Skocz do zawartości
kasek

Skladam Kompa I Mam 3 Pytanka Dot. Podłączenia Kabli.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wlasnie skadam komputer i po 5 letniej przerwie odkąd składalem ostatni troche mineło i pewne rzeczy sie pozmieniały, bowiem nie bardzo wiem czy wszystkie wtyczki nalezy podłączyc, na początku nie wiem z racji tego iż instrukcja jest w języku angielskim w jakich przypadkach podpinać kwadratowe zasilanie do płyty głównej, chodzi mi o gniazdko które oznaczylem białą strzałką :

http://img385.imageshack.us/my.php?image=plytarq0.jpg

Podpina sie je w określonych przypadkach czy tez zawsze ?

Następna sprawa to zasilanie karty graficznej , mam galaxy 7900GS

Chodzi mi o gniazdko:

http://img385.imageshack.us/my.php?image=grafanz3.jpg

Podpina się tam kabel zasilający, wychodzący bezpośrdnio z wiązki od zasilacza?? czy też stosuje przejściówki, taką znalazłem w zestawie ( ta na samej górze)

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/stolarczy...karta-kable.jpg

rozumie ze to raczej tylko zwykła przejściowka w przypadku gdyby kabel ten zajęty był przez inne urządzenie czy tez jakby ktos skorzystać z drugiej karty graficznej w przypadku SLI czy c-fire

Ostatnie pytanko dot karty muzycznej , mam SB audigy SE , z karty muzycznej wychodzą dwa gniazka , nie chodzi mi o tylny panel , tylko bezpośrednie gniazka na górnej częsci samej płyty, czy ktos moglby przybliżyc mi do czego one są ?

Dzięki za pomoc

Być moze pytania wydaja sie banalne , ale kto pyta nie błądzi ;-)

Pozdr

Kasek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

1) Te złącze raczej na pewno musi być przy tej płycie podłączone. To dodatkowe gniazdko zasilania, kiedyś nie było całkowicie niezbędne ale teraz musisz to podłączyć.

2) Z tego co widze to ta karta ma zasilanie wtyczką molex (taka jak w dysku twardym ata) ale mogę się mylić bo zdjęcie jest robione "na płasko" ;). Jeżeli molex nie pasuje to zastosuj tamtą przejściówkę - to jest nowy typ zasilania pod pci-express.

3) Co do dźwiękówki - powinny być podpisane, to mogą byc złącza do podłączenia wejścia/wyjścia cyfrowego ale niekoniecznie.

EDIT:

Widziałem kartę na Allegro - jedno złącze to AUX a drugie cyfrowe.

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosnie 1, chodzi o to ze jesli włoże wtyczke tą szeroką od zasilania w główne Gniazdo na płycie - to zostaje mi w tym gnieździe jeszcze miejsce na podłączenie tej małej mniejszej kostki

[::-:::::::::::::::::::]

i nie wiem , czy podłączać ją właśnie do tego glownego szerokiego gniazda, czy też do tej małej wtyczki którą pokazałem na fotce , pod tą małą osobną która miesci sie niedaleko procka napisane jest 12V.

Poza tym ta wtyczka od zasilania, mała kwadratowa jest tylko jedna , wiec trzeba podłączyc ją w jedno albo drugie miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Podłącz ją w to oddalone (12V). Płytę masz z gniazdem 24pinowym a zasilacz tylko z 20 więc tych 4 zawsze będzie ci brakować (no chyba że kupisz przejściówkę). Komp powinien ruszyć bez problemu ale nie mogę za to ręczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok juz wszystko dziala , jednak oby dwie wtyczki musza byc podpięte , bios startuje , temepratury procka 29 stopni , płyty gł. ~40 , 45 wiec mysle ze OK :)

Jedyne co mnie zaskoczyło to brak działania kontrolki power na przednim panelu, a wszystko podlaczylem zgodnie z instrukcją (obrazkową) :-? obudowe mam chiefteca i wiązki do podpięcia wychodzą juz z przedniego panelu gotowe do podpięcia , ale [gluteus maximus] nie dziala ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi