Aku_ Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Witam, Od niedawna zaczął mnie wkurzać hałas boksowego wentylatora na Athlona 850MHz i postanowiłem go wyciszyć (ale nie całkowicie ;)). Bez wahania kupiłbym Arctic Cooling Copper Silent 3... ale wentylator nie zmieści się do mojej obudowy (poziomy zasilacz) a nie chce kupować nowej obudowy do tego zabytku. Możecie mi poradzić jakieś chłodzenie do tego procka? Socket A - wysokość max 55mm :/. Najbardziej zależy mi na ciszy - znacznie mniej na wydajności. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Odpowiedź klasyczna albo chłodzenie wodne (pewnie odpada bo zbyt kosztowne do tego sprzętu) :rolleyes: albo zasilacz poza obudowę - bo teraz co nie kupisz i tak będzie głośne -> zasilacz zasłania wentylator, ten zasysa mniej powietrza, jest mniejsze ciśnienie -> wentylator kręci sie szybciej niż powinien (poza tym słabo chłodzi) PS ewentualnie można sprobować dać zasilacz na dół obudowy - pewnie pod napędami 5.25 i 3.5 jest trochę miejsca (tylko trzeba pomyślec jak odprowadzać ciepło) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aku_ Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Z zasilaczem na dole obudowy to dobry pomysł w tym momencie musiałbym jedynie wywiercić z przodu/tyłu (kosztem nieużywanych slotów PCI) obudowy miejsce na wiatraczek + gniazdo dla zasilacza. Mogę również zasilacz postawić na obudowie. Pozostaje jeszcze jeden problem: przytwierdzenie zasilacza do obudowy. Myślę, żeby to zrobić poxipolem... tylko nie wiem czy się będzie zasilacz trzymał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 ... Mogę również zasilacz postawić na obudowie. Pozostaje jeszcze jeden problem: przytwierdzenie zasilacza do obudowy. Myślę, żeby to zrobić poxipolem... tylko nie wiem czy się będzie zasilacz trzymał.IMO trochę za bardzo kombinujesz :P paćkać obudowę i zasilacz poxipolem to trochę bez sensu :rolleyes: Ja przez jakiś czas też miałem zasilacz na górze obudowy i żeby nie spadł to przykleiłem go 3 paskami taśmy izolacyjnej (takiej ze sklepu elektrycznego) - to zdawało gezamin, bo nie przestawiałem obudowy, a potem łatwo było wszytko zdemontować. :rolleyes: Możesz też po prostu przesunąć zasilacz poza obudowę - pozostanie w pozycji jak teraz tylko poza obudową - gdzieś były fotki, o np tu http://www.virtual-hideout.net/ccg/ccg/vie...e.php?cid=00187 Jak widać możliwości jest dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...