Gość Bartosj Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 (edytowane) Witam. Zaczynam ostraa budowe WC. Kiedyś posiadałem i zapragnałem znów je mieć. WC podoba mi sie z kilku powodów , ze bloki mozna stosowac do kazdego rodzaju socket, jest ciche, daje mozliwość Oc podzespołów i w sumie tak samo wychodzi $$$ jak chłodzenie dobre powietrzem. Z tych elementów był mój stary układzik dawno sprzedany: http://img135.imageshack.us/my.php?image=z...abartosj2bo.jpg Mam juz wszystkie elementy oprócz bloków, ale jeszcze mnie czeka robota od czyszczenia nagrzewnic 2 i ich rozlutowaniu. Chcę sie oprzec na tym artykule: http://www.mod-planet.com/index.php?module...e&pageid=61 I teraz Taki zwykły palnik na gaz (bezprzewodowy) wystarczy mi by zlutować nagrzewnice? Lutowałem nim rurki miedziane i trzymaja jak skała nic nie puszcza. Ktos juz robił takie czyszczenie? Mam jedną juz zmodyfikowana i wyczyszczoną (nie rozlutowywałem jej) http://img181.imageshack.us/my.php?image=wcbartosau2.jpg Wczesniej była zamocowana na kompie ( stary zestaw ale została mi 1 jeszcze) http://img181.imageshack.us/my.php?image=wcbartosj1ex0.jpg stare dzieje. Teraz chodzi mi o bloki. Czy wiecie ile kosztuje obróbka spodu sama gdyz posiadam materiał na blok. Mam sztabki płaskie jedna ma wymiar 6mm szerokości, długość 20 cm grubość 1,5 cm i 2 takie sztabki o wymiarych 4cm szerokość, długość 16 cm i grubość 1cm. Blok chciałbym (chyba sie Kyniek nie obrazi) na jego Prison blokach się kierować. "Spód miedziany o wymiarach 50x50x5mm Spód jest wygładzany na magnesówce i następnie polerowany na lustro - uzycie magnesówki bezpośrednio objawia się jako wzrost wydajności - w domowych wanrunkach nawet zbliźona równość spodu jest niemożliwa do uzyskania 100 pinów 1,3x1,3mm, 22 kanałów wzajemnie prostopadłych o głębokości 3.5mm kanały są szerokości 1,2mm w odstępie 1,3mm grubość dna 1.5mm " Majać tą wieksza sztabke mógłbym zwiekszyć te nie które wymiary, myśle ze wieksze piny dałyby wieksza wydajność? Jezeli cała zabawa z blokami bo góre sam moge zrobić wyszła by drogo to mam na uwadze kilka bloczków. Jaki blok na cpu: Prison V2 - 75 zł Prison Pro V2 - 100 zł Duża jest róznica miedzy tymi blokami kynka w stopniach i warto kupowac ten drozszy blok? CPU CUBE III - 110 zł CPU CUBE 2 PRO X2l CPU - 89 zł Który z bloczków jest najlepszy, który najgorszy i dlaczego bo mam wielki dylemat, który byłby wydajny a zarazem niezbyt kosztowny. Co do bloku na NB: X2l NB - 79 zł NB CUBE - 79 zł Channel V3 - 50 zł Wydaje mi się, ze Kynka bloczek jest wystarczajacy i chyba opłacalny? Powiem, że bardzo fajny układ jest do zasilania pompki 230v z kompa. Tu jest układ http://www.mod-planet.com/index.php?module...&pageid=304 Natomiast ja zrobiłem podobny http://img181.imageshack.us/my.php?image=ukadjp1.jpg. Czyli pompka bedzie zasilana z molex od kompa czyli jak włacze kompa załaczy mi się autoamatycznie pompka. Teraz do pompki wracajac bo Grundfos wielkie cisnienie maja te pompki i sa strasznie drogie jest jakis odpowiednik tanszych pompek tego typu.Znalazłem tansza odmiane GRUNDFOS UPS 25 -40 3 BIEGOWA kosztuje na allegor 100-120 zł a takze POMPA CO OMNIGENA i POMPA DIAMOND za podobna kasea nie jak drozsza grundfos do C.W.U 15-14B UP za 300zł. http://www.allegro.pl/15966_pompy_i_filtry.html Bo pompki tez są małe ale do przerobienia od pralek tylko nie wiem czy one tak długo mogłbyby chodzić, myślałem tez o pompce od wycieraczek samochodowych ale to juz upadło ha ha. Nastepna sprawa słychac ich prace, maja jakieś duze wibracje i robiliscie jakieś reduktory do tych pompek? Myślałem tez nad atmanem 305 lub 306 i zrobic na in-line kiedys miałem taką i spoko chodziła 1 plus ich to tania wymiana wirnika 12 zł. I chyba byłbym skłonny jednak na Atmana i przerobić go na in-line. Jakie wieze sa dobre by robic duze łuki bez zaginania mozecie polecic jakies. Innovatek PCV , wąż EHEIM, a moze weze takie od pneumatyki pod cisnieniem sa w róznych kolorach, nie złałamują się i mozna robić z nich piekne łuki ale ile coś takiego kosztuje? Co najlepiej lac do układu by było wydajnie i bezpiecznie bo zauwazyłem duzo osób lało Plyn: 50/50 woda destylowana i niebieskie borygo ja wczesniej stosowałem destylke i kilka kropli płynu przeciw glonom , chodzi mi tez by pozniej dało sie coś wyczyścic elementy. Na koniec che pokazac jak to sobie wyobrazam moje WC. Otórz komp bedzie koło biurka i od niego popłyną 2 weze na odległośc około1,5m do skrzynki z całym mechanizem WC. I teraz czy nie powinienem stracic chyba na wydajnośc bo jak bedzie dobra pompka i szybki obieg to git powinno być ale nie wiem jak atman by sobie poradził z pchaniem wody. Teraz pokaze jak to ma wygladac w moim zamyśle. http://img156.imageshack.us/my.php?image=wcbartosjhr0.jpg A i jeszcze czy spryskiwac urzadzenia tym czymś na obrazu na dole, czy nie zrobi mi jakiegoś zwarcia, czy po spryskaniu tworzy sie jakas połoka , czy dane elementy nie beda się mocniej grzały na płycie głównej? http://img156.imageshack.us/my.php?image=241049zc6.jpg i znalazłem na allegro http://www.allegro.pl/item161185772_mr_mck...v_gw_sklep.html Czekam na opinnie,proszę nie krzyczec na mnie :) i sorry za rozpisanie. Edytowane 7 Lutego 2007 przez Bartosj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Blok na CUP polecam Ci Frosta2Slim. Dziś go kupiłem. Jest doskonale wykonany, śliczny i wydajny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Widac ze opierasz sie na blokach Kynka. Mala sugestia popatrz na strone Realitynet.pl (nie robie nikomu reklamy!!!!!!!). Bloki sa rowniez bardzo wydajne. Poza tym masz dosc duzy wybor elementow do WC. Mam i polecam te bloki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartosj Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 (edytowane) [Czy ktos mi odpowie i wspomorze mnie w doradztwie w sprawie tego WC prosiłbym o pomoc. MOZE KTOS SIĘ ZLITUJE I COS NA TEMAT MI NAPISZE CHCIAŁBYM MIEC DOBRE WC W KOMPIE. Edytowane 9 Lutego 2007 przez Bartosj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 1. Bloki: Polecalbym Frosta 2S wydajny i tani 2. Pompa to albo C.O. C.U.W nie baw sie w zadne pompy od pralek itp one nie pociagna za dluga. Atman bylby tez dobry ale 306. 3. Weze to albo cellfasty 10/13. Ja np stosuje weze do paliwa i oleju 8/10. 4. Lepeij nie rozlutowuj kadeta bo mozesz miec problemy ze zlutowaniem go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 [Czy ktos mi odpowie i wspomorze mnie w doradztwie w sprawie tego WC prosiłbym o pomoc. MOZE KTOS SIĘ ZLITUJE I COS NA TEMAT MI NAPISZE CHCIAŁBYM MIEC DOBRE WC W KOMPIE. a ja chciałbym żeby userzy najpierw czytali a potem pisali a jak by zakładali tematy w odpowiednich działach to w ogóle było by fajnie <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 @Bartosj: popelniles najgorszy blad: nikomu sie nie chce tego czytac, za duzo pytan, kazda z innej beczki, napisane nieprzejrzyscie, wiec co sie dziwisz ze ludzie tlyko przejrza to co napisales i ida dalej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Nawet tego nie przeczytałem... Napisane tak beznadziejnie i tak bez sensu ze szkoda czasu na czytanie... Po cholere piszesz o zaletach WC skoro tutaj wszyscy takowe posiadają.... Po co piszesz o magnesówkach itd skoro MY O TYM WIEMY ;] Co do pompek. Albo cwu albo jakaś akwariówka. Ale musisz sie określić ile masz na to kasy... A no i lutowanie czegokolwiek w czasach tanich chlodnic dedykowanych imho mija sie z sensem.. ale życze powodzenia.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartosj Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Czytajac wasze odpowiedzi widze ze chyba lubicie pisac bo pisac. Uwazam, ze temat jest w dobrym dziale. Widac ni emaci epojecia o WC i zadnego sensownego zdania ni eumiecie napisac. Bez obrazy jakbyście byli znawcy WC to byście odpowiedzieli na mije zapytania. Proste i logiczne. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Czytajac wasze odpowiedzi widze ze chyba lubicie pisac bo pisac. Uwazam, ze temat jest w dobrym dziale. Widac ni emaci epojecia o WC i zadnego sensownego zdania ni eumiecie napisac. Bez obrazy jakbyście byli znawcy WC to byście odpowiedzieli na mije zapytania. Proste i logiczne. Pozdrawiam No sorry ale ja odpowiedzielam. Jak widac umknelo to Twojej uwadze................... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartosj Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) mib,piotralek dzieki jako jedyny chyba reszta nabija posty Edytowane 10 Lutego 2007 przez Bartosj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Bartosj: Masz racje.. nabijam posty od zawsze.. a na WC sie wogole nie znam ;D Priomo po pierwsze: WEDYTUJ POST.... jest kompletnie nie czytelny. Primo po drugie: po co piszesz historie co miałeś i wogóle.. chciałes sie pochwalić czy co? Priomo sekundo ultimo: No to po kolei: - daj sobie spokój z rozlutowywaniem nagrzewnic... albo wyczyść ją chemicznie albo po prostu kup dedykowaną do komputera... czasy latania po szrotach i siedzeniu po kilka tygodni nad jedną nagrzewniczką mamy za sobą - masz materiał czyli chcesz homemade ale zeby ktoś Ci zrobił blok? Dobrze zrozumiałem? - Kyniek sie nie obrazi bo sam przeciez takiej budowy nie wymyślił/opatentował... Sam kopiuje coś co ktoś wcześniej zrobił... I dobrze mu to idzie. - co do wyboru bloków.. indywidualna sprawa. Dla mnie istotniejszy jest producent (i opinia o nim) niż sam blok... bo 1st w jedną czy drugą nie robi mi różnicy... a gwarancja i pewność że mi nie zaleje kompa to zupełnie inna bajka.. ale to już indywidualna sprawa. - tak fajny ten układ do startowania pomoki.. ale można to zrobić dużo taniej i prościej... mnie to 6zika kosztowało... - jeśli pomoki to raczej nie CO tylko CWU. Mają mniejsze ciśnienia, są bezgłośne i po prostu idealne do WC. Jakiekolwiek pralki itp od razu sobie odpuść. 99% nie jest przystosowana do pracy ciągłej. Pomysl z wycieraczkiami..... ;D ;D ;D - Węże... zależy jaką śrenice użyjesz w układzie. jeżeli 8/10 to polecam Innovateki... są na prawde rewelacyjne. Dużo już przerobiłem i te są fantastyczne (i bardzo popularne). Jeżeli większe średnice to poszukaj na forum. Na pewno Eheimy są do [gluteus maximus] więc szkoda kasy. Gutasyny, celfasty, cristale... ciężko powiedzieć.. co będze w sklepie... - płyn.. kto co lubi. Demineralka + borygo + UV barwnik... cos w tym stylu. I prośba na przyszłość... przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś. Po cholere pisałeś co miałes skoro tego nie masz. Po co zadajesz pytania i sam na nie odpowiadasz... Po co pokazujesz włącznik do pompki skoro nie zadajesz w związku z nim żadnego pytania... PO CO SIE TAK ROZPISUJESZ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...