Skocz do zawartości
PatPat

Problem Z Mbr I Brak Mozliwosci Bootowania Z Recovery Partition W Hp.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wstepie chcialbym ze wszystkimi sie przywitac poniewaz sa to moje poczatki na tym forum (wazelina juz byla, czas przejsc do konkretow )

Problem znany i nie lubiany. Najgorsze jest to ze walkowany dziesiatki razy a ja ciagle z nim walcze:/

Znajomy ma komputer HP (nie pamietam dokladnie jaki model ale to nie jest tu wazne). Standardowe rozwiazanie - dysk podzielony na dwie partycje :

1) NTFS - caly system

2) FAT32 - recovery partition

Pierwsza partycje szlak trafil, zostal sformatowany dysk i nadpisany MBR przez co nie mozna bootowac z drugiej partycji. Oczywiscie nikt nie pomyslal wczesniej i system nie zostal zrzucony na plyty.

Teraz sytuacja jest taka za na c: zainstalowany jest jakis inny windows z poziomu ktorego probowalem cokolwiek odzyskac z partycji d ale niestety bez skutkow.

Znalazlem ciekawe informacje na jakims forum zeby odpalic system z BartPE i uruchomic komende start.exe /run. W wielu przypadkach to pomagalo i wowczas system zaczal sie przywracac. U mnie oczywiscie to nie zadzialalo:/ Korzystajac z BartPE w ogole nie moglem sie dostac do recovery partition, odpalilem jakis manager plikow z Hiren's boot dzieki ktoremu bylem w stanie w ogole wejsc na ta partycje.

Stan plikow wyglada na nie naruszony. Teraz recovery partition jest na dysku c:.

Uruchomilem c:\miniNT\system32\start.exe /run --wszystko powinno byc pieknie,system mial sie uruchomic ponowie z recovery disk i zaczac sie instalowac ale zamiast tego wyskoczyl blad zwiazany z: "Kernel32.DLL GlobalMemoryStatusEX".

Wiem ze jest jeszcze mozliwosc zbootowania GRUBA i probowac odpalic ta partycje w shellu ale szczerze mowiac za to wolalbym sie zabrac w ostatecznosci poniewaz co tu duzo mowic - kuleje lekko w szelkich systemach linuxowych;)

Mieliscie kiedys podobny problem? Jakies pomysly na jego rozwiazanie?

Dodam ze probowalem odsyzskac nadpisanego MBR-a niestety bez skutku.

Najbardziej mnie denerwuje fakt za ta partycja jest calkowicie nie tknieta i wszystko jest na niej w takim stanie jak na poczatku ale niestety nie mam pojecia jak zmusic kompa do bootowania z tego systemu.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi