Skocz do zawartości
alwa_shop

Mysz Optyczna świeci Po Wyłączeniu Kompa..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam kilka pytań:

1.) W mojej myszy A4 TECH dioda 'świeci' się po wyłączeniu kompa..

2.) Dostałem na prezent od swojej żony "świecącą" podkładkę pod mysz na USB - problem jest taki, że podświetlenie również nie gaśnie po wyłączeniu kompa..

3.) Od czasu do czasu po włączeniu kompa "mruga" mi na ekranie okno wyszukiwarki plików w win xp - wygląda to tak jakby ktoś je stale otwierał - i nie daje się zamknąć..

Czy te objawy mogą być ze sobą jakoś powiązane?

Czy może to być uszkodzona płyta główna?

Dodam, że niedawno wymieniłem zasilacz - z poprzednim była taka sama sytuacja.

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie od zasilacza :) ani od mobo i to nie jest z sobą powiązane

1-2. Wystarczy wyłączyć opcje w bios która podtrzymuje napięcie w USB po wyłączeniu kompa i po sprawie.

Dzięki za rady - pomogło na 1-2 ;)

Jeszcze tylko to denerwujące - pojawiające się i mrugające okno Wyniki wyszukiwania plików... Skacze to jak głupie - nie dzieje się to przy każdym uruchomieniu, tylko czasem ale potrafi być starsznie upierdliwe, bo powraca nawet po kilku restartach kompa.. wrrr :(

Czy ma ktoś jakiś pomysł, co to lub od czego to...

Gdzieś wcześniej ktoś mi sugerował, że to przez klawiaturę - ale wydaje mi się mało prawdopodobne, bo ona jest prawie nowa (wprawdzie to tylko jakiś tam TRACER, kupiony po taniości) - nie wiem...

Wszelkie sugestie mile widziane ;)

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobną sytuację - Mysz optyczna na PS/2 (A4Tech OP-3D) świeci się po wyłączeniu kompa...

Macie jakieś pomysły jak ten stan rzeczy zmienić?

Zobacz w instrukcji płyty czy możesz przełączyć zasilanie USB/PS-2 na +5V zamiast +5VSTB jak masz teraz. Albo poszukaj w BIOSie jak misiek175 radzi.

W czym problem? :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym problem? :damage_wall:

Ano w tym problem, że po buszowaniu w całym biosie (Abit NF7 v2.0) nie udało mi się znaleźć stosownej opcji (zmiany +5VSB => +5VDC)...

Napięcie +5VSB zapewne jest (po wyłączeniu PC) na portach PS/2, gdyż mogę bootować kompa z klawiatury (na PS/2).

A propo uruchomiania kompa z klawiatury...

W zakładce Power Management Setup Menu => Power On Function: Hot Key/Password/Mouse Left/ Mouse Right/ Any Key/ Button Only/ Keyboard 98

Trochę dziwne, ale wszystkie opcje działają z wyjątkiem: Mouse Left/ Mouse Right/ Button Only :?:

(jak bym nie ustawił i tak myszką nigdy nie udało mi się uruchomić kompa, a miałem ich kilka - na USB, PS/2...)

Wracając do świecenia myszki po wyłączeniu PC, to gdy miałem A4TECH X-750BF podpiętą pod USB - to było OK (mysz się nie świeciła), ale jak ją podłączyłem przez przejściówkę na PS/2 - już świeciła...

Teraz, gdy mam A4TECH OP-3D (domyślnie na PS/2), jest to samo - świeci się.

Jakieś sugestie?

Edytowane przez m15m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi