schakal Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Proszę Was drodzy użytkownicy forum o pomoc. Usiłuję odpalić nowozakupionego kompa (którego sam wcześniej składałem z części) Czyli: E6300 + Asus P5N-E SLI + 1GB ram (GoodRam 667MHz) + Tagan 450 U15 (easycon) + Galaxy GForce 7900GS Poskładałem poskręcałem odpalam i co ? ZONK. Teraz opiszę ZONK'a: Komputer uruchamia się (słychać poprawne odgłosy pikania itp) wszystsko co się ma kręcić się kręci. Tylko obraz na moim LCD (które nie obsługuje DVI, podpiąłem monitor przez przejściówkę) jest czarny. Obraz jest czarny ale jest to napewno podpięte bo nie wyświetla się komunikat (no signal) jak w przypadku gdy kabel zwisa luzem ... I teraz najlepsze. Podpiąłem zamiast mojego LCD monitor CRT (LG F700B) i po chwili pokazał mi się obraz! Wszedłem do biosu, przeglądałem sobie go, wyszedłem, restart. Nie ma obrazu ... 20 sekund później się włączył. LCD nie udało mi się odpalić. Teraz czasami zdaży się, że jak poruszam kablami, potrzęsę tu i tam, to monitor (CRT) się włączy. Ogólnie jest czarno. POMOCY ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 IMO uszkodzona przejściówka/kabel od LCD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Ja obstawiam że coś na stykach grafa-PCI-E albo wyjście od grafy. Włóż ją najpierw w drugi port PCI-E, jak nie pomoże sprawdź na innej grafie, jak na innej będzie ok to reklamuj. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schakal Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Włóż ją najpierw w drugi port PCI-E A tak można ? Włożyłem grafę w niebieski port (tak było napisane w instrukcji od płyty, było też napisane że tylko w ten należy wkładać). Jutro rano spróbuję przełożyć do innego portu, jak nie pomoże to pojadę na giełdę i kupię drugą przejściówkę do grafy. Do serii dziwnych zachowań. Wróciłem do domu, odpaliłem kompa i monitor się włączył, pochodził ze 3 min i zgasł. Komp stał sobie nieruszany z drugiej strony pokoju. W ogóle się tam nie zbliżałem po naciśnięciu power'a. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 ale jak ma 2 PCI-E razy 16 to powinno być bez różnicy, ja tak robiłem na innych płytach i nic się nie działo, ale tej nie miałem jeszcze w rękach. Albo może weź mobo i grafę na giełdę i poprostu sprawdź tam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schakal Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 (edytowane) IMO uszkodzona przejściówka/kabel od LCD.Kabel od LCD raczej nie może być uszkodzony bo właśnie korzystam z tego LCD pisząc tego posta. Zastanawiam się co może być przyczyną tego ZONKA. I tak: 1) Zasilacz? Czy zasilacz może dawać za mało mocy, albo kabe może jest walnięty? 2) MOBO? Może płyta mieć walnięty port PCI-E ? 3) GRAFA? Sama w sobie zepsuta ? 4) Przejściówka. Da się coś z tej listy po opisanym przezemnie zachowaniu wyeliminować ? (Wszystkie części nowe). Przepięcie grafy do drugiego portu PCI-E (czarnego) zaskutkowało odgłosami niezadowolenia ze strony mojego komputera. Nie uruchamiał się. Za to jak się uruchomił dzisiaj rano, po chwili włączył się obraz, to nie stał on stabilnie tylko drgał na boki :( Robi się coraz smutniej. :mur: EDIT: Czy to normalne że jak wepnę przejściówkę DVI - DSUB do kabla od moniotra ,Monitor stoi sobie luzem, pokazuje ruszający się ekran No Signal, to znika mi ten ekran ? tak jakby monitor dostał sygnał ? Nie wpinam nic do kompa, tylko zakładam przejściówkę na kabel od monitora :| Edytowane 18 Lutego 2007 przez schakal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 No to przejściówka jest ewidentnie walnięta, jakieś zwarcie na niej jest. Kup nową przejściówkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schakal Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 (edytowane) DZIAŁA ! Byłem na giełdzie, zainwestowałem 10pln w przejściówkę, podpiąłem i jest! Wszystko widać! Cały czas! Co za radość IMO uszkodzona przejściówka/kabel od LCD. Dzięki YogiCK, pierwsza diagnoza, trafna diagnoza. Jesteś niezły :). Zajebiście się ciesze :) No to przejściówka jest ewidentnie walnięta, jakieś zwarcie na niej jest. Kup nową przejściówkę.Przejściówka rzeczywiście jest walnięta ale druga zachowuje się identycznie. Po wpięciu przejściówki na kabel od monitora, przy tej działającej przejściówce sytuacja jest identyczna. Komunikat No Signal też znika. Niemniej jednak diagnoza też trafna Edytowane 18 Lutego 2007 przez schakal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...