michomis Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 witam po raz pierwszy w tym dziale. uwazam swoj przypadek raczej za nietuzinkowy (roznica mojego sprzetu) stad zakladam nowy temat. pytanie pewnie dla wielu banalne, ale z sieciami mialem do czynienia raczej rybackimi niz komputerowymi a wiec: 1. posiadam Chello easy 1,5 MBiT, obecnie podlaczone do stacjonarnego komputera na Win XP Home OEM przez USB (modem Thompson) 2. moja zona chce miec takze internet w tym samym czasie na Laptopie CPX 500, windows 98SE, 128 MB Ram (ma wolny port LAN na karcie PCMCiA, oraz jeden USB i uzywa go raczej do pendrive'a) 3. z tego co pisze provider - mozna podlaczyc 3 komputery legalnie, wiec dwa pewnie tez ;) jak to zrobic? (chodzi o wszystko - co dokupic, gdzie wetknac jaki kabel, co poustawiac w systemach itd. nawet najbardziej oczywiste rzeczy) ja po prostu nie wiem nic. szukalem informacji w internecie ale jakos nic mi nie podpasowalo. prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Witam! Również posiadam Chello 1,5 Mb/s :) Po pierwsze trzeba kupić jakiś router. To takie urzazonko do podziału łącza ;) Polecam ze swej strony 3com. O ten: http://www.komputronik.pl/Sieciowka_aktywn...pelny,id,28170/ Posiadam go od jakiegoś czasu i jest bardzo dobry. Wydajny, sporo funkji i najważniejsze - nie wiesza się :) Potem trzeba połaczyć wszystko kabelkami. Robi się to tak: kabel(sieciowy z wtyczką RJ 45) z modemu idzie do routera . Następnie z routera(wychodzacy) należy podłączyć do komputera - dokładnie do karty sieciowej(gniazdo RJ45). Większośc komputerów ma wbudowaną. I jeszcze jeden kabelek z routera należy poprowadzi do drugiego komputera żony :) Na koniec kofiguracja jest banalna - wchodzimy w panel sterowania>ustawienia sieciowe>połączenie lokalne>właściwości i w okienku ustawiamy wszystko na automatykę. To tyle jeśli idzie o podział na routerze przewodowym. Bezprzewodowo działa to na podobnej zasadzie. Mam nadzieję ,że jest to w miare łopatologiczne :P Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 znajomek prosił mnie o podzielenie chello, więc kupiłem mu coś takiego http://allegro.pl/item164111618_router_asm..._warszawa_.html cena bardzo przystępna, nie wiesza się konfiguracja dziecinnie prosta - http://pclab.pl/art14242-1.html dzięki Bogu miał opcję klonowania adresu mac, nie wiem dlaczego skoro chello nie identyfikuje jak mi wiadomo abonentów po adresie ale dopiero włączenie tej opcji pomogło uzyskac dostęp do wan-u Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michomis Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 dzieki bardzo kupie, zapoznam sie i sprobuje. jesli cos nie wyjdzie bede pytal dalej :) swoja droga ciekawe jak to z wydajnoscia takiego lacza, jesli oba komputery pracuja na wysokich obrotach (otwieranie stron, sciaganie programow z netu) to jak nastepuje podzial lacza? wspomnieliscie o sieci bezprzewodowej, zastanawiam sie czy da sie podlaczyc stacjonarny komputer kablem, a laptopa bezprzewodowo? co trzeba bedzie jeszcze dokupic do tego zestawu? a z ruterow jest jeszcze D-Link DI-604 - slyszal ktos o tym wynalazku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 (edytowane) na dwa kompy to ruter nie ma sensu. kupujesz kabel sieciowy "skrętke" (około 1 do max 2 zł za metr + z 3zł za końcówki) potem tylko podłączasz kablem 2 kompy poprzez karty sieciowe no i tylko zostaje skonfigurować połączenie (w Xp zrobi się to automatycznie a w 98 chyba ręcznie trzeba) no i koszt tego jest DUŻO mniejszy od kupna rutera Edit: jest tylko jeden problem z takim rozwiązaniem. by net był na tym drugim kompie ten pierwszy podłączony bezpośrednio do neta też musi być włączony Edytowane 28 Lutego 2007 przez Zajdzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michomis Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 na dwa kompy to ruter nie ma sensu. kupujesz kabel sieciowy "skrętke" (około 1 do max 2 zł za metr + z 3zł za końcówki) potem tylko podłączasz kablem 2 kompy poprzez karty sieciowe no i tylko zostaje skonfigurować połączenie (w Xp zrobi się to automatycznie a w 98 chyba ręcznie trzeba) no i koszt tego jest DUŻO mniejszy od kupna rutera Edit: jest tylko jeden problem z takim rozwiązaniem. by net był na tym drugim kompie ten pierwszy podłączony bezpośrednio do neta też musi być włączony wydaje mi sie ze wowczas na tym pierwszym bedzie internet normalnie a laptop bedzie mial dostep tylko do otoczenia sieciowego a nie do netu? jesli sie mysle to zwracam honor :) i jesli to bedzie dzialac to jest to niezly pomysl, tylko wydaje mi sie ze laptop bedzie niepotrzebnie obciazal komputer stacjonarny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kabul Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 owszem, rozwiazanie ze skretka jest tansze o wiele niz router lecz komputer udostepniajacy polaczenie, w tym wypadku PC musialby byc non stop wlaczony zeby laptop mial internet. Jednak sklanialbym sie ku routerowi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michomis Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 na dwa kompy to ruter nie ma sensu. kupujesz kabel sieciowy "skrętke" (około 1 do max 2 zł za metr + z 3zł za końcówki) potem tylko podłączasz kablem 2 kompy poprzez karty sieciowe no i tylko zostaje skonfigurować połączenie (w Xp zrobi się to automatycznie a w 98 chyba ręcznie trzeba) no i koszt tego jest DUŻO mniejszy od kupna rutera Edit: jest tylko jeden problem z takim rozwiązaniem. by net był na tym drugim kompie ten pierwszy podłączony bezpośrednio do neta też musi być włączony jeszcze pytanie odnosnie tego sposobu "na skretke". czy jesli mam modem chello podlaczony poprzez USB do komputera nr 1 i do niego podlacze drugi komputer - wszystko przez zintegrowane karty sieciowe i kabel typu skretka, to bedzie hulac? czy musze dokupic karte sieciowa do komputera nr 1 i wszystkie polaczenia wykonac poprzez skretke? dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 modem mozebyc przez usb podpiety koszt routera nie jest duzy(na alegro znajdziesz pewnie cos uzywanego za 40 ziko) minusem laczenia dwoch komputerow skretka, jest to, ze jesli chcesz miec neta na kompe nr2 to musisz wlaczyc kompa nr 1 po paru miechach koszt pradu to akurat koszt zakupu routera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michomis Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 modem mozebyc przez usb podpiety koszt routera nie jest duzy(na alegro znajdziesz pewnie cos uzywanego za 40 ziko) minusem laczenia dwoch komputerow skretka, jest to, ze jesli chcesz miec neta na kompe nr2 to musisz wlaczyc kompa nr 1 po paru miechach koszt pradu to akurat koszt zakupu routera dzieki. komputer nr 1 jest okolo 10h dziennie wlaczony, poza tym jesli nawet bedzie wylaczony a ktos bedzie chcial na chwile sobie skorzystac z drugiego, wlaczy sobie pierwszy na ten czas. sprawdze jak w praktyce bedzie to wygladac (koszt kabla niewielki - 30 zl wg metrazu). jesli sie nie sprawdzi, po prostu dokupie router, a kabel i tak musze zostawic :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michomis Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 MALY UPDATE! otoz udalo mi sie kupic kabel komp-komp (na obu jest windows XP). po podlaczeniu i automatycznym skonfigurowaniu sieci (dosc prosta operacja) nic na drugim komputerze nie chcialo sie otworzyc. pomoglo wylaczenie Zona Alarm na tym pierwszym. internet hulal na obu do czasu... komputery zostaly wylaczone i po paru godzinach wlaczone. obecnie nie ma internetu na drugim kompie. przeinstalowanie sieci od nowa nie pomoglo. mysle ze przyczyna moze byc dynamiczny adres IP przydzielany przez chello. moze sie myle? jak ustawic drugi komputer, zeby dopasowal sie do pierwszego za kazdym razem jak wylaczam pierwszy komputer lub oba. pomocy, bo sie nerwowo wykoncze... kazdy pomysl mile widziany. dzieki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Kabel sieciowy normalny skrętke :> Czy usb ? Jeśli skrętke to, na 2 kompie. Który jest klientem ustaw w bramie ip kompa który ma modem chello (udostępnia net). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michomis Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Kabel sieciowy normalny skrętke :> Czy usb ? Jeśli skrętke to, na 2 kompie. Który jest klientem ustaw w bramie ip kompa który ma modem chello (udostępnia net). kabel - skretka skrosowany. na drugim kompie ustawilismy wszystko recznie, czyli m.in. i te brame o ktorej wspomniales. teraz wszytsko chodzi jak powinno, ale nie wszystkie strony sie otwieraja, np gamehouse. dodam iz otwiera sie ona na komputerze pierwszym. co moze byc tego przyczyna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...