Mck Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Witam Mam małą sieć podłączoną do internetu przez router WiFI (Linksys WRT54GS) mniej więcej jak po lewej stronie obrazka w innym pokoju jest drukarka ze złączem ethernet którą potrzebuje podłączyć do sieci, ale nie mogę przeciągnąć tam kabla dlatego chciałbym podłączyć ja bezprzewodowo mam pytanie czy dało by się podłączyć tą drukarkę przez inny router WiFi np Linksys BEFW11S4, tak jak na rysunku, czy by to działało, nie zależy mi na dużej szybkości a ten router jest tani Proszę o pomoc Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 W miejsce router 2 musisz wstawić AP w trybie APC. Polecam http://allegro.pl/item169222967_ovislink_w..._fvat_wawa.html . Nie wiem czy ten Linksys ma tryb APC.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mck Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 (edytowane) Dziękuje za odpowiedź wydaje mi się że ten mój linksys nie ma trybu APC, ale gdzieś wyczytałem że po wgraniu alternatywnego firmwaru może mieć a czy ten OVISLINK WL-5450AP to dobry sprzęt? bo nigdy o tej firmie nie słyszałem. No i najważniejsze czy jest stabilny Słabo się znam na tych sprawach więc proszę jeszcze o pomoc EDIT Dodam jeszcze pytanie (może głupie, ale jak już wspomniałem, nie znam się na tym za bardzo) czy gdyby udało mi się przestawić router 1 w tryb APC to czy komputery które łączą się z nim bezprzewodowo dalej będa mogły się z nim łączyć, czy tylko drugi AP bedzie sie mógł z nim łączyć? Edytowane 23 Lutego 2007 przez Mck Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 @PartyBOY: powiedz mi, czy orintujesz sie czy ten ovies jest przezroczysty w trybie client - czy przpusci dhcp i bootp do wielu kompow ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Dziękuje za odpowiedź wydaje mi się że ten mój linksys nie ma trybu APC, ale gdzieś wyczytałem że po wgraniu alternatywnego firmwaru może mieć a czy ten OVISLINK WL-5450AP to dobry sprzęt? bo nigdy o tej firmie nie słyszałem. No i najważniejsze czy jest stabilny Słabo się znam na tych sprawach więc proszę jeszcze o pomoc EDIT Dodam jeszcze pytanie (może głupie, ale jak już wspomniałem, nie znam się na tym za bardzo) czy gdyby udało mi się przestawić router 1 w tryb APC to czy komputery które łączą się z nim bezprzewodowo dalej będa mogły się z nim łączyć, czy tylko drugi AP bedzie sie mógł z nim łączyć? Ten Ovislink to bardzodobry sprzęt (stabilny). APC jest to tryb podobny do infrastructure - czyli taki jak na kartach sieciowych, które łączą się z AP. AP pracujący jako APC może się łączyć (bezprzewodowo) tylko z urządzeniem pracującym w trybie AP. :-P @PartyBOY: powiedz mi, czy orintujesz sie czy ten ovies jest przezroczysty w trybie client - czy przpusci dhcp i bootp do wielu kompow ?Nie jestem pewien, ale chyba jest możliwość wybory czy tryb APC ma być całkowicie przezroczysty i wtedy przepuści wszystko, lub jako klasyczny APC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 no wlasnie musze byc na 100% pewny co do przezroczystosci apc narazie wiem, ze tak dziala edimax 7609agp i dlink dwl-2100ap z fw < 2.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Zapytaj na trzepak.pl tam chłopaki mają dużo Ovisów na sieciach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 ok, dzieki za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mck Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Wielkie dzięki PartyBOY za pomoc To ja może spróbuje jeszcze podsumować bo słabo się na tym znam i nie wiem czy dobrze rozumiałem teraz jest: router Wifi linksys WRT54GS do niego podłaczone 4 komputery po kablu 1-2 komputery przez wifi 1 drukarka sieciowa przez wifi (HP officejet pro k550) do tego jest kopiarko/drukarka (panasonic DP-1520P) którą chciałbym podłączyć do sieci (nie mogę kablem musi być wifi, bezprzewodowy serwer druku odpada bo za drogi) co kupić? OVISLINK WL-5450AP przez który podłączam drukarkę skrętką. co zrobić? Router (linksys) pracuje tak jak do tej pory, OVISLINK w trybie APClient Dzięki temu komputery które są w sieci będą drukarkę widziały tak jakby była w tej samej podsieci, tak jakby była do routera bezpośredni kablem podpięta i będą mogły na niej normalnie drukować Czy dobrze zrozumiałem? Bardzo proszę o odpowiedź i poprawienie mnie jakbym jakieś głupoty napisał Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Dzięki temu komputery które są w sieci będą drukarkę widziały tak jakby była w tej samej podsieci, nie tak jakby, tylko ta drukarka bedzie w tej samej podsieci reszta sie zgadza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mck Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Dzięki za pomoc Ciesze się że wystarczy jeden taki ovislink bo jeden gościu nastraszył mnie że będę musiał dwa takie kupić żeby mi to działało tak to będzie w końcu wyglądało mam nadzieje że dobrze i będzie działało mam jeszcze tylko jedno pytanie czy warto dopłacić do WL 5460? różnica ok 20zł jak by było warto to mógłbym tyle dopłacić, może w przyszłości się przyda Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Lepiej kup WL5460 (ma więcej ramu) i w razie potrzeby można mu wgrać APPRO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mck Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Ovislink (5460) już zakupiony i podłączony, do tego drukarka działa :) z czego jestem niesamowicie dumny bo sam to podłączałem i ustawiałem :D Co prawda nijak nie mogę jej zmusić żeby drukowała z programu DOSowego (drugą drukarkę sieciową udało mi się do tego nakłonić sposobem z buforowaniem drukarek i zaznaczeniem portu LPT) ale to już chyba temat na inną bajkę Jeszcze raz dziękuje za pomoc Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...