Skocz do zawartości
Zielonyman

Ab9 Pro - Komputer Nie Wstaje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wczoraj złożyłem sobie nowy komputer. Wszystko by było pięknie gdyby nie to, że po włączeniu mam 1 długi sygnał a potem 3 krótkie i komputer się na nowo wyłancza (podłączyłem klawiaturę i monitor). Po raz pierwszy mam ten problem i nie mam pojęcia czy coś źle podłączyłem, czy płyta albo inny podzespół jest uszkodzony.

Pomóżcie proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Wczoraj złożyłem sobie nowy komputer. Wszystko by było pięknie gdyby nie to, że po włączeniu mam 1 długi sygnał a potem 3 krótkie i komputer się na nowo wyłancza (podłączyłem klawiaturę i monitor). Po raz pierwszy mam ten problem i nie mam pojęcia czy coś źle podłączyłem, czy płyta albo inny podzespół jest uszkodzony.

Pomóżcie proszę!

Zacznij od lektury instrukcji obsługi.

A jakie komponenty masz pod to podłączone?

Kody dźwiękowe BIOS

BIOS AWARD i PHOENIX AWARD

1 krótki - wszystko w porządku.

1 długi - błąd pamięci

1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM

1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej

1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak

Wiec podłaczyłes grafike czy nie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazało się, że płyta była źle zainstalowana w obudowie... Gość mówił coś o problemie z masą. Powymieniał część kołków na plastikowe i wszystko działa. Szkoda tylko, że sam na to nie wpadłem, bo miał bym 30 e w kieszeni. Ważne, że już/narazie działa, zobaczymy co będzie jak zaczne kręcić.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij od lektury instrukcji obsługi.

A jakie komponenty masz pod to podłączone?

Kody dźwiękowe BIOS

BIOS AWARD i PHOENIX AWARD

1 krótki - wszystko w porządku.

1 długi - błąd pamięci

1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM

1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej

1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak

Wiec podłaczyłes grafike czy nie???

Witam

Wczoraj składałem kompa z płyta jak w temacie, jednak po właczeniu kompa nawet do biosu nie dochodzi, jeden długi sygnał i 2 krutkie, na wyswietlaczu na płycie nr błędu okazuje 87, według instrukcji błąd brzmi :

NET PC: Build SYSID Structure

nie wiem o co chodzi, mam kosci jak w temacie, zmienialem rózne kombinacje, 4kosci-nic, 2 kosci-nic, 1 kość-nic, zmiana w bankach też nic, clear cmos zworka nic, przelacznikiem w tylnym panelu-nic, wyciagana bateria z plyty-nic, wszystko jest dobrze podłączone.

pzdr

jesli chodzi o grafe to taka jak w sigu ale wszystko jest dobrze podłaczone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi plyta AB9 sprawia ciagle jakies problemy, chetnie bym ja wymienil, ale mam na niej oryginalnego windowsa w wersji OEM i na innej niz ta nie bedzie sie chcial aktywowac. a z problemow to glownie:

- gubienie ustawien biosu

- po odlaczeniu od sieci - system nie chce wstawac chyba ze reset CMOS

- nie instalowanie wszystkich sterownikow z plyty CD (lub z netu) i programow

- zly projekt plyty beznadziejne umieszczeniegniazd IDE i FDD

i inne

jedyna zaleta to chlodzenie chipsetow pasywnie.

to moj pierwszy i ostatni wynalazek Abita...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi plyta AB9 sprawia ciagle jakies problemy, chetnie bym ja wymienil, ale mam na niej oryginalnego windowsa w wersji OEM i na innej niz ta nie bedzie sie chcial aktywowac. a z problemow to glownie:

- gubienie ustawien biosu

- po odlaczeniu od sieci - system nie chce wstawac chyba ze reset CMOS

- nie instalowanie wszystkich sterownikow z plyty CD (lub z netu) i programow

- zly projekt plyty beznadziejne umieszczeniegniazd IDE i FDD

i inne

jedyna zaleta to chlodzenie chipsetow pasywnie.

to moj pierwszy i ostatni wynalazek Abita...

nie ma problemy aby go znow zainstalowac na nowej plycie,muszisz zadzwonic do microsoftu oddział Polska oczywiscie i powiedziec ze masz dowa plyte i chcialbys swoja winde na niej postawic aktywujesz go tel, pytalem sie tak z vista wiec nie ma problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma problemy aby go znow zainstalowac na nowej plycie,muszisz zadzwonic do microsoftu oddział Polska oczywiscie i powiedziec ze masz dowa plyte i chcialbys swoja winde na niej postawic aktywujesz go tel, pytalem sie tak z vista wiec nie ma problemu.

tak slyszalem o takiej mozliwosci, ale chyba tylko wtedy kiedy plyta ulegnie uszkodzeniu. czy zatem nie trzeba im udowadniac ze faktycznie plyta padla? np przesylajac faksem protokol z serwisu albo w jakis inny sposob? czy zawsze wierza "na slowo"?

poza tym moja plyta byla kupiona za granica, nie mam zadnej faktury i innych dokumentow, nawet gwarancji...

Edytowane przez michomis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem na Abitach trzeba ustawić koniecznie ręcznie timmingi na pamięciach.

Jest to dość częstą przyczyną "niewstawania" płyty.

jesli chodzi o mnie to juz mam to od dawna :) ustawialy sie one na 5-5-5-15, a producent dla 800MHz podaje 4-4-4-12, wiec przestawilem zaraz jak byc powinno. napisalem nawet w tej sprawie do G.Skill i odpowiedzieli ze ustawiaja je default jako 5-5-5-15 ze wzgledu na kompatybilnosc z plytami glownymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mogę się dołaczyć niedawno też miałem zabawe z tą płytka i nie moge nic jej zarzucić co fakt nie robiłem zadnego takiego poważniejszego OC na niej ale jak na sam początek po podpieciu wszystkiego i od pierwszego strzalu normalnie pracowała ale zgadzam sie z przedmówca plyta sama sobie timingi ustawia na 5-5-5-15 też mnie to zaskoczyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi