seba_999 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Witam, Niepokoję się o mojego 2-miesięcznego hdd Seagate ST3250620A (z sygnaturki). Zauważyłem, że dysk jakoś za dużo "myśli". Zobaczyłem co pokazuje SMART. Nie ukrywam, że jestem trochę zaskoczony. Zgodnie z tym artykułem "SMART - z czym się to je": "W całkowicie sprawnym dysku ten parametr (Raw Read Error Rate) ma wartość = "0". (...) Wartości rzędu kilkuset tysięcy to już zapowiedź nadchodzących kłopotów." (w załączniku raport ze SMARTA). Czy mam się zacząć bać o swoje dane? Nawet moja 5 letnia barracuda nie ma tylu errorów :blink: Drugie pytanie dotyczy temperatury. Po zakupie dysk podczas pracy w windzie miał ok 35*C. Teraz w windzie ma ok 40*C (po ok pół godzinie normalnej pracy). Co może być tego powodem? W załączniku też wykres z HD-Tacha. Czy dysk nadaje się na gwarkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) Dysk wyglada na calkowicie sprawny patrzac na odczyt ze smarta. Parametrem Raw Read Error Rate sie nie przjmuj bo tak ma byc. Mam dwa dyski seagate 1 ma pol roku drugi niecaly tydzien i oba maja ten parametr na poziomie kikuset tysiecy. Wiec chyba to jest domena nowych dyskow albo tylko Seagate tak ma. W kazdym badz razie tak ma byc. Pozostale odczyty sa jak najbardziej OK. Moze tempreatura dysku troche wysoka ale moja barracuda z nawiewiem ma okolo 36-38 stopni wiec to normalne. Jak nie masz chlodzenia to 40 stopni jest akceptowalne. Troche masz duzy Cpu utilization ale biorac pod uwage twoj procek to chyba jest ok. Ja mam 2%ale na C2D Jesli nadal myslisz ze cos jest nie tak to skorzystaj z jakiegos programu diagnostycznego najlepiej SeaTools czy jakos tak, mozna go pobrac ze strony producenta Edytowane 11 Lutego 2007 przez Nyny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) Moze tempreatura dysku troche wysoka ale moja barracuda z nawiewiem ma okolo 36-38 stopni wiec to normalne Właśnie wpakowałem do budy starego wentyla z coolera CPU, żeby sobie wiał w kierunku hdd :) . Temp spadła do 34*C w idle. Jest troszkę głośniej... no ale... :D Thx Nyny Edytowane 11 Lutego 2007 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...