Skocz do zawartości
4ro

Problem Z Adaptererem 2,5" Na 3,5"

Rekomendowane odpowiedzi

więc :rolleyes:

1. TU masz rozpiskę pinów na dysku - jak widać zasilanie w dyskach 2.5" jest zupełnie z inej strony niż w 3.5" (nie przy bloku na ustawianie MASTER/SLAVE) - czyli patrząc na fotkę pinów dysku zasilanie (te 2 kabelki z MOLEX'em) znajdą się na lewym skraju złącza.

2. Pin 1 na dysku 2.5" to ten koło bloku 4 pinów (MASTER/SLAVE) -> czyli po prawej; Pin 1 na taśmie IDE to ten ze strony czerwoną krawędzią

patrząc od góry na dysk

|||||||||||||||||||||||| || - złącze HDD 2,5"

############## - przelotka (na czerwono zasilanie)

|||||||||||||||||||||||| - taśma IDE (na czerwono ... wiadomo) ;)

:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:rolleyes:

Większy problem może stanowić taśma 80 która ma we wtyczkach niezalepione KEY-PIN'y - ja znalazłem u siebie tylko 40 :P

Wyłamujesz w adapterze ten pin, tak aby dało się go założyć na tą taśmę i bez problemu działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nic nie musisz w BIOSie zmieniać (przynajmniej nie w tych nowszych). Ustawiasz tylko na zworkach aby dyski się nawzajem nie gryzły (na obudowie masz opisane jak należy ustawić zworki), a najlepiej jest po prostu podpiąć dysk pod oddzielną taśmę, bądź urządzenie pracujące w parze ustawić na SLAVE bo dysk jest standardowo MASTER.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pewnie, że nie chcą, bo te przejściówki są źle wykonane. O tym właśnie mówiłem. Dysk ma oddzielne zasilanie elektroniki i silniczka. Tymczasem w tej przejściówce jest zasilana tylko elektronika. U siebie w robocie musiałem przerabiać wszystkie przejściówki. Musisz zlutować pin 41 z 42 w przejściówce i wszystko będzie śmigać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś, ale ja już nie mam aparatu i niestety nie zrobię. Na tym zdjęciu:

Dołączona grafika

Masz piny 41 i 42 z opisem +5V (Motor) i +5V (Logic) i musisz te piny ze sobą zewrzeć w przejściówce.

Edytowane przez Excray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz bios go już znajduje. DZIĘKUJE

Panowie mam podobny problem.

Mój komp stacjonarny nie widzi dysku z laptopa 2,5.

Adapter podłączyłem prawidłowo, dysk 2,5 pracuje ale nie widać go ani w biosie ani w windzie?

Co mogę zrobić ?

Wcześniej ten 2.5 był w laptopie i zwalił mi sie system. Objawiało się to tak, że komp sie zaczynał uruchamiać, pokazało sie okno Windowsa, że sie uruchamia i restart i tak w kółko.

Poprosze o podpowiedż.

Zależy mi na danych z tego dysku.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz 100% pewności że adapter sprawny (bo te tanie bywają niesprawne od nowości), a wszytko dobrze podłączone, to IMO zostaje poszukać kogoś z przejściówką/obudową 2.5" na USB.

A jeszcze takie pytanie - podłączasz go do wolnego kanału IDE, tzn. bez innego urządzenia. Bo czasem bywa, że taki 2.5 calowiec gryzie sie z innym urządzeniem na tym samym kanale. Zrób tak - podstawowy dysk daj na Primary, a od kanału Secondary odłącz inne urzadzenia i podłącz samego 2.5"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz 100% pewności że adapter sprawny (bo te tanie bywają niesprawne od nowości), a wszytko dobrze podłączone, to IMO zostaje poszukać kogoś z przejściówką/obudową 2.5" na USB.

A jeszcze takie pytanie - podłączasz go do wolnego kanału IDE, tzn. bez innego urządzenia. Bo czasem bywa, że taki 2.5 calowiec gryzie sie z innym urządzeniem na tym samym kanale. Zrób tak - podstawowy dysk daj na Primary, a od kanału Secondary odłącz inne urzadzenia i podłącz samego 2.5"

Twardego ma pod Primary Master a 2.5 pod secondary Slave.

Nie mam tez pewnosci co do adaptera

2.5 nadal nieewidoczny.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. ja bym się pobawił zworkami Master/Slave na tym 2.5" - tzn najpierw całkiem bez zworek bym spróbował, a potem zgodnie z opisem producenta - jeżeli już tego próbowałeś to krok 2

2. skoro jakoś tam wykrywało w notebooku - wstaw go laptopa, wrzuć Linuxa botowalnego z płytki (Knoppix lub inny) i ustaw botowanie z CD-ROMu, jak Linux wystartuje to powinny byc widoczne partycje na HDD i wtedy pendrivem przerzucaj dane na inny komputer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. ja bym się pobawił zworkami Master/Slave na tym 2.5" - tzn najpierw całkiem bez zworek bym spróbował, a potem zgodnie z opisem producenta - jeżeli już tego próbowałeś to krok 2

Moze masz racje z tymi zworkami. Nie mam zadnej zworki zalozonej. Czy zworka to zwarcie dwoch bolcow?

Jezeli tak to mam zworke od CD romu.

2. skoro jakoś tam wykrywało w notebooku - wstaw go laptopa, wrzuć Linuxa botowalnego z płytki (Knoppix lub inny) i ustaw botowanie z CD-ROMu, jak Linux wystartuje to powinny byc widoczne partycje na HDD i wtedy pendrivem przerzucaj dane na inny komputer

Sciagnelem WinXP SP2 Live tylko pewnie nie bede mogl tego uzyc, bo dvd w laptopie nie czyta mi ani CD ani DVD.

Sprawdzalem, bo chcialem wrzucic BartPe. Na stacjonarnym dziala i CD i DVD a na laptopie nic.

Prosze o odpowiedz na temat tych zworek czy mam zewrzec dwa bolce zeby bylo na SLAVE?

Pozdrawiam

Mariusz

Edytowane przez mario6001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. tak zworka to ten plastikowy mostek zwierający 2 piny (bolce)

2. konfiguracje musisz mieć opisana na stickerze przyklejonym do dysku - bo to różnie bywa, czasem masz 2 pary pinów Master lub Slave a bez zwarcia którejś pary Cable Select, a czasem tylko 1 para pinów i zwrcie = Slave, brak zwarcia = Master; ale to wszytko powinno być opisane na stickerze, jak nie ma to ściągnij specyfikację ze strony producenta

3. nie czyta wcale nic, czy nie botuje :?:

A tak BTW może zrąbał się kontroler IDE w laptopie i dlatego coś namieszał na dysku i DVD-ROM nie chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benek

WIELKIE OGROMNE DZIEKI!!!

To byly zworki a wlasciwie ich brak.

Na master bylo bez zworeka a ja pierwszy raz w zyciu widzialem dysk 2,5.

Podlaczylem 2,5 do stacjonarnego na slave ale co z tego jak on byl na Master i stacjonarny go nie widzial.

Teraz mam juz wszystkie dane i to dzieki tobie.

Czy mozna reanimowac system na laptopie?

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Czy mozna reanimowac system na laptopie?...

Pewnie że można, tylko zależy co przez to rozumiesz :rolleyes:

Normalnie powinienes mieć płytki CD/płytkę DVD z preinstalowanym przez producenta systemem, sterownikami, ... (cos jak image GHOST'a) skoro odzyskałeś dane to IMHO format + taki sposób jest najlepszy. U Ciebie problemem może być (jak napisałem wyżej) kontroler IDE w laptopie - skoro system się wywalił, a naped optyczny ma problemy - po prostu możesz nie dać rady nie tylko wgrać image'u, ale nawet zainstalować jakiegokolwiek systemu w sposób klasyczny.

Ale najpierw spróbuj odpalić laptopa w trybie awaryjnym (trzymaj F8 podczas startu), popatrzeć czy jakiegoś badziewia ostatnio nie zainstalowałeś np niesprawdzonych sterowników do grafiki (jak tak to wywalić), wyczyścic rejestr (nawet RegClean'em), przelecieć dysk Ad-Aware i antywirem, możesz też sciągnąć i poinstalować łatki (w awaryjnym powinno sie dać) np ze zintegrowanego pakietu AutoPatcher,... Nastepnie znowu spróbować odpalić system w trybie standardowym ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam zadnych plytek od tego komputera.

Jest to komputer z roboty i zalezy mi na zachowaniu wiadomosci w outlock express.

Czy mozna skopiowac wiadomosci z folderu, w ktorym Outlock Express je przechowuje, zainstalowac system i wgrac je w to samo miejsce w nowym systemie.

Czy wtedy beda widoczne w Outloku?

Nie moge uruchomic systemu w trybie awaryjnym. Juz wczesniej probowalem.

A moze wykasowac windowsa z dostepu przez stacjonarny i wgrac od nowa?

Pozdrawiam

Mariusz

Edytowane przez mario6001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jest to komputer z roboty i zalezy mi na zachowaniu wiadomosci w outlock express.

Czy mozna skopiowac wiadomosci z folderu, w ktorym Outlock Express je przechowuje, zainstalowac system i wgrac je w to samo miejsce w nowym systemie.

Czy wtedy beda widoczne w Outloku?...

Ja tak kiedys robiłem z wiadomościami z grup dyskusyjnych - zachowywałem wszytkie pliki z rozszerzeniem *.dbx, potem po zainstalowniu systemu od nowa i skonfigurowaniu OE podmieniałem pliki i jakoś to było. Generalnie proponuje zrobić zip'a lub rar'a z całego katalogu OE (tego z Twojego profilu) - pamiętaj, że wiadomości są przechowywane w katalogu profilowym (doc. and set. -> nazwa użytkownika -> dane aplikacji -> ...) a nie program files :razz:

A tak BTW troche OT sie zrobiło :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi