DrKleiner Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Przychodzi taka pora że chłodzenie powietrzem jest udręką :huh: już kiedyś przymierzałem się do WC ale cały czas było coś co trzeba było kupić, no i teraz pojawiły się szanse na złożenie WC B-) z czego się bardzo ciszę a wielką pomoc w tym przedsięwzięciu dają 18te urodziny ponieważ bracia, koledzy i rodzice ;) pytają się o co chcę ;) a jako że to 18tka topare części do WC mieści się w budżecie prezentu :) Zestaw I: Bloczek CPU: Realitynet Frost3Duo, CPU CUBE 3,Laser Prison Pro V2 [najważniejsze wydajny, może macie jakieś inne propozycje] - Bloczek GPU: Realitynet Frost2Gpu Rev2,Laser Prison Pro V2 GPU, Thermaltake Aquarius VGA Waterblock [najważniejsze to wydajność i mile nie widziane zajmowanie drugiego slotu ale jak będzie zajmować to trudno :(] - Bloczek Chipset: [tutaj to w ogóle nie mam pojęcia co kupić ponieważ chipset mam zaraz pod kartą graficzną] tutaj chyba kupię pasywne rozwiązanie czyli :) Thermalright HR-05-SLI ale jakiś blok mile widziany :) - Pompka: Coolriver rev. 2, Hydor Seltz L30 II, EHEIM 1046 [w pomce chodzi o to żeby była jak najcichsza i mile widziana zasilana na molex, cena najlepiej koło 150zł :)] - Węże: Innovatek wąż 8x10mm UVR niebieski [Tuutaj to chyba niema problemu :)] - Chłodnica: Black Water Advanced 122 rev. 2.0, Black Water Ultimate 122, Black Water Ultimate 123 [chyba najtrudniejszy wybór myślę że na 2 wentylatory starczy czy lepiej na 3 wentylatory] - Wentylatory: Mam Fandera FX120-W i Noiseblocker Blacksilent Xl1 więc mam je zamiar puścić na minimalnych obrotach na chlodnicy :) - Płyn: Woda destylowana + Innovatek innovaPROTECT 250ml [Chba wszystko OK] - Złączki: Trójnik T 2x SM8/10, gwint 1/4" (do AirTrap), Szybkozłączka skręcana SM8/10, gwint 1/4" - prosta (taka będzie w blokach :)) - Realitynet AirTrap (mam już go) więc się przyda to napełniania i odpowietrzniania {W tym zestawie chodzi głównie o cisze i wydajność licze na wasze spostrzeżenia :) to co podałem to mnie interesuje ale jak macie jakieś lepsze propozycje to czekam :D} Zestaw II (pierwszy z wymienionymi bebechami): - Grzejnik jakiś mały coś w stylu grzejnika aerial - Pompka CWO Leszno {W tym zestawie chodzi o to że bloczki, węże, króćce postaną te same a zmieni się jedynie pompa i chłodnica no i trzeba będzie dokupić trochę więcej węża <_<. Ale na ten zestaw będzie wpływać zgoda postawienia grzejnika przy kompie więc jak macie propozycje innej pompki w tym zestawie to tylko to wchodzi w gre :) bo grzejnik to grzejnik :D} Aha linki są przykładowe żeby tylko naświetlić sytuację, wiadomo że będę szukać jak najtaniej B-) Wszystko pod kąt configa który mam w podpisie !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TK Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 bloczek cpu ; poczekaj na nową dostawę sztormów od pietacha ;) gpu; szukaj Abadona PRO na allegro chipset;nie pamiętam jakie ale jest kilka modeli spełniających Twoje warunki pompka; może być coolriver węże; ok nagrzewka; spokojnie starczy na 2 wentyle, ja mam 1 i jakoś daje rade :D Reszta ok, ale od siebie polecam zalać cały układ petrygo. Powodzenia! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Odpuść sobie tego Thermaltake'a na GPU. Na NB może NB DFI od Misia :?: Cena niższa od Thermalright HR-05-SLI :wink: Pompkę polecam Coolrivera... Ja na Twoim miejscu skłaniałbym się ku zestawowi I bo nie lubię niczego poza obudową. Ale to jest moje zdanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Coolriver prowadzi bezapelacyjnie :D, no właśnie też nie chcę niczego poza budą a te dwa wentylatory puszczone na minimum starczą ?? I chłodnice w takim razie najlepiej Black Water Ultimate 122 ;)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Ultimate jest gruba. A na takie chłodnice lepiej wentyle po obu stronach lub dwa na max. obrotach. Lepiej weź Coolteka Dual lub Black Water Advanced :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 A wtedy starczą dwa wentyle na minimum z jednej strony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) weź sobie Black Water Advanced ALU 122 rev. 2.0 albo Black Water Advanced ALU 123 rev. 2.0. Bawię się właśnie tą pierwszą i temperatury jak na Coolteku EXSTREAM 120 mm Dual :wink: czyli z większą będzie jeszcze lepiej a cenowo tak jak podwójny cooltek etc. Bloczki - frosty, albo swiftech'y pompka coolriver albo laing Edytowane 11 Lutego 2007 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Jarogniew, a bedzie jakas recka jakis chlodnic (np z cooling.pl) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Czyli pozostaje rozstrzygnąć co na GPU i chipset ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Jarogniew, a bedzie jakas recka jakis chlodnic (np z cooling.pl) ? będzie, mam wszystkie Black Water'y w domu ;) czekam tylko na swoje mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) Na dany moment chłodzenie rysuje się tak(z waszymi uwagami) :) - Bloczek CPU: Realitynet Frost3Duo, CPU CUBE 3,Laser Prison Pro V2 - Bloczek GPU: Realitynet Frost2Gpu Rev2,Laser Prison Pro V2 GPU - Bloczek Chipset: Thermalright HR-05-SLI, jakiś blok, od Misia odpada bo będzie wadzić w kartę króćcami - Pompka: Coolriver rev. 2 - Węże: Innovatek wąż 8x10mm UVR niebieski - Chłodnica: Black Water Advanced 122 rev. 2.0 - Wentylatory: Fandera FX120-W i Noiseblocker Blacksilent Xl1 puszczone na minimum :D - Płyn: Woda destylowana + Innovatek innovaPROTECT 250ml - Złączki: Trójnik T 2x SM8/10, gwint 1/4" (do AirTrap), Szybkozłączka skręcana SM8/10, gwint 1/4" - prosta (taka będzie w blokach icon_smile3.gif) - Realitynet AirTrap Zostaje ustalić bloczki CPU, GPU, chipset ;) Fotki poglądowe jeżeli chodzi o blok na chipset: Edytowane 11 Lutego 2007 przez misiek175 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Skoro bierzesz Coolrivera to wez i reszte blokow od Sama :D taniej za przesylke zaplaciszi beda hmmmm w jednym "stylu". :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Bloki to raczej a chyba na pewno dostane jako prezenty od różnych osób ;) więc wysyłka tutaj nie gra roli :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 - Bloczek CPU: Realitynet Frost3Duo - Bloczek GPU: Realitynet Frost2Gpu - Bloczek Chipset: Frost 2 Nb <-- raczej nie bądzie wadził o karte - Pompka: Coolriver rev. 2 - Węże: Innovatek wąż 8x10mm UVR niebieski - Chłodnica: Black Water Advanced ALU 123 rev. 2.0 - Wentylatory: Fander FX120-W - Płyn: Woda destylowana + Innovatek innovaPROTECT 250ml - Złączki: Trójnik T 2x SM8/10, gwint 1/4" (do AirTrap), Szybkozłączka skręcana SM8/10, gwint 1/4" - prosta (taka będzie w blokach icon_smile3.gif) - Realitynet AirTrap Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Black Water Advanced ALU 123 rev. 2.0 gdzie ja tą chłodnicę upcham? bo pompkę wrzucę w gąbce pod dyski (mam teraz dwa fotka stara). Myślisz że Frost 2 Nb nie zawadzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 IMO zawadzi. Popatrz na układy innych użytkowników z DFI LP nf 4. Im jakoś bloczek Misia wszedł :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) na 99,99% nie będzie piotralek gdzie tutaj widzisz dfi lp nf4 ?? bloczek realitynet o nic nie zawadzi. Edytowane 11 Lutego 2007 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 IMO zawadzi. Popatrz na układy innych użytkowników z DFI LP nf 4. Im jakoś bloczek Misia wszedł :wink: Ja nie mam nf4 tlko RD580 od ATI ;) on leży trochę inaczej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 :mur: Fakt - My bad, my bad. Forgive me. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 hmm "na oko" złączka od frosta będzie na wysokości pierwszego slotu pcie x1 pod grafą, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Mam nadzieje że będzie pasować. @Jarogniew dlaczego mam kupić Black Water Advanced ALU 123 rev. 2.0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 @Jarogniew dlaczego mam kupić Black Water Advanced ALU 123 rev. 2.0? w sumie, to chyba nie będzie różnicy, jak lepiej Ci pasuje WA 122 r2,0 to jego kup :) spodobały mi się te chłodniczki po prostu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) Jest różnica w cenie i wielkości a 122 ;) wejdzie :D przymocuję tą chłodnicę obok szyn na HDD ;). Ehh to teraz długi czas kompletowania :D Edit: - Realitynet AirTrap ma SK12 więc wymienie je na Szybkozłączka skręcana SM8/10 - Ale pompka mnie intryguje Średnica wlotów: 8/11mm :unsure: ehh co mam zastosować do niej bo wąż jest 8/10 czy go naciągnę na chama ale wtedy może się ześlizgnąć :(? Edit2: Dostałem propozycje kupienia za 50zł z wysyłką Abadona GPU Lite opłaca się oczywiście używany. No i czy ten blok jest tak uniwersalny że za jakieś 2lata walne go na 8800GTX lub coś nowszego. Edytowane 12 Lutego 2007 przez misiek175 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...