Skocz do zawartości
grzechuk

Jak Podzielic Dyski By Pogodzic Xp I Linuxa

Rekomendowane odpowiedzi

na wstepie dodam, ze jestem kilkuletnim 'wyjadaczem' okien, ktory ma dosc shitu :D

mam dwa dyski 250gb kazdy, chce sie prawie calkowicie przeniesc na platforme linuxowa i nie wiem jak podzielic dyski... chcialem tez zostawic istniejaca instalacje windowsa i moze jakas dodatkowa partycje ntfs na gry (lacznie 30-40gb), bo wiem, ze z tym systemem plikow linuxy maja problem. z drugiej strony wracac do fat to nieporozumienie...

planowalem aby zostawic partycje z windowsem C: (primary) i jeden/dwa z dyski logiczne na tym samym dysku D: reszta z partycji rozszerzonej bedzie jako dysk logiczny - archiwum dla linuxa

drugi dysk caly chce sformatowac pod linuxa...

wiec schemat wygladalby nastepujaco:

sda0: ntfs - windows 20gb

sda1: ntfs - gry i takie tam 30gb

sda2: ntfs albo fat - dokumenty 10gb

sda3 - archiwum pod linuxa ~180gb

sdb0-n - partycje pod linuxa

planuje miec jedna stala distro i troche miejsca na testy, czyli config: xp+distro+test

dystrybucja 'na stale' bedzie prawdopodobnie suse albo ubuntu (mysle, ze bezpieczny wybor), a distro do testowania bedzie gentoo, dlaczego tak? dlatego, ze moja znajomosc linuksa jest czysto teoretyczna (nie mowie, ze zerowa) i wole nie ryzykowac...

do czego bede wykorzystywal komputer?

na windowsie bede odpalal gierki (sporadycznie, ale zawsze to wygodniejsze rozwiazanie) i soft, ktory dziala tylko na windowsie

cala reszta zostanie przerzucona na pingwina, tj internet, multimedia, troche programowania, troche ripowania i obrobki filmow (stad potrzebne duze partycje)

to tyle... chcialbym teraz przejsc do sedna:

jak podzielic miejsce pod linuxa, czy lepiej glownego linuxa umiescic na sda czy sdb, co bedzie bezpieczniejsze, w koncu jaki system plikow zastosowac...

czy pelna obsluga ntfs nie stanowi juz zagrozenia i moge zostawic partycje z filmami i muzyka w tym formacie i spokojnie uzywac ich pod pingwinem?

Edytowane przez jekyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dysk 80 i 250Gb na tym 250Gb mam windowsa i 2 partycje.

Na 80Gb mam linux

W Grubie nie mam tak zrobione zeby nie bylo wyboru systemu Zadko uzywam windowsa a jak juz to do gier wiec poprostu przy wlaczaniu kompa wciskam F8 i wybieram zeby bootowal dysk z windą. Ostatnio czesto kontrole z Microsoftu sa juz u jedengo kumpla byli takze Jak by cos wypinam dysk chowam i tylko linuxa mam ;)

Dzielenie dysku:

/ - czyli partycja głowna na ktorej mam linuxa ma ona 6.5Gb (Ubuntu :P) system plikow ext3

Swapa dalem 500Mb bo mam 1Gb RAM-u

/home tutaj dalem reszte dysku (ext3)

Nie poelcam Gentoo "trudny" linux malo konfiguratorow graficznych. Bez znajomosci komend ciezko Wiekszosc trzeba w konsoli robic :)

Na linux bez problemu mozesz zamontowac pratycje Ntfs z M$ WIndows

Polecam Ubuntu 6.12 a tutaj poradnik http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zacząłem przygodę z gentoo mając małe pojęcie o linuksie i jakoś sobie poradziłem. Dzięki świetnej dokumentacji, większość rzeczy sprowadza się do skopiowania/wklejenia zapodanych tam komend, instalacja banalna. Ale dla zwykłego użytkownika takiego jak ja na dłuższą metę gentoo odpada, nie ma tego mitycznego przyrostu wydajności dzięki kompilacji. Obecnie używam archa i jest super :)

ale dzięki gentoo wiele się nauczyłem, więc uważam obcowanie z nim za pozytywny epizod w moim życiu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi