PatPat Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Witam Na wstepie chcialbym ze wszystkimi sie przywitac poniewaz sa to moje poczatki na tym forum (wazelina juz byla, czas przejsc do konkretow ) Problem znany i nie lubiany. Najgorsze jest to ze walkowany dziesiatki razy a ja ciagle z nim walcze:/ Znajomy ma komputer HP (nie pamietam dokladnie jaki model ale to nie jest tu wazne). Standardowe rozwiazanie - dysk podzielony na dwie partycje : 1) NTFS - caly system 2) FAT32 - recovery partition Pierwsza partycje szlak trafil, zostal sformatowany dysk i nadpisany MBR przez co nie mozna bootowac z drugiej partycji. Oczywiscie nikt nie pomyslal wczesniej i system nie zostal zrzucony na plyty. Teraz sytuacja jest taka za na c: zainstalowany jest jakis inny windows z poziomu ktorego probowalem cokolwiek odzyskac z partycji d ale niestety bez skutkow. Znalazlem ciekawe informacje na jakims forum zeby odpalic system z BartPE i uruchomic komende start.exe /run. W wielu przypadkach to pomagalo i wowczas system zaczal sie przywracac. U mnie oczywiscie to nie zadzialalo:/ Korzystajac z BartPE w ogole nie moglem sie dostac do recovery partition, odpalilem jakis manager plikow z Hiren's boot dzieki ktoremu bylem w stanie w ogole wejsc na ta partycje. Stan plikow wyglada na nie naruszony. Teraz recovery partition jest na dysku c:. Uruchomilem c:\miniNT\system32\start.exe /run --wszystko powinno byc pieknie,system mial sie uruchomic ponowie z recovery disk i zaczac sie instalowac ale zamiast tego wyskoczyl blad zwiazany z: "Kernel32.DLL GlobalMemoryStatusEX". Wiem ze jest jeszcze mozliwosc zbootowania GRUBA i probowac odpalic ta partycje w shellu ale szczerze mowiac za to wolalbym sie zabrac w ostatecznosci poniewaz co tu duzo mowic - kuleje lekko w szelkich systemach linuxowych;) Mieliscie kiedys podobny problem? Jakies pomysly na jego rozwiazanie? Dodam ze probowalem odsyzskac nadpisanego MBR-a niestety bez skutku. Najbardziej mnie denerwuje fakt za ta partycja jest calkowicie nie tknieta i wszystko jest na niej w takim stanie jak na poczatku ale niestety nie mam pojecia jak zmusic kompa do bootowania z tego systemu..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Ustawić ją jako aktywną aby lap się botował ? Nie miałem doczynienia z taką sytuacją i ten temat przeniose na podforum o lapach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...