o szczegółową odpowiedź, jeśli to możliwe. Dziękuję za opinie, rady (pomogły mi w wyborze) oraz pozdrawiam serdecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 W stabilności napięć: Topower>Cooltek>Chieftec Cisza: Cooltek>Topower>=Chieftec Jak masz brać Coolteka albo Enermaxa to weź Coolteka. Jest lepszy pod każdym względem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 OK. Dziekuję za informację. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...