grzechuk Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) na wstepie dodam, ze jestem kilkuletnim 'wyjadaczem' okien, ktory ma dosc shitu :D mam dwa dyski 250gb kazdy, chce sie prawie calkowicie przeniesc na platforme linuxowa i nie wiem jak podzielic dyski... chcialem tez zostawic istniejaca instalacje windowsa i moze jakas dodatkowa partycje ntfs na gry (lacznie 30-40gb), bo wiem, ze z tym systemem plikow linuxy maja problem. z drugiej strony wracac do fat to nieporozumienie... planowalem aby zostawic partycje z windowsem C: (primary) i jeden/dwa z dyski logiczne na tym samym dysku D: reszta z partycji rozszerzonej bedzie jako dysk logiczny - archiwum dla linuxa drugi dysk caly chce sformatowac pod linuxa... wiec schemat wygladalby nastepujaco: sda0: ntfs - windows 20gb sda1: ntfs - gry i takie tam 30gb sda2: ntfs albo fat - dokumenty 10gb sda3 - archiwum pod linuxa ~180gb sdb0-n - partycje pod linuxa planuje miec jedna stala distro i troche miejsca na testy, czyli config: xp+distro+test dystrybucja 'na stale' bedzie prawdopodobnie suse albo ubuntu (mysle, ze bezpieczny wybor), a distro do testowania bedzie gentoo, dlaczego tak? dlatego, ze moja znajomosc linuksa jest czysto teoretyczna (nie mowie, ze zerowa) i wole nie ryzykowac... do czego bede wykorzystywal komputer? na windowsie bede odpalal gierki (sporadycznie, ale zawsze to wygodniejsze rozwiazanie) i soft, ktory dziala tylko na windowsie cala reszta zostanie przerzucona na pingwina, tj internet, multimedia, troche programowania, troche ripowania i obrobki filmow (stad potrzebne duze partycje) to tyle... chcialbym teraz przejsc do sedna: jak podzielic miejsce pod linuxa, czy lepiej glownego linuxa umiescic na sda czy sdb, co bedzie bezpieczniejsze, w koncu jaki system plikow zastosowac... czy pelna obsluga ntfs nie stanowi juz zagrozenia i moge zostawic partycje z filmami i muzyka w tym formacie i spokojnie uzywac ich pod pingwinem? Edytowane 10 Lutego 2007 przez jekyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Ja bym umieścił linuksa na sda razem z windom, a sdb w całości na pliki pod linuksa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 dlaczego? i na jakim systemie plikow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiu Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Ja mam dysk 80 i 250Gb na tym 250Gb mam windowsa i 2 partycje. Na 80Gb mam linux W Grubie nie mam tak zrobione zeby nie bylo wyboru systemu Zadko uzywam windowsa a jak juz to do gier wiec poprostu przy wlaczaniu kompa wciskam F8 i wybieram zeby bootowal dysk z windą. Ostatnio czesto kontrole z Microsoftu sa juz u jedengo kumpla byli takze Jak by cos wypinam dysk chowam i tylko linuxa mam ;) Dzielenie dysku: / - czyli partycja głowna na ktorej mam linuxa ma ona 6.5Gb (Ubuntu :P) system plikow ext3 Swapa dalem 500Mb bo mam 1Gb RAM-u /home tutaj dalem reszte dysku (ext3) Nie poelcam Gentoo "trudny" linux malo konfiguratorow graficznych. Bez znajomosci komend ciezko Wiekszosc trzeba w konsoli robic :) Na linux bez problemu mozesz zamontowac pratycje Ntfs z M$ WIndows Polecam Ubuntu 6.12 a tutaj poradnik http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszb Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 ja zacząłem przygodę z gentoo mając małe pojęcie o linuksie i jakoś sobie poradziłem. Dzięki świetnej dokumentacji, większość rzeczy sprowadza się do skopiowania/wklejenia zapodanych tam komend, instalacja banalna. Ale dla zwykłego użytkownika takiego jak ja na dłuższą metę gentoo odpada, nie ma tego mitycznego przyrostu wydajności dzięki kompilacji. Obecnie używam archa i jest super :) ale dzięki gentoo wiele się nauczyłem, więc uważam obcowanie z nim za pozytywny epizod w moim życiu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...