Skocz do zawartości
schakal

Działa, Nie Działa - Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę Was drodzy użytkownicy forum o pomoc.

Usiłuję odpalić nowozakupionego kompa (którego sam wcześniej składałem z części)

Czyli:

E6300 + Asus P5N-E SLI + 1GB ram (GoodRam 667MHz) + Tagan 450 U15 (easycon) + Galaxy GForce 7900GS

Poskładałem poskręcałem odpalam i co ? ZONK.

Teraz opiszę ZONK'a:

Komputer uruchamia się (słychać poprawne odgłosy pikania itp) wszystsko co się ma kręcić się kręci.

Tylko obraz na moim LCD (które nie obsługuje DVI, podpiąłem monitor przez przejściówkę) jest czarny. Obraz jest czarny ale jest to napewno podpięte bo nie wyświetla się komunikat (no signal) jak w przypadku gdy kabel zwisa luzem ...

I teraz najlepsze.

Podpiąłem zamiast mojego LCD monitor CRT (LG F700B) i po chwili pokazał mi się obraz! Wszedłem do biosu, przeglądałem sobie go, wyszedłem, restart. Nie ma obrazu ... 20 sekund później się włączył. LCD nie udało mi się odpalić.

Teraz czasami zdaży się, że jak poruszam kablami, potrzęsę tu i tam, to monitor (CRT) się włączy. Ogólnie jest czarno.

POMOCY !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włóż ją najpierw w drugi port PCI-E

A tak można ? Włożyłem grafę w niebieski port (tak było napisane w instrukcji od płyty, było też napisane że tylko w ten należy wkładać). Jutro rano spróbuję przełożyć do innego portu, jak nie pomoże to pojadę na giełdę i kupię drugą przejściówkę do grafy.

Do serii dziwnych zachowań. Wróciłem do domu, odpaliłem kompa i monitor się włączył, pochodził ze 3 min i zgasł. Komp stał sobie nieruszany z drugiej strony pokoju. W ogóle się tam nie zbliżałem po naciśnięciu power'a.

:mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO uszkodzona przejściówka/kabel od LCD.

Kabel od LCD raczej nie może być uszkodzony bo właśnie korzystam z tego LCD pisząc tego posta.

Zastanawiam się co może być przyczyną tego ZONKA. I tak:

1) Zasilacz? Czy zasilacz może dawać za mało mocy, albo kabe może jest walnięty?

2) MOBO? Może płyta mieć walnięty port PCI-E ?

3) GRAFA? Sama w sobie zepsuta ?

4) Przejściówka.

Da się coś z tej listy po opisanym przezemnie zachowaniu wyeliminować ? (Wszystkie części nowe).

Przepięcie grafy do drugiego portu PCI-E (czarnego) zaskutkowało odgłosami niezadowolenia ze strony mojego komputera. Nie uruchamiał się.

Za to jak się uruchomił dzisiaj rano, po chwili włączył się obraz, to nie stał on stabilnie tylko drgał na boki :(

Robi się coraz smutniej. :mur:

EDIT:

Czy to normalne że jak wepnę przejściówkę DVI - DSUB do kabla od moniotra

,Monitor stoi sobie luzem, pokazuje ruszający się ekran No Signal, to znika mi ten ekran ? tak jakby monitor dostał sygnał ? Nie wpinam nic do kompa, tylko zakładam przejściówkę na kabel od monitora :|

Edytowane przez schakal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DZIAŁA !

Byłem na giełdzie, zainwestowałem 10pln w przejściówkę, podpiąłem i jest! Wszystko widać! Cały czas!

Co za radość :damage_wall:

IMO uszkodzona przejściówka/kabel od LCD.

Dzięki YogiCK, pierwsza diagnoza, trafna diagnoza. Jesteś niezły :). Zajebiście się ciesze :)

No to przejściówka jest ewidentnie walnięta, jakieś zwarcie na niej jest. Kup nową przejściówkę.

Przejściówka rzeczywiście jest walnięta :damage_wall: ale druga zachowuje się identycznie. Po wpięciu przejściówki na kabel od monitora, przy tej działającej przejściówce sytuacja jest identyczna. Komunikat No Signal też znika.

Niemniej jednak diagnoza też trafna :damage_wall:

Edytowane przez schakal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi