amon ra Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 wgrywanie systemu...zwis...reset....napis troche szerszy niz wyzej... :? i ciemnosc....ni ch nie rusza dalej... :cry: nie mowcie, ze to koniec... :cry: niech ktos cos poradzi.... :cry: cos wymysli.... :cry: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :roll: abit be6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 Spróbuj spuścić z szyny, a jak to nie pomoże to reset biosa. Wszystko to zadziała przy założeniu że komponenty są sprawne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amon ra Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 reset biosa byl.... :? nie moge sposcic z szyny bo po uruchomieniu jest czarny ekran.. komponenty ok...to znaczy gfrafika, pamiecie i cpu :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amon ra Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 a wogle po clearu cmosa wszystko jedzie na standardowych...wiec teraz nic nie jest oc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staphi Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 hmmm mialem kiedys taki prob na plycie merkury, uruchamial sie komp, ale niewyskakiwal post tylko: "insert media disk ... bla bla" i tyle... o dziwo wystarczylo wlozyc bootdisk, komp sie zbootowal i mozna bylo wlaczyc flasha biosa :idea: ale to moze byc calkiem cos innego.... Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 w listopadzie 2001 dałem takiego posta na boardzie TPC, może to Ci pomoże: do wczoraj przez rok używałem sobie bezproblemowo moją płytkę ECS K7VZA ver 1.0 (ATA-66) KT-133 nie A, przyszło mi do głowy sprawdzić na niej moje służbowe pamiątki czy pójdą na 142 CAS2. Po włożeniu ich włączam kompa i nagle BIOS checksum error Award Bios Block detected 1,44media for boot, mówię nic to, robię Clear Cmos zworką i to samo, wkładam poprzednie pamięci i to samo, wyjmuje baterie, kość z biosem wkladam ponownie i to samo !!!!. Kurcze z lekka sie zdenerwowałem. Ponieważ zgłaszała się stacja 1,44 zabootowałem z dysku startowego WinME i nie widzi twardych!!!. Wniosek był taki że padła kość z biosem, ale jej część (niezapisywalny Boot Block) widzi stacje A. Więc w fure i do roboty (nie mam netu w chacie) sciagnąc bios z netu. Zrobilem dosowym sys'em dysk startowy z awdflashem plikiem bin z biosem i autoexecem z poleceniem flashowania. Dobra, jade do chaty (już miałem wizje kupowania nowej płyty). Startuje z tej dyskietki a tu non system disk or disk error, kurde co jest, bootuje z dyskietki WinME która godzine wcześniej dzialala a tu to samo: non system disk or disk error press enter. Mowie kurde plyte trafił szlag i zrezygnowany naciskam press enter press enter....... i za 20tym razem zabootowala sie!!!!. Powtarzam ten sam numer z dyskietką stworzoną w pracy naciskam enter raz drugi trzeci i po ok 2 minutach klepania ZABOOTOWAŁA SIĘ WGRAŁ SIE BEZPROBLEMOWO NOWY BIOS resecik i komputer działa bez zarzutu. Nie wiem i chyba nigdy się nie dowiem co to było i dlaczego tak się stało. Jakieś przepięcia w sieci ???, elektryczność statyczna przy przekładaniu pamięci ??? (byłem w wełnianym golfie ;))))) aby nikt nie mial takich przygód pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staphi Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 pierwsze ecs mialy powazne problemy z biosem :idea: pozniej to poprawili i chodzi git :) Pozatym moj ECS i cpu ladnie sie kerci: d850@1080 on 127Mhz tylko tyle narazie, musze zwiekszyc napiecie dla CPU ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 :lol: Wyciagnij dyskietke z floppa :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amon ra Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 ja nie moge nic odpalic.... jest czarny ekran.... nic sie nie zglasza....beeper nie piszczy.... na ekranie pusto..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cherry Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 Utworz dyskietke startowa przez "sys c: a:", skopiuj pliki np. awdflash.exe i bios.bin. W autoexec.bat daj tylko: awdflash.exe bios.bin i wystartuj komputer z tej dyskietki (nazwy plików oczywiście będą inne) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 ja nie moge nic odpalic.... jest czarny ekran.... nic sie nie zglasza....beeper nie piszczy.... na ekranie pusto..... A stacja dyskow mieli na samym koncu? Jak tak to zrob na innym kompie systemowa, ktora sflash'uje bios. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amon ra Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 nie wiem o co chodzi...ale odpalila....podlaczylem floppa....i nagle wszystko ok... nie wiem !!!!!! nienawidze tej plyty ! :twisted: pewnie zaraz i tak znowu cos sie stanie.... dam znac... moze ktos poleci jakas inna plyte....dobra dla oc...ale nie abit be6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 nie wiem o co chodzi...ale odpalila....podlaczylem floppa....i nagle wszystko ok... nie wiem !!!!!! nienawidze tej plyty ! :twisted: pewnie zaraz i tak znowu cos sie stanie.... dam znac... moze ktos poleci jakas inna plyte....dobra dla oc...ale nie abit be6 Epox 8KHA+ rev 2.0 or 8K3A+ rev. 1.1 chyba nie pomylilem ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 nie wiem o co chodzi...ale odpalila....podlaczylem floppa....i nagle wszystko ok... nie wiem !!!!!! nienawidze tej plyty ! :twisted: pewnie zaraz i tak znowu cos sie stanie.... dam znac... moze ktos poleci jakas inna plyte....dobra dla oc...ale nie abit be6 Epox 8KHA+ rev 2.0 or 8K3A+ rev. 1.1 chyba nie pomylilem ?? Chyba jednak pomyliłem. Chodziło chyba o coś pod Intelka nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amon ra Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 tak...intel bx...abit be6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amon ra Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 jak dobrze pojdzie to chyba sie przezuce na durona 1ghz tylko ze abita nowki nie kupie...bo za drogo...a potrzebuje plytke z raidem.... wiec moze ktos ma jakies propozycje co do plyty...taka do 300... bo teraz chetnie bym pokrecil aemdeka.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 Gr00bY Mazur"] nie wiem o co chodzi...ale odpalila....podlaczylem floppa....i nagle wszystko ok... nie wiem !!!!!! nienawidze tej plyty ! :twisted: pewnie zaraz i tak znowu cos sie stanie.... dam znac... moze ktos poleci jakas inna plyte....dobra dla oc...ale nie abit be6 Epox 8KHA+ rev 2.0 or 8K3A+ rev. 1.1 chyba nie pomylilem ?? Chyba jednak pomyliłem. Chodziło chyba o coś pod Intelka nie? :oops: Sorry , zasugerowalem sie innym tematem :oops: :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...