Skocz do zawartości
MALY

Co Kupić? - Laptop I Inne Akcesoria

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od pewnego czasu nosze sie z kupnem laptopa. Wzwiazku ze niebawem opuszczam swoj dom rodzinny w ktorym zostawiam sprzet stacjonarny potrzebuje cos przenosnego z ktorym moglbym sprawnie poruszac sie i przekraczac granice. Przegladajac forum obralem sobie taka pewna konfiguracje ktora mysle najbardziej mi by odpowiadala. Bardzo prosze o ewentualne propozycje zmian w podanej nizej konfiguracji poniewaz nie jestem na tyle na biezonco w technologii by podjac sam takowa decyzje.

producent: ?

procesor: Intel Core 2 Duo 2.00 GHz 4 MB Cache 667 MHz

matryca: 14 - 14.9

pamiec RAM: 2 x 512 (1024) DDR2 (533 MHz)

dysk twardy: 100 - 120 GB Serial ATA 5400 RPM

naped optyczny: DVD+/-RW DL

karta graficzna: ?

karta dzwiekowa: ?

czytnik kart pamieci: brak!

komunikacja:

- WiFi IEEE 802.11a/b/g

- Modem analogowy

- LAN 100 Mbps

- Bluetooth

zlacza zewnetrzne:

- PCMCIA (card bus)

- 2-4 x USB

- IEEE1394

- VGA

- Sluchawki

- Mikrofon

- TV out

- RJ-11

- RJ-45

producent: Nie orientuje sie na biezonco ktory z producentow zapewnia najlepsza jakosc wzgledem ceny.

procesor: Mysle ze jeden z lepszych procesorow, zalezy mi na taktowaniu 2.00 GHz.

matryca: Najbardziej zalezy mi na matrycy "14 - 14.9", 14 - zwykla matryca ?, 14.9 - panorama ?, Niestety nie wiem ktora bedzie najbardziej odpowiednia "blyszczaca" czy moze "matowa" bo chyba tylko taki sa do wyboru.

pamiec RAM: 1024 MB ramu w dual`u mysle ze na dzien dzisiejszy powinno mi wystarczyc.

dysk twardy: Z reguly lubie duzo miejsca na dysku ale w laptopie nie ma takich duzych mozliwosci, wzwiazku z tym bede myslec o dodatkowym dysku zewnetrznym 2.5 cala ale otym ponizej.

naped optyczny: W przypadku napedu mala mozliwosc wyboru, nie wiem jak jest z predkosciami.

karta graficzna: Najwiekszy problem mam z wyborem grafiki, koniecznie musi to bys zewnetrzna karta graficzna. Dodam rowniez zeby byla na tyle dobra, nie mowie ze najlepsza ale zeby radzila sobie z jakimis w miare dobrymi grami a zarazem przy obrobce grafiki sprawowala sie rownie dobrze...

karta dzwiekowa: W zwiazku ze w laptopach nie instaluja zbyt dobrych kart dziekowych myslalem o jakims rozszezeniu tej standardowej tak by mozna bylo w przyszlosci podlaczyc zestaw glosniwkow chociazby 5.1

czytnik kart pamieci: Brak! A to dlatego ze wygodniejszym dla mnie rozwiazaniem bedzie dokupienie oddzielnego "multi" czytnika na wszystkie karty pod USB.

komunikacja: Mysle ze co do komunikacji priorytetowe rzeczy wypisalem w przykladowej konfiguracji.

zlacza zewnetrzne: Identyczna sytuacja jak i w "komunikacji"

Dodatkowo do laptopa chcialbym rowniez dokupic:

- mysz

- stacje dyskietek (interfejs USB)

- dysk twardy 2.5 cala 100 GB (interfejs USB)

- czytnik kart (intefejs USB)

- kamera internetowa (intefejs USB)

- sluchawka Bluetooth

- lampka (intefejs USB)

- kosemetyki do pielegnacji

- tora ewentualnie plecak (wygodniejsze rozwiazanie)

- zasilanie laptopa poprzez zapalniczke samochodowa

Jak zauwazyliscie proboje dobrac, mam nadzieje z wasza pomoca idealna konfiguracje do moich potrzeb, jesli macie jakies propozycje, sugestie czy nawet jakies "ale" co do przykladowej konfiguracji bardzo prosze o wypowiedz. Mam nadzieje ze potraktujecie powaznie moj temat i chociaz troche przyczynicie sie swoja wiedza do trafnego wyboru.

Co do kwoty jaka chce przeznaczyc bedzie tu troche ciezko sie okreslic ale mysle ze 7 000 zl powinno wystarczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym poszukał czegoś poza granicami, są 2 fajne jak dla mnie propozycje:

-Asus a8js - tu trzeba by przejechać się do Czech (cena koło 6k)

-Asus w3j - na forum jest o nim troche napisane, wysyłka z anglii, cena ok

7200

Osobiście próbował bym ściągnąć w3j, pakując takie pieniądze w lapka trzeba kłaść duży nacisk na jakość, a tu jak dla mnie wybór ogranicza się do Sony Vaio, IBM-a, i Asusa serii v i w. Kuszący jest tutaj a8js z gf 7700 na pokładzie jednak ma on jak dla mnie jedną wadę, szajski TouchPad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zes trzasnal wymagania, bez kitu. Na poczatek moze zimny kubel na glowe: nie ma takiego lapka. Jest pare punktow, ktorych nie da sie zrealizowac albo ktorych wyrzucenie jest niemozliwe. Przyklad: nie ma praktycznie lapkow w tej kategorii cenowej w ktorych NIE BYLOBY czytnika. Nie po to sie buli 7k zeby nie montowac, badz co badz, dosc waznego dodatku. Grafika: na chwile obecna NIE MA takiej karty (zewn.) wiec opcje sa dwie: kupujesz lapka z lepsza karta albo czekasz sie (i modlisz przy okazji) zeby XG Station od Asusa byl nie tylko wydajniejszy, ale i tanszy niz przewiduja (600$ a osiagi na poziomie X1600/GF7600 z tego co prognozuja). Poza tym ciezko bedzie z karta muzyki: Audigy2ZS jest na razie tylko na PCMCIA, a tego zlacza juz raczej nie dostaniesz, jego miejsce zajal ExpressCard na ktory muzyczna karta jeszcze nie wyszla. Reszta mniej wiecej dalaby sie podciagnac pod Asusa W3, ktorego mam i bardzo polecam. W zestawie masz juz myszke na Bluetoothie, a jakosc wykonania jak najbardziej sprzyja czestym wyjazdom (aluminiowa pokrywa, prostopadle zawiasy, miejsce na dodatkowa baterie zamiast napedu dvd etc.) Ale tak czy inaczej w pelni twoich zachcianek sie spelnic nie da i radzilbym juz na wstepie sie z tym pogodzic i pojsc na jakis kompromis.

pozdrawiam

@KrisJR : GF7700 ma mniej wiecej takie osiagi jak X1600 w W3 a to dlatego ze siedza na nim pamieci DDR3, takze w grafice roznic nie bedzie. A touchpad w A8 to padaka straszna, to fakt.

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dźwiękówka nie jest większym problemem, creative ostatnio wypuścił Creative X-Fi X-Mod na USB, nie wiem co to warte ale ludzie sobie to nawet chwalą.

A8js, rzeczywiście raczej odpada, zapomniałem że w3 ma x1600 DDR3

A co do XG Station to moim zdanie nie ma co na to liczyć, miało by to sens tylko wtedy gdyby dało się tam wpakować kartę klasy Gf 8x00, jednak wtedy mogła by go ograniczać szybkość ExpressCard-a. Jednak mam nadzieję że się mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dzien dobry w zestawie ma byc 7900GS ALE karte da sie wymienic (poza tym maja byc tez zestawy z sama stacja). Ja tam planuje kupic sama stacje i potem 8300/8600GT. Z tym bajerem Creative'a jeszcze sie nie spotkalem, ale postaram sobie to zalatwic na testy. Jednak z tego co wiem to jest to tylko upiekszacz muzyki, nie sama karta muzyczna. ALe glowy nie dam. Jedno jest pewne, nie jest to na PCMCIA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten wynalazek Creativa to raczej karta dźwiękowa, wnioskuję z opisu

Xmod to pierwsze zewnętrzne urządzenie wykorzystujące przełomową technologię audio X-Fi Xtreme Fidelity pozwalającą słuchać muzyki zapisanej w formacie MP3 z jakością lepszą niż jakość CD.

Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu 2 technologii: X-Fi Crystalizer i X-Fi CMSS-3D. X-Fi Crystalizer odtwarza szczegóły dźwięku utracone podczas stratnej kompresji MP3. X-Fi CMSS-3D zapewnia przestrzenny dźwięk w stereofonicznych słuchawkach i głośnikach. Bez sterowników i oprogramowania Xmod współpracuje z komputerami stacjonarnymi i przenośnymi PC i MAC. Wyróżnia się nie tylko nowoczesnym wzornictwem ale i prostotą sterowania. Głośność i efekty X-Fi regulowane są za pomocą wygodnego pokrętła a ich włączanie i wyłączanie możliwe jest za pomocą podwójnego "kliknięcia" w górną część obudowy lub przy pomocy przełączników umieszczonych na boku urządzenia.Podłącz do gniazda USB i ciesz się bogactwem dźwięku!

* Xmod zapewnia dźwięk o jakości X-Fi Xtreme Fidelity dla komputerów przenośnych i stacjonarnych

* nie potrzebne są dodatkowe sterowniki i oprogramowanie, wystarczy podłączyć urządzenia do gniazda USB

* technologia X-Fi odtwarza szczegóły dźwięku utracone podczas stratnej kompresji MP3

* ciesz się przestrzennym dźwiękiem w stereofonicznych słuchawkach lub głośnikach dzięki technologii X-Fi CMSS-3D

* wygodne gniazda mikrofonowe i słuchawkowe, do wykorzystania, np. do telefonii internetowej Skype

* futurystyczna obudowa. Wygodna regulacja głośności i skali efektów X-Fi

Cechy:

1. Zainstaluj - Po prostu podłącz urządzenie do portu USB. Nie potrzebujesz żadnego oprogramowania i sterowników.

2. Podłącz - Podłącz słuchawki stereo lub aktywne głośniki.

3. Odtwarzaj - Odtwarzaj muzykę i filmy przy użyciu swojego ulubionego oprogramowania.

4. Steruj - Moduł Xmod posiada aluminiowe pokrętło do wygodnej regulacji głośności. Naciśnij je, aby wyłączyć/włączyć dźwięk.

5. Wzbogacaj dźwięk - Włącz funkcje X-Fi Crystalizer oraz X-Fi CMSS-3D i słuchaj pełnego brzmienia muzyki. Naciśnij dwukrotnie pokrętło i reguluj według własnych upodobań przestrzennością dźwięku i bogactwem szczegółów.

6. Ciesz się dźwiękiem! - Gdy raz włączysz moduł Xmod, nie będziesz już mógł bez niego słuchać muzyki!

Minimalnle wymagania systemowe:

* wolny port USB

Z ciekawości przejdę się jutro vobisu po to i sprawdzę co to warte w praktyce .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem takie male porownanie dwoch proponowanych przez was laptopow.

Asus A8Js Review

Intel Core 2 Duo T7200 2GHz, FSB: 667MHz, 4MB L2 Cache

nVidia Go7700 512MB Discrete Memory

1GB RAM, DDR2 667MHz (1x1GB)

100GB 5400RPM 2.5-inch SATA Harddrive

8x DVD-RW Dual Layer Drive

Intel PRO 3945 Wireless 802.11a/b/g

8-in-1 Card Reader (SD/MMC/MS/MS Pro/XD)

Gigabit LAN, DVI, VGA, S-Video, Firewire, 5 USB ports, Infrared

19mm Full Size Keyboard

13.18” x 9.64” x 1.37”~1.46”, 5.25 lbs

http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=3313&review=Asus+A8Js

Asus W3J Review

Intel Core Duo T2400 1.86 GHz Processor

14" WXGA (1280 x 768) LCD Panel

1 GB (2 x 512 MB) DDR2 667 MHz RAM

ATI Mobility Radeon X1600 w/ 256 MB VRAM GPU (512 MB Hypermemory)

100 GB 5400 RPM P-ATA Hard Drive

Built-In Intel PRO/Wireless 3945 A/B/G miniPCI

8x Super Multi DVD Burner

8 Cell Li-Ion Battery

54mm PCI-Express Card Slot

Built-in Bluetooth

3x USB 2.0 Ports

4 in 1 memory card reader (SD/MMC/MS/MS PRO)

S-Video Out

IEEE 1394 (Firewire) Port

13" (length) x 9.7" (width) x 1.18"-1.28" (height) ~5.0 LBS w/ US standard 8 cell and travelers drawer ~5.4 LBS w/ US standard 8 cell and optical drive

http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=2995&review=Asus+W3J

Spodziewalem sie ze nie pogodze calej tej konfiguracji w laptopie ale za to mam dwa chyba jedne z lepszych alternatyw w tym przedziale cenowym. Bardziej sklania mnie przy sobie Asus A8Js swoim bogatym wyposazeniem. Wieksze taktowanie procesora, wiecej pamieci operacyjnej, dysk twardy na interfejsie sata, 5 portow USB ktore mysle w zupelnosci powinny mi wystarczyc. Dodatkowo cena z tego co zdarzylem sie z orientowac na dzien dzisiejszy +- 1 000 zl jest tanszy niz Asus W3J. Natomiast na korzysc Asus W3J jest chyba tylko i wylacznie o ile sie nie myle lepsza karta graficzna oczym mowia testy. Czy jest sens doplacac 1 000 zl do lepszej karty graficznej chyba ze Asus W3J dysponuje czyms wiecej niz lepsza grafika.

Edytowane przez MALY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należy tylko pamiętać że w3 ma o niebo lepszą obudowę oraz touchpad z którego da się normalnie korzystać (touchpad w a8 to chyba jeden z jego największych minusów), a i w3 występuje też z CPU t7200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie tak jak mowi Kris, W3 jest tez z nowym prockiem. Pamieci oba maja po 1GB, a max obsluguja 2GB wiec nie wiem gdzie mialaby ta roznica tkwic. A poza tym wszystko sprowadza sie do tego ze A8 ma wiecej portow USB i port DVI. Nie ma za to Bluetootha, pracuje sporo krocej na baterii (W3 ma MediaBay) no i przedewszystkim jakosc zbudowania i ten cholerny touchpad. Powiem ci ze sam sie zastanawialem nad sciaganiem A8 z Czech ale NA SZCZESCIE mialem okazje wczesniej sie nim troche pobawic i powiedzialem ze nie ma takiej opcji zebym wymienil W3 na A8. Ok cenowo A8 lepiej sie prezentuje, ale mimo tego jakbym jeszcze raz mial kupowac lapka to moj wybor tez padlby na serie W. Zreszta zrobisz jak uwazasz, bo to twoje pieniadze, ale zapewniam ze WOLALBYS W3.

p.s. Aha dysk na SATA to raczej wada IMO, klopoty po reinstalacjach (trzeba miec zewn czytnik dyskietek) no i Momentusy 5400.3 sa tylko na ATA jak na razie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KrisJR:

Co do obudowy niestety nic nie wiedzialem czy z jakichs znacznie lepszych materialow jest ona wykonana ?. Touchpad, mysle ze proste czynnosci da sie wykonac i bezproblemowo poruszac. Dodatkowo chce rowniez dokupic mysz Logitech z seri G7 z ktorej znacznie czesciej bede korzystal niz z Touchpad`a jedynie w wyjatkowych sytuacjach Touchpad bedzie mi przydatny np. w lozku.

maSTHa212:

Spotkales Asus W3J z procesorem taktowanym 2.00 GHz ?.

Czy jest wogole dostepny juz w Polsce Asus W3J czy koniecznie trzeba sciagac go z Wielkiej Brytanii ?.

Edytowane przez MALY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W3 widzialem z C2D 2GHz, ale nie pytaj mnie gdzie, nie pamietam. Materialy sa znacznie lepsze, na prawde. Sama pokrywa z aluminium juz daje zupelnie inne odczucie jakosci tego. Nawet miejsca pod nadgarstkami sa w ogole nie poscierane a lapka uzywam juz od 10 miesiecy non stop. A touchpad IMO nie nadaje sie do niczego, jest zrobiony z jakiegos dziwnego plastiku ktory mi przypomina plasteline, takie ma opory "toczenia" palcem po sobie. W Polsce go nie dostaniesz, dziwne w sumie, jest to jedyny model ktorego Asus u nas nie oferuje. A jesli chodzi o sciaganie z UK to bez problemu, sam tak zrobilem, cala operacja lacznie z przelewami trwala okolo tygodnia.

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczeze mowiac troche mnie przekonaliscie co do Asus W3J. Jesli bym znalazl ten model z procesorem taktowanym na 2.00 GHz, 2 x 1024 MB i dyskiem twardym 100 - 120 GB chyba bylbym sklonny kupic takie cacko. Tylko pytanie teraz o ile cena by wzrosla. Ciekawe czy prosto u producenta lub ewentualnie na stronie oficjalnej Asusa mozna by bylo dokonac kilka zmian konfiguracji wpomnianych wyzej komponentow i po prostu taki zamowic. Edytowane przez MALY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KLIKNIJ MNIE masz tam w3j w 2 konfigach, a co najciekawsze wersje z t2400 masz już za 1100euro koło 50euro wysyłki, jutro sam dowiem się o dostępność bo przyznam że zdziwiła mnie zdeka ta cena, jeżeli uda się kupić go za tą cenę sam go kupię :) Biorąc kurs 4zł okrągło wychodzi 4800 za lapka, ba jeżeli chcesz lepsze cpu ostatnio widziałem t7400 za 1200zł więc możesz sobie wymienić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi sie ta konfiguracja ponizej, przeliczajac po srednik kursie Euro 3,9068 Cena laptopa € 1.699,00 czyli 6 638 PLN plus koszty przesylki do Polski. Tylko jak zaufac takiemu sklepu, bo wtopic bezpowrotnie tyle pieniedzy troche szkoda. Mial ktos stycznosc z tym sklepem w jaki sposob to sie zamawia. Mam pewne obawy przed takimi zakupami.

W3J-H137H

Intel Core 2 Duo T7200 (2.00Ghz; 4Mb L2 Cache; 667Mhz FSB)

100GB harddisk 5400RPM

2048Mb DDR2 667 (2 x 1024)

8* DVD+/-RW Dual Layer/ 4-in-1 cardreader (SD/MMC/MS/MS Pro)

ATI Mobility Radeon X1600 256Mb VGA (512MB with Hypermemory)

14" WXGA TFT (1280 x 800) Color Shine + Anti Reflection

1 x VGA port/Mini D-sub 15-pin for external monitor, 1 x Headphone-out jack (SPDIF), 1 x Microphone-in jack, 1 x RJ11 Modem jack for phone line, 1 x RJ45 LAN Jack for LAN insert, 3 x USB 2.0 ports, 1 x IEEE 1394 port (Firewire), 1 x TV Out (S-Video composite), 1 x Express Card, 1 x SIR-115.2Kbps supported, 1 x Infrared Port

Windows XP Home NL/UK/FR

Internal W-LAN 54Mbps (3945ABG)/ Bluetooth 2.0

1 x 8-cells LiIon battery 4800mAh + 1 x 4-cells 2400mAh

330 x 247 x 30-32.7 mm (W x D x H); 2.4Kg

2 jaar pick-up & return garantie

Gratis Draagtas, Optische Muis en extra 4-cells accu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze pójdzie za 2-3tygodnie będe miał u siebie w3j, jednak zdecyduję się na wersję tańszą, dopłacanie 2300zł za t7200 i 2gb ramu, jest raczej mało opłacalne, zresztą jeżeli spodoba mi się ten lapek to v1j (ze względu na za duże wymiary) pójdzie do luda, więc wezme sobie ram z niego.

ps. Ten użytkownik który zamawiał w3 z tego sklepu to riatb, który pisał o tym sklepie i w3 tak:

Rowniez polecam w3j, ktorego stalem sie posiadaczem, nie mialem czasu pisac o wrazeniach, bo dzisiaj czekala mnie obrona icon_smile3.gif Generalnie potwierdzam opinie mastaha, ktore sa w recenzji. Moze dodam ze klapa sie zamyka na magnez. Sprzet zamawialem z holandi, z tym ze nie chcieli wyslac do Polski, powiem wiecej nie raczyli nawet odpisac na meile, ktore wysylalem. Wystarczylo, ze napisalem z konta niemieckiego a odpowiedz dostalem juz po 5 minutach. Tak wiec laptopa musieli zamawiac znajomi z Niemiec. Wsumie wszystkie procedury zajely 3 tygodnie, ale warto bylo, poniewaz dostalem dodaktowa baterie, 3 x windows xp pro w jezyku angielskim, francuskim i holenderskim, pen drive 256 mb, standardowo torbe i myszke. Gwarancja oczywiscie 2lata global, jedyna roznica od wersji uk to dysk twardy 5400 i klawiatura us qwerty bez znaczka funta.

Na szybko testy w 05 to 4200 na stokowych ustawieniach.

, więc osoby chcące zamówić to muszą szukać znajomych w niemczech lub francji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi