Screamel Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Jako, że jest to mój pierwszy post na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie przywitac :) No ale dośc już tego spoufalania się i przechodzę do rzeczy :) Otóż kilka dni temu złożyłem nowego kompa: C2D E6300, Asus P5N-E SLI, 2x1 GB GoodRam Pro 800MHz, Gecube Radeon X1600 PRO, DVD-ROM Hitachi GD-7500, DVD-RW Pioneer DVR-111, Seagate Medalist 8GB, Chieftec ATX-1136H 360W. Problem jest w tym, że gdy ramami obsadzę banki Dimm_B1 i Dimm_B2 (dwa sąsiednie sloty przy brzegu płyty) to komputer wieszał mi się już przy kopiowaniu pików systemowych, gdy pamięci przełożyłem do banków Dimm_A1 i Dimm_A2 (dwa sąsiednie sloty przy procesorze) to wszystko chodzi jak należy (12h działania goldmemory nie wykazało żadnych błędów), natomiast gdy chcę pamięci ustawic w tryb DUALCHANEL, obsadzając dwa żółte sloty (Dimm_A1+Dimm_B1) to komp wiesza się przy próbie uruchomienia Windowsa (czarny ekran). Dopiero gdy obsadze ramami sloty czarne (Dimm_A2+Dimm_B2) to wszystko działa normalnie. Czym jest spowodowana taka kapryśnośc płyty głównej ? Dlaczego trzeba tak kombinowac by pamięci poprawnie działały w trybie DUAL? PS. Bios zaktualizowałem do najnowszej dostępnej wersji i nic się nie poprawiło w kwestii kompatybilności. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamaykee Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 nie wiem czym to jest spowodowane, ale ta płyta wyraznie preferuje czarne sloty. u mnie np na żółtych nie da sie ustawic command rate na 1T - na czarnych nie ma problemu zreszta wiele razy tu na forum byla poruszana ta kwestia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ekspert Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) Jako, że jest to mój pierwszy post na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie przywitac :) No ale dośc już tego spoufalania się i przechodzę do rzeczy :) Otóż kilka dni temu złożyłem nowego kompa: C2D E6300, Asus P5N-E SLI, 2x1 GB GoodRam Pro 800MHz, Gecube Radeon X1600 PRO, DVD-ROM Hitachi GD-7500, DVD-RW Pioneer DVR-111, Seagate Medalist 8GB, Chieftec ATX-1136H 360W. Problem jest w tym, że gdy ramami obsadzę banki Dimm_B1 i Dimm_B2 (dwa sąsiednie sloty przy brzegu płyty) to komputer wieszał mi się już przy kopiowaniu pików systemowych, gdy pamięci przełożyłem do banków Dimm_A1 i Dimm_A2 (dwa sąsiednie sloty przy procesorze) to wszystko chodzi jak należy (12h działania goldmemory nie wykazało żadnych błędów), natomiast gdy chcę pamięci ustawic w tryb DUALCHANEL, obsadzając dwa żółte sloty (Dimm_A1+Dimm_B1) to komp wiesza się przy próbie uruchomienia Windowsa (czarny ekran). Dopiero gdy obsadze ramami sloty czarne (Dimm_A2+Dimm_B2) to wszystko działa normalnie. Czym jest spowodowana taka kapryśnośc płyty głównej ? Dlaczego trzeba tak kombinowac by pamięci poprawnie działały w trybie DUAL? PS. Bios zaktualizowałem do najnowszej dostępnej wersji i nic się nie poprawiło w kwestii kompatybilności. Pozdrawiam. Może płytka gryżie Ci się z GoodRamami ? :) Tak to już jest z niektórymi płytami asusa że lubią sprawiać problemy ;) Edytowane 13 Lutego 2007 przez Ekspert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...