Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę tutaj, bo nie za bardzo wiem gdzie ten temat powinien trafić.

Jako że ostatnio dorobiłem się szybszego łącza (756 kbps, czasem nawet więcej), pomyślałem sobie że mógłbym założyć telefonik VoIP. Rodzice na pewno ucieszyli by się z niższych rachunków (teraz jest ulubiona przez wszystkich tpsa :/) .

I jak to teraz zrobić? W jakie urządzenia muszę się zaopatrzyć? Chciałbym żeby telefon działał niezależnie od komputera, najlepiej jak by się dało podłączyć go jakoś do motoroli wr850g. Czy da się wykorzystać do tego zwykły telefon?

No i jak to wygląda z jakością rozmów, opóźnienia, szumy itp.

Z góry dzięki za pomoc i opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma być niezależne od telefonu to potrzebujesz bramki VOIP. Polecam produkty Linksysa/Sipury. Co do łącza to nie chodzi tu tyle o szybkość co o jakość połączenia z internetem (głównie czas dostępu do serwera SIP providera, Jitter, itd.)

Zrób sobie test http://myspeed.visualware.com/voip/

Dobrze, że masz porządny router, na którym ustawisz priorytet dla bramki (QOS) i tym samym wyeliminujesz możliwość kolidacji pakietów (problemy z dzwonieniem podczas korzystania z internetu na kompie).

Jakie dokładnie masz łącze - zewnętrzne IP czy jesteś za NATem ? Jeżeli jest to kablówka, osiedlówka itd. to masz wtedy problem z podwójnym NATem (maskarada providera+NAT z routera). Czasami w takich sytuacjach (zależy też od operatora VOIP) mogą wystąpić problemy - np. będziesz mógł dzwonić, ale inni nie będą mogli się do Ciebie dodzwonić. W takiej sytuacji można wykorzystać serwery STUN, które na jakiś czas umożliwiają uzyskanie publicznego adresu IP dla urządzeń za NATem... Z własnego doświadczenia wiem, że jednak nie zawsze działa to tak jak powinno.

Porób sobie darmowe testy połączenia za pomocą komputera (Softphone) - będziesz wiedział czy dany operator prawidłowo działa na twojej sieci :)

Co do wyboru samego operatora to jest to kwestia indywidualna. Ja osobiście stosuję takie rozwiązanie:

ROZMOWY PRZYCHODZĄCE:

IPFON - Może nie jest to najtańszy operator na polskim rynku, ale ma jeden bardzo duży plus - bezawaryjność. Przez ponad pół roku nie było praktycznie żadnych awarii !

ROZMOWY WYCHODZĄCE:

VoipDiscount - Jest to jeden z klonów Betamaxa. Za 25 zł (kod reselera) można dzwonić za darmo na telefony stacjonarne przez 4 miesiące do kilkudziesięciu krajów w tym Polski. Jedyne ograniczenie jest takie, że tygodniowo maksymalnie możesz wydzwonić 300 minut. Połączenia na komórki są płatne, ale i tak kosztują grosze w porównaniu do innych operatorów VOIP. Do wydania na komórki masz to 25 zł, które wpłaciłeś za utworzenie konta. Reasumując dostajesz 80 darmowych godzin (300 min tygodniowo) do wygadania na telefony stacjonarne + 25 zł na komórki.

Takie rozwiązanie pozwala naprawdę zaoszczędzić kupe siana. Polecam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test wypadł tak sobie. Łącze może i szybkie, ale są dużo opóźnienia, pingi itp..

Test wypadł nie najlepiej (to jeden z lepszych wyników):

Dołączona grafika

Może dlatego że serwer zagraniczny, telefony były by głównie po PL.

Jest to sieć osiedlowa. Czy jestem NATem? Nie wiem, i nie mam pojęcia jak sprawdzić. Ale na tej stronce http://twojeip.wp.pl/?ticaid=132f2 mój host nazywa się: nat2.btsnet.pl.

Chyba się to u mnie nie sprawdzi :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem o różnych porach dnia i było raczej ok. Rozmówcy czasem skarżyli się na jakiś pogłos. Myślę że to wina kiepskich słuchawek i mikrofonu.

Wybrałem taką bramkę:

http://allegro.pl/item162671508_linksys_pa...ez_blokad_.html

Napisali że współpracuje również z sieciami NAT. Wiec chyba nie będzie problemów.

Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi