Skocz do zawartości
pajacyk

Soltek DRV2 i dzielniki

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam, jak myślicie czy dzielniki dostępne na płytach to kwestia programowa(BIOS) czy też hardwareowa?

Mój D600 idzie spokojnie na 155MHZ a później już nie chce, podejrzewam że winna jest magistrala PCI która wtedy przy dzielniku 1/4 wynosi 39Mhz a to już trochę odbiega od 33Mhz. Więc jakby Soltek puścił BIOSa z nowym dzielnikiem 1/5 to byłoby super.

Aha i jeszcze jedno: zauważyłem że np do KHA+ cały czas są nowe BIOSy a do mojego Solteka ostatni jest bodajże sprzed 2 miesięcy, czy to oznacza że Epox robi byle jak byle szybciej czy też to że Soltek jest bardzo dobrze dopracowany..... a może oznacza to że chłopaki z Solteka generalnie mają to w [gluteus maximus] :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o dzielniki to Soltek jest składany z troche innych komponentów gdyż tam jest dostępny mnożnik nawet 1/6. Aha jeśly o bios chodzi to mam teorie taką: Płyta jest stabilna i szybka więc po co robić nowe biosy (punkt widzenia producenta), ewentualnie dają dodatki w stylu obsługa większych dysków, ale jeśli o oc chodzi to kicha. Jeśli chodzi o dopracowanie to na pewno soltek jest lepszy bez dwóch zdań. To, że mają nas w tyłku...wątpie wtedy by nic nie dawali :). Ale z drugiej strony szkoda, że tak jest ci co mają EpoXA mogą sobie w biosach przebierać, a my soltekowcy mamy do wyboru tylko trzy :( .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...