Skocz do zawartości
Asker

PII 400 @ ???

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna stalem sie "szczesliwym" posiadaczem kompa takiego jak w podpisie...

Chcialbym cos wycisnac z tego procka... tylko nie wiem zbytnio jaka jest granica... na razie mi smiga na 468mhz (117fsb) temp (chyba) procka to 42* W sandrze pokazuje ze mam tylko jeden czujnik "board temp." i nie wiem w sumie nazwa wskazuje ze to temp plyty ale czy aby na pewno?. Na ile ten szit pojdzie w miare bezpiecznie?

P.S. jaka jest max dopuszczalna temp dla PII ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi pedwójkami to jest różnie. Najczęściej jest z nimi ciężko. Jeżeli płyta nie daje możliwości podnoszenia napięcia to jeszcze gorzej :/ . Mi udało się kiedyś puścić 350 na 425 (133fsb) a 400 na 496 (124fsb). Generalnie temperatura dpuszczalna jest mi nieznana (ale znam przypadki 333 chodzące bez wiatraków).

Dużo zależy od płyty i pamięci. Podnoś napięcie o 0,2 v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem kiedys taki procek :) i biegal na prawie 500mhz. Sporo zalezy od napiecia, jak masz szanse podniesc to podnos powoli, czasem jest mozliwosc podniesc I/O , tak wiec tez zobacz czy masz taka opcje :) no i oczywiscie duzy cooler :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coller mam boxowy... chyba jakis cienki jest...

Hm.. wczesniej procek chodzil mi na 448mhz caly czas.. teraz jak zmienilem fsb na wieksza to wyskakuje mi komunikat po tescie pamieci ze "cpu is unworkable...change it in soft menu" heh.ale wciskam F1 i idzie dalej... zmieniam na tyle co bylo wczesniej i znowu ten komunikat... wczesniej w ogole go nie bylo... i za kazdym razem jak resetuje kompa musze wciskac F1 :(

Pobawie sie tym napieciem ... zobaczymy co wyniknie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm.. wczesniej procek chodzil mi na 448mhz caly czas.. teraz jak zmienilem fsb na wieksza to wyskakuje mi komunikat po tescie pamieci ze "cpu is unworkable...change it in soft menu" heh.ale wciskam F1 i idzie dalej... zmieniam na tyle co bylo wczesniej i znowu ten komunikat... wczesniej w ogole go nie bylo...

I nie będzie jak to w biosie wyłączysz. Jest to na zakładce CPU SOFT MENU a dokładniej w ustawieniach FSB. Nie pamiętam jak się dokładnie nazywa. Jest to bodaj ostatnia opcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No juz sie domyslilem... ;)

Nie wiem czy ryzykowac... smiga mi na razie na 468mhz... chyba tak zostawie...

Nawiasem mowic... nie wiem czy wierzyc sandrze ale... w porownaniu z PII 400 moj prcek na 468 ma 700costam pkt w cpu multimedia benchmark a ten z ktorym porownywalem pII400 mial 1400 :o 2x wiecej... lipka lipka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...