Bulizzor Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Witam Sytuacja wyglada nastepujaco: Mam dwa dyski twarde jeden na ATA 80GB drugi nowy na SATA 160GB. Na dysku 80GB mam zainstalowanego windowsa XP na drugim natomiast mialem zainstalowanego KUBUNTU linuxa. Poniewaz na dysku 80GB juz zaczelo mi brakowac miejsca postanowilem na dysku 160GB zainstalowac windowsa a z dysku 80GB zrobic taki rezerwowy dysk. Wiec sformatowalem dysk na ktorym byl linux za pomocą windowsa (w systemie NTFS). Nastepnie za pomocą Partition Magica zrobilem nowy podział dysku 160GB na partycje. Wsadzilem plyke windowsa zrestartowalem w biosie ustawilem kolejnosc bootowania dyskow na dysk 160GB (sformatowany) no i uruchomilem instalatora gdy zapytal o instalacje xp dalem enter i w odpowiedz stwierdzil ze nie ma dyskow podłączonych do kompa...pomimo ze widzialem ze bios ten dysk wykrywa. Gdy chcialem odpalic ten 160GB dysk wyskoczyl mi napis: GRUB loading please wait ERROR 17. Problem jest taki ze nie moge zainstalowac XP na dysku na ktorym byl linux i nie mam pojecia czemu! :mur: Help Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 bede strzelal - moze jeszcze zostal GRUB gdzies? uruchom dyskietke startowa i wpisz fdisk /mbr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 (edytowane) dyskietka startowa wystartowala ale na polecenie fdisk/mbr odpowiedziała bad comand czy cos takiego...zero reakcji. Moze dołącze screena z partitiona moze cos tam źle zrobilem... screen.doc Edytowane 16 Lutego 2007 przez Bulizzor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 chodzilo mi o dyskietke startowa na ktorej znajduje sie fdisk ;) czyli np taka od windowsa 98. a zreszta zobacz jak usunac tu: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=169666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 zrobilem tak jak bylo napisane niestety dalej nie moge zainstalowac windowsa na drugim dysku - instalator go nie widzi... :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Instalatorowi Windows musisz podać stery z dyskietki od SATA, żeby zaczął widzieć dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 jak się za to zabrać? sciagnac z Epoxa sterowniki SATA wgrać je na dyskietke?.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Na początku instalacjii, jak ładuje stery itd. czekać aż na dole pojawi się komunikat że aby dodać sterowniki RAID to trzeba wcisnąć Fx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddmar Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Hmm.. np. dual VSTA i Samsung 160GB SATA2 współpracuja bez sterów.. Od czego to zależy? Sorry za offtop :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 W BIOSie płyt 939Dual można ustawić SATA tak by był wykrywany jako IDE. Nie trzeba wtedy bawić się ze sterami podczas instalacji Windowsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 (edytowane) Dzieki YogiCK !!! Juz zainstalowalem winde wszystko przebiegło elegancko :wink: Edytowane 16 Lutego 2007 przez Bulizzor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...