Skocz do zawartości
tym3k

Gigabyte Ga-945p-s3

Rekomendowane odpowiedzi

MOBO Gigabyte GA-945P-S3, wgrany najnowszy BIOS (F4) + E4300.

W BIOSie mam podmenu MIT, służące do OC proca i pamięci. CPU Host Clock Control zmieniam na ENABLED, wprowadzam swoje wartości (FSB, dzilenik) i wszystko zapisuję. Niestety, kiedy zrobię robota wciąż mam 1,8Ghz, zaglądam do BIOSu, a opcja CPU Host Clock Control ma wartość DISABLED. I za akżdym razem to samo, czy po zmianie wcisnę F10, czy wyjdę do menu głównego i wybiorę save & exit, nie zapamiętuje tej wartości, a co za tym idzie nie zmienia się taktowanie proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HC OVERCLOCKING

--> RAPORT

Hmm... to powiedz mi, gdzie miałem napisać, skoro forum Procesory i płyty główne jest zablokowane?

EDIT:

Pytania nie związane bezpośrednio z jedną konkretną płytą główną należy zadawać w forum Podstawowe zagadnienia

W takim razie mój błąd, proszę o przeniesienie... Edytowane przez tym3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie i ja się dołączę do tematu. Mam wyżej wymienioną płytę główną. Wiem, że to najniższa klasa budżetowa właściwie. Moje pytanie brzmi następująco. Dlaczego jak cokolwiek podkręcę (procesor, ram) Prime95 wyrzuca błąd i test się zatrzymuje. Mam Pentium D925 3.0Ghz i podniesienie FSB z 200 na 221 kończy się fiaskiem tzn. raz chodzi dobrze a raz go szlak trafia? O wyższym FSB nie mam nawet co marzyć. Tak samo dzielniki pamięci. Płyta ta ma ich sporo, ale chyba po to, żeby sobie na nie popatrzeć i nic więcej. Czasem zmiana ich i ponowne uruchomienie kompa powoduje ustawienie BIOS'a na standardowych ustawieniach. Reszta konfigu: zasilacz Chieftec 400W, gf6800GT 256mb/bit, dysk 120Gb Maxtor, dvd LiteON, ram Kingston 667 1Gb.

tym3k - jakie dzielniki dla pamięci wybierasz? Bo ja jak wybiore np 2 lub jakiś inny nietypowy to też tak mam. Tak jak napisałem wyżej większość dzielników na tej płycie w biosie jest dla ozdoby :mur:

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi