SGhost Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Witam Mam taki dziwny bliżej nie okreslony problem z plyta główna lub zasilaczem jak mysle, a wiec tak, kiedy wylacze start/wylacz i chce go ponownie wlaczyc powerem, to musze odczekac jakies ~2 minuty, kiedy wylacze go na dluzsza chwile przykladowo na noc, to rano musze go pstryknac powerem odczekac te ~2 minuty i dopiero moge go wlaczyc, kiedy wylacze calkowicie, na listwie np, to od wlaczenia listwy do wlaczenia komputera mija dobre 10minut, wlaczam listwe zaswieca sie dioda u dolu plyty, ale komputera sie nieda wlaczyc, dopiero kiedy zaswieci sie dioda kolo ramu, a zanim sie ona zaswieci mija wlasnie te "kilka" minut :/. Nie wiem czy te plyty tak maja (watpie), czy jakas opcja w biosie (tez raczej chyba nie?) Plyte glowną kupilem uzywana, mam ja od lipca 2006 i oprocz tej dziwnej sprawy, nie ma z nia problemow zadnych, zasilke kupowalem nowa w tym samym czasie, podkrecam raczej podkrecalem delikatnie zeby zobaczyc czy dziala jak dziala, dla testow, nie podnosilem napiec. Teraz jedyne co mam podkrecone to bardzo troche grafike, ale to wystepuje od poczatku kiedy plyte posiadam, pozatym zasilacz wczesniej wspolpracowal okolo 2tyg na moim starym sprzecie (asrock +xp 1700+) i nie pamietam zeby byly takie akcje. Moze ktos mial podobnie lub wie od czego to moze byc? Bo to chyba raczej normlane nie jest :unsure: Mam nadzieje ze co kolwiek z tego jest zrozumiale, nie wiem jak to inaczej opisac. Temat zamieszam tutaj bo nie wiem czy dac go do dzialu o zasilaczach, czy o pl.glownych ;) Pozdrawiam. komp jak w podpisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 pożycz od kogoś zasilacz. Sprawdź czy problem dalej występuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 akuratnie ten fortron nie jest najlepszy do nowszych plyt (zasilanie procka z lini 12V), ma dosc slaba linie 12V. ale w sumie powinien dac rade. sprawdz jeszcze kondenastory na plycie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGhost Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 (edytowane) plyte ogladalem, w kazdej pozycji;) wyglada ze wszystko wpozadku zadnych niepokojacych zmian nie ma, ogolnie nic tez sie nie grzeje, jak wciskalem paluchy tak zeby parzylo. tez chcialem podmienic zasilke to bylo pierwsze co przyszlo mi do glowy, ale od ludzi od ktorych moglbym pozyczyc to wszystcy twierdza, ze zasilacz to najmniej wazny elemet i maja jakies colorshity na ktorym moj nawet nie wsaje :P Chyba, ze zainwestuje najpierw w zasilke :> sprzet chcialbym zmienic, jakas grafike 76gt lub cos kolo tego na pci-e, wiec plyte tez, i nie wiem jak z tym sobie by poradzil moj obecny zasilacz. Zalezy mi tez na ciszy. (musze poczytac co by kupic :>) z grafika i plyta to sie jeszcze okaze bo mysle ze bede wymienial kolo lipca ,a ceny co chwile inne. Pozatym nie wiem jak sie ma ta sama grafika na pci-e a agp, czy jest faktycznie duza roznica? bo nie wiem czy plyte wymieniac ...itd :/ Edytowane 7 Lutego 2007 przez Bogos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 dla testu wyjmij jedna kosc ram i odlacz napedy optyczne + dodatkowe urzadzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...