jezol Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Witam Ogolnie sa to moje poczatki w C. Kiedys troszke programowalem w Delphim i mam takie pytanko, bo kiedys pisalem do szkoly taki program ktory tworzy zestawienie ile razy wystapil dany wyraz w tekscie i robilem to tak: 1: wczytywalem do ttablicy kazdy wyraz z pliku 2: instukcja if tablica = wyraz wtedy zwiekszalem ilosc wystapien. I teraz o co mi chodzi, to ze w delphim jest typ danych string i caly wyraz moge miec w 1 zmiennej a w C nie ma stringow i w zmiennej moge przechowywac co najwyzej 1 znak. Jak napisac ten sam program w C ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 a nie można poszukać czegoś o łańcuchach znakowych w C? I masz na myśli świadomie C czy nieświadomie C++? W C występują tzn NULL terminated strings.. czyli łańcuch de facto zmiennych typu char w formie tablicy, zakończonych kodem NULL (\0). Robisz po prostu tablicę znaków... char text[100];i możesz tam umieszczać napis do 99 znaków, ostatni musi być NULL żeby rózne funkcje wiedziały gdzie ten string się kończy w pamięci. Tu musisz bardzo uważać aby nie nadpisać sobie pamięci za tablicą bo będzie krasz :). Jeśli natomiast używasz C++ to możesz skorzystac z klas CString w visual studio lub AnsiString w Borland builderze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 lub poprostu jak bozia nakazala ze String :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 true... ino nie wiem czemu na uczelni coś dziwnie nikt o tym nie wspomniał... no, chyba że już jak zakończył się tok nauczania C/C++. Zamiast od razu po tablicach, przy okazji klas omówić i kazać używać Stringa to potem ludzie pałują się z tablicami znaków, bo są przeświadczeni o tym, że C++ jest zły i nie dobry, bo pascal miał stringi wbudowane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...