Skocz do zawartości
grexth

C++ Builder Odczyt Z Pliku

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam taki problem. potrzebuję z pola Edit zapisać do pliku ciąg znaków. i nie mam z tym problemu. gorzej z odczytem. jeżeli w polu są tylko litery to odczytuje bezbłędnie. natomiast jeżeli jest ciąg np. SP21 to odczytuje tylko litery a cyfry przenosi na następne pole. próbowalem następującym sposobem:

void __fastcall TForm1::Button5Click(TObject *Sender)

{

ifstream infile;

infile.open(Edit126->Text.c_str()); // nazwa pliku również pobierana jest z pola EDIT

infile >> rztp1 >> rzti1 >> rzos1;

infile.close();

Edit2->Text = rztp1;

Edit3->Text = rzti1;

Edit4->Text = rzos1;

}

dzieki za pomoc, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo operator strumieniowy >> wczytuje albo litery albo cyfry i konwertuje je na odpowiedni typ (int). Możesz zrobić np obiekt TStringList, który ma metodę LoadFromFile() o ile mnie pamięć nie zmyla i tym możesz zaczytać sobie cały plik, a potem wyciagać pojedyncze linie z pliku jako stringi TstringList::Lines[numer_lini].. coś takiego mniej więcej...

Nie wiem do czego konkretnie chcesz to użyć więc trudno powiedzieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

piszę programik liczący odległości między punktami. Niezbędna są mi oznaczenia za pomocą liter i liczb tak żeby odcinek A mógł składać sie z punktów A1, A2......, odcinek B z B1, B2 itp.........

w ogólnym końcowym zestawieniu potrzebuję mieć długość całości oraz poszczególnych odcinków.

zaraz będe próbował podany przez Ciebie sposób

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu niezbędne? W pliku dane mogą być chyba wstawione jakkolwiek, nawet binarnie, chyba ze masz ten plik już gotowy w takim formacie.

Kurde ostatnio ktoś też się mnie pytał o czytanie plików tekstowych z danymi... :), to chyba napisałem temu komuś parser :lol:

bo gdyby chodziło jedynie o wartości to dane tekstowe można by olać... co za różnica czy jest to A czy B czy C.. wartośc pierwsza i wartość druga jest ważna... No ale to zależy od specyfyki.

Zresztą niech sie wypowie ktoś kto jest na czasie ze strumieniami, bo ja mielę akurat wyższą COMowatość a nie jakieś tam strumyczki uczelniane :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi