Skocz do zawartości
seba_999

Czy Mam Się Zacząć Niepokoić O Moje Dane?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niepokoję się o mojego 2-miesięcznego hdd Seagate ST3250620A (z sygnaturki). Zauważyłem, że dysk jakoś za dużo "myśli". Zobaczyłem co pokazuje SMART. Nie ukrywam, że jestem trochę zaskoczony. Zgodnie z tym artykułem "SMART - z czym się to je":

"W całkowicie sprawnym dysku ten parametr (Raw Read Error Rate) ma wartość = "0". (...) Wartości rzędu kilkuset tysięcy to już zapowiedź nadchodzących kłopotów." (w załączniku raport ze SMARTA). Czy mam się zacząć bać o swoje dane?

Nawet moja 5 letnia barracuda nie ma tylu errorów :blink:

Drugie pytanie dotyczy temperatury. Po zakupie dysk podczas pracy w windzie miał ok 35*C. Teraz w windzie ma ok 40*C (po ok pół godzinie normalnej pracy). Co może być tego powodem?

W załączniku też wykres z HD-Tacha.

Czy dysk nadaje się na gwarkę?

post-142621-1171126412_thumb.jpg

post-142621-1171126437_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk wyglada na calkowicie sprawny patrzac na odczyt ze smarta.

Parametrem Raw Read Error Rate sie nie przjmuj bo tak ma byc. Mam dwa dyski seagate 1 ma pol roku drugi niecaly tydzien i oba maja ten parametr na poziomie kikuset tysiecy. Wiec chyba to jest domena nowych dyskow albo tylko Seagate tak ma. W kazdym badz razie tak ma byc.

Pozostale odczyty sa jak najbardziej OK. Moze tempreatura dysku troche wysoka ale moja barracuda z nawiewiem ma okolo 36-38 stopni wiec to normalne. Jak nie masz chlodzenia to 40 stopni jest akceptowalne. Troche masz duzy Cpu utilization ale biorac pod uwage twoj procek to chyba jest ok. Ja mam 2%ale na C2D

Jesli nadal myslisz ze cos jest nie tak to skorzystaj z jakiegos programu diagnostycznego najlepiej SeaTools czy jakos tak, mozna go pobrac ze strony producenta

Edytowane przez Nyny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze tempreatura dysku troche wysoka ale moja barracuda z nawiewiem ma okolo 36-38 stopni wiec to normalne

Właśnie wpakowałem do budy starego wentyla z coolera CPU, żeby sobie wiał w kierunku hdd :) . Temp spadła do 34*C w idle. Jest troszkę głośniej... no ale... :D

Thx Nyny

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi