Skocz do zawartości
fuxmen

a 1600 co zrobić

Rekomendowane odpowiedzi

mam athlona 1600 xp+

przedtem przed tuningiem obudowy

(dodałem 3 wiatraki od kserokopiaki)

dochodził podczas grania do 62 stopni!!!!

podczas spoczynku 54 stopnie

teraz po tuningu jest 51 stopni w max obciążeniu chciałbym się dowiedzieć jakim colerem chłodzic go, żeby zszedł poniżej 40 stopni?

oczywiście w spoczynku nie 40 w max obciążeniu bo to chyba niemożliwe w takim athlonie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście można go schłodzić poniżej 40 stopni w full load, ale coolery zdolne to uczynić są albo zbyt drogie, albo niedostępne na rynku polskim.

Jeżeli masz więcej gotówki, to kup Volcano 7+, albo CoolerMaster HHC - 01, Arkua 6228, Vantec CCK - 6035D - te coolery z pewnością poradzą sobie z chłodzeniem twojego Athlona, jednak na pewno nie należą do cichych rozwiązań.

Dobrym rozwiązaniem, jest odpowiednie pokierowanie przepływu powietrza przez obudowę. Z mojego doświadczenia, duży wpływ na temperatury ma jak najszybsze pozbywanie się ciepłego powietrza z okolic procesora, oprócz wiatraka wylotowego z tyłu obudowy, zadanie to świetnie spełnia wentylator w zasilaczu umieszczony bezspośrednio nad procesorem. Dobry przepływ powietrza to nawet 20 i więcej stopni różnic, co zresztą sam chyba zauwazyłeś przez dodanie dodatkowych wiatraków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na myśli, Athlona 1700+ 0.13? Oczywiście, że się opłaca, jużkilka razy pisałem o tym na forum.

Sprzedajesz Athlona 1600+ za ok. 200zł i dokładasz 60zł na nowego 1700+.

Nie dość, że temperatury osiągniesz znacznie niższe (ja mam 27 stopni) to jeszcze bez problemu podkręcisz go na wysokie częstotliwości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście można go schłodzić poniżej 40 stopni w full load, ale coolery zdolne to uczynić są albo zbyt drogie, albo niedostępne na rynku polskim.  

Jeżeli masz więcej gotówki, to kup Volcano 7+, albo CoolerMaster HHC - 01, Arkua 6228, Vantec CCK - 6035D - te coolery z pewnością poradzą sobie z chłodzeniem twojego Athlona, jednak na pewno nie należą do cichych rozwiązań.  

Dobrym rozwiązaniem, jest odpowiednie pokierowanie przepływu powietrza przez obudowę. Z mojego doświadczenia, duży wpływ na temperatury ma jak najszybsze pozbywanie się ciepłego powietrza z okolic procesora, oprócz wiatraka wylotowego z tyłu obudowy, zadanie to świetnie spełnia wentylator w zasilaczu umieszczony bezspośrednio nad procesorem. Dobry przepływ powietrza to nawet 20 i więcej stopni różnic, co zresztą sam chyba zauwazyłeś przez dodanie dodatkowych wiatraków.

mam jeden większy witrak na samym dole, drugi mniejszy ( to nie są wiatraki okrągłe tylko jak w młynie zamiast wody pchają powietrze ekstra dmuchają narazie chodzą nma 12 volt ale jak zrobię na 24 to będzie ładny prezciąg) siedzi właśnie z tyłu obudowy wyciąga powietrze z pod procka i trzeci na górze siedzi i wyciąga powietrze od zasilacza i napędów, różnica przy maks obciążeniu po zainstalowaniu tego to jakieś 10-12 stopni myślę że to dużo. wiatraki miałem za darmo 2 i pół godz roboty i jest chyba kupię tego volcano ale jeszcze nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na myśli, Athlona 1700+ 0.13? Oczywiście, że się opłaca, jużkilka razy pisałem o tym na forum.  

Sprzedajesz Athlona 1600+ za ok. 200zł i dokładasz 60zł na nowego 1700+.  

Nie dość, że temperatury osiągniesz znacznie niższe (ja mam 27 stopni) to jeszcze bez problemu podkręcisz go na wysokie częstotliwości...

no więc czeka mnie sprzedaż

ale nie wiem jak zmienić mnożnik np na moim ecs k7s5a albo napięcia żeby uzyskać koło 2400 lub 2200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście wystarczy don nowego athlona stary wiatrak???

no i niech ktoś mi pomoże podkręcić bo jestem całkowitym początkującym

wgrałem bios do k7s5a z strony overlockers i mogę zmiewniać fsb

ale nie wiem gdzie jest mnożnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście wystarczy don nowego athlona stary wiatrak???

no i niech ktoś mi pomoże podkręcić bo jestem całkowitym początkującym  

wgrałem bios do k7s5a z strony overlockers i mogę zmiewniać fsb

ale nie wiem gdzie jest mnożnik

Pytanie nie na to forum :evil:

Poszukaj tez sobie postow o podkrecaniu, wyszukiwarka rulzz :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ten wiatrak to jakis niezwykly musi byc :wink: bo ja mam wciogajacy na dole i 1 na gorze wyciogajacy (cug) i 1 pod zasilaczem wyciogajacy no i oczywiscie w zasilaczu :) a na procku mam volcano 7 i mam 39 st C :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jaki jest ale kupiłem pierwszy lepszy jaki mi wciśli przy kupowaniu proca, nie jest cudowny, zastanawiam się nad zakupem jakiegoś volcano właśnie, ale czy to coś da bo pasowało by zejść poniżej 40 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O swoich temperaturach i chłodzeniu pisałem w starym topicu na forum i nawet dawalem zrzuty z programu wygrzewającego, żeby mi uwierzono.

Ja swój procek chłodzę Dragon Orbem III puszczonym na 5V, żeby było ciuchutko. W obudowie mam następujące wiatraki:

Tył pod zasilaczem: CoolerMaster 80x80

Przód pod FDD: Evercool 80x80

Karta graficzna chłodzona przez dwa wentyle 80x80 od Titana, przy okazji chłodzą chipset (zbijają jakieś 4 stopnie do 26).

Z tyłu, z przodu i z góry mam wycięte otwory wentylacyjne, żeby nic nie chamowało powietrza.

W wersji chłodzenia ekstremalnego mam jeszcze dodatkowy wentylator nad procesorem w zasilaczu (Sunon 92x92) i temperatury w idle to jakieś 24 stopnie, a w max load 27.

W wersji z wyciszonym Dragon'em i bez wentyla dodatkowego w zasiłce mam 27 na procu w idle i jakieś 30 w max load.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos ta moja plyta glupia jakas :wink: bo ja mam ABS II ktory pokazuje temp z czujnika wewnotrz procesora i jest 39, a czujnik pod prockiem pokazuje 33 st. C :? i czemu tu wierzyc :?: :? ABS chyba wazniejsze co nie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi