Skocz do zawartości
fi5h

Sapphire 8500LE czy 8500pro ?

Rekomendowane odpowiedzi

Hm mdziwna sprawa , jakis czas temu kupilem karte Sapphire 8500 oznaczona jako LE. Jednak zauwazylem na niej dodatkowy ramdac ktorego niby LE nie posiadaja. I teraz pytanie, czy to jest na pewno LE ? Dziwne tez jest jej przetaktowywanie, bo spokojnie biega na 310/295.

Dodam ze na samej karcie nie ma zadnych oznaczen, jest tylko naklejona karteczka :) sklepowa na ktorej jest napisane ze to niby LE.

Karta ma pamieci Hynix 4ns.

Jestem dosc ciekawy bo zaplacilem za nia naprawde grosze a tu moze sie okazac ze ktos na moja korzysc sie niezle pomylil :) (doplacilem do gf256 170zl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obawiam sie ze dostales to za co zaplaciles - wnioskuje po pamieciach Hynix 4 ns.

Co do dodatkowego ramdaca moge wytlumaczyc to tym ze poprostu trafiles na najnowsza wersje tej karty z takim prezentem - sapphire slynie z tego ze radki 8500 ma w wielu wersjach rozniace sie detalami - dodatkowy ramdac, taktowanie i rodzaj pamieci

co wprowadza male zamieszanie

miesiac temu szukalem dla siebie karty Sapphire Radeon 9000 PRO - przeszedlem caly Poznan i natrafilem na 3 rozne wersje tej karty o tymsamym oznaczeniu i podobnej cenie, co ciekawe 1 z tych 3 kart nie miala drugiego ramdaca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najdziwniejsze jest to ze ona sie tak super przetaktowywuje :) to jest takie dziwne wlasnie :) w 3dmarku2k3 na duronie 1200 mam hmm 1200ptk :) heh dziwne i wydaje sie ze karta ma jeszcze spory niedosyt , no ale i tak dorzucic do kilkuletniego GF256 170zl to niewiele, zwlaszcza ze karte kupowalem w grudniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się nie dziwił tym, że twoja karta ma drugi RAMDAC, tylko tym że się tak dobrze kręci. Radki 8500 od saphhira nie słyneły z dobrej podkręcalności, nawet na pamięciach 3.6 ns nie kręciły się najlepiej, a Ty masz przecież 4ns. Jedynym wytłumaczeniem jest dla mnie to, że jest na hynix'ach, które IMHO są jednymi z lepiej kręcących się pamiątek ( o ile nie najlepiej ), i mimo iż są 4ns przewyższają wiele gorszych układów 3.6 ns.

:? :? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm wlasnie teraz wrzucilem do niej bios od 9100 i lyknela bez piardu :) chodzi nadal stabilnie przy takich ustawieniach jak wczesniej podawalem.

Ktos mowil ze Unreal 2 znacznie przyspiesza po takiej modyfikacji, coz ja nic nie widze a moze to o cos innego chodzilo :)

Swoja droga to pamieci nawet radiatorow nie maja a ja zastanawiam sie czy by nie modyfikowac jeszcze im napiecia :) ciekawe na ile by skoczyly wtedy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...