Skocz do zawartości
jezol

Pytanko Odnośnie Lancuchów W C

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ogolnie sa to moje poczatki w C. Kiedys troszke programowalem w Delphim i mam takie pytanko, bo kiedys pisalem do szkoly taki program ktory tworzy zestawienie ile razy wystapil dany wyraz w tekscie i robilem to tak:

1: wczytywalem do ttablicy kazdy wyraz z pliku

2: instukcja if tablica = wyraz wtedy zwiekszalem ilosc wystapien.

I teraz o co mi chodzi, to ze w delphim jest typ danych string i caly wyraz moge miec w 1 zmiennej a w C nie ma stringow i w zmiennej moge przechowywac co najwyzej 1 znak.

Jak napisac ten sam program w C ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie można poszukać czegoś o łańcuchach znakowych w C? I masz na myśli świadomie C czy nieświadomie C++?

W C występują tzn NULL terminated strings.. czyli łańcuch de facto zmiennych typu char w formie tablicy, zakończonych kodem NULL (\0).

Robisz po prostu tablicę znaków...

char text[100];
i możesz tam umieszczać napis do 99 znaków, ostatni musi być NULL żeby rózne funkcje wiedziały gdzie ten string się kończy w pamięci.

Tu musisz bardzo uważać aby nie nadpisać sobie pamięci za tablicą bo będzie krasz :).

Jeśli natomiast używasz C++ to możesz skorzystac z klas CString w visual studio lub AnsiString w Borland builderze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

true... ino nie wiem czemu na uczelni coś dziwnie nikt o tym nie wspomniał... no, chyba że już jak zakończył się tok nauczania C/C++. Zamiast od razu po tablicach, przy okazji klas omówić i kazać używać Stringa to potem ludzie pałują się z tablicami znaków, bo są przeświadczeni o tym, że C++ jest zły i nie dobry, bo pascal miał stringi wbudowane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi