Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

Swoje przygody overclockerskie zakonczyłem na socket A wiec proszę o wyrozumiałosc :)

Mam E2140, plyta to Gigabyte P35-DS3. Ram kingmax 1066.

Orthos po okolo 30min wywala jakis blad (nie resetujac, ani nie zawieszajac komputera).

Co moze byc przyczyna? Napiecie def.

post-151715-1191003014_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Kupiłem Pentiuma Dual Core E2160 od Sectora19 3.1GHz na 1.275V. Początkowo nie mogłem go podkręcić, lecz teraz już nic mnie nie blokuje (oprócz temperatur i zasilacza ;])

Oto co udało mi się uzyskać :

Dołączona grafika

E2160

AB9

OCZ Reaper 800MHz CL4

Palit 7600GS

Chieftec GPS-350W

Edytowane przez Rekil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.5V taki wynik...imho średnio:)

Imo... zajefajnie, a nie średnio...

Te proce jak się dobrze kręcą na def to na jakimś 1.5-1.55 robią MAX 3.5Ghz orthos stable (miałem ich trochę to wiem co mówię). Wyżej to już musisz mieć super proca. A tutaj prawie 3.7Ghz spi poszło :wink:

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej będzie, z tego co pamiętam ten proc ma walla pomiędzy 410-420FSB, na 412x9 się uruchomił, ale był reset, pewnie za małe napięcie. Jutro wstawię grafe na PCI, żeby proc miał więcej prądu i powalczę o jeszcze pare sekund ;] Proc chłodzony Boxowym coolerem.

Edytowane przez Rekil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym zasilaczu i coolerze to trochę się boje ;]. Mam w planie Corsaira 450W i Scythe Ninja, więc wtedy może puszczę go na co dzień na jakiś 3.4GHz, teraz śmiga na 3.0GHz stabilne, 2.5h Orthos

-Lanc pamiętasz może ile na powietrzu osiągneliście z Sectorem na tym procku?

Edytowane przez Rekil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-Lanc pamiętasz może ile na powietrzu osiągneliście z Sectorem na tym procku?

Tego, którego Ty miałeś wysłać (Sector nie mógł) i zamiast wysłać w czwartek wysłałeś w poniedziałek ;p 3.1GHz 1.275V, kojarzysz? :D Chodzi mi o to , przy ilu mogę spodziewać się FSB wall`a i czym on się objawia

LANCU LanCU to ten na ktorym zrobilismy 4498MHz i 4444MHz pi1m.

On mial walla gdzies w okolicach 410-420Mhz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LANCU LanCU to ten na ktorym zrobilismy 4498MHz i 4444MHz pi1m.

On mial walla gdzies w okolicach 410-420Mhz :)

Czyli najlepszy E2160 na świecie :rolleyes:

O kur... ładnie ;D

a jak ten wall się objawia? BSOD?

Jak podnosisz FSB w windowsie to ci winda złapie freeza i sie pc zresetuje. Jak w biosie to albo płyta nie wstanie, albo wstanie, ale sie windows nie załaduje :)

Mam pytanie odnośnie temperatur

Chłodzenie box. Tempy mam jakieś dziwne. Daję nawet 1.0V @2.0ghz i wciąż pokazuje 40-41st. idle. w TAT, speedfan core itd. Inne napięcia (do 1.3V) i wciaz to samo no moze 2-3 st wiecej.

A może aktualizacja biosu ? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nabyłem wczoraj E2140, na BOXie bez zmiany napiecia (plyta nie pozwala) działam cały czas na 2Ghz, wiecej nie potrzebuje, na 2.4Ghz dochodzi do GRUBa ale żaden system nie wstaje. Jest ogromna różnica w porównaniu do Pentium D 805. No i ten chłód :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słabiutko ;p Ja więcej niż te 3.67GHz raczej nie osiągnę, na 412x9 komp nie wstaje, gdy zmienię mnożnik na x8 to samo, sądzę iż to FSB wall. na 410x9 na windowsowskim "zapraszamy" miałem reset, ale więcej niż 1.55V na razie nie daję z powodu zasilacza. I tak jestem zadowolony z wyniku. Aby obejść FSB wall`a trzeba mieć temperaturę poniżej 0*C? Zmiana coolera na scythe ninja mi raczej nic nie pomoże?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słabiutko ;p Ja więcej niż te 3.67GHz raczej nie osiągnę, na 412x9 komp nie wstaje, gdy zmienię mnożnik na x8 to samo, sądzę iż to FSB wall. na 410x9 na windowsowskim "zapraszamy" miałem reset, ale więcej niż 1.55V na razie nie daję z powodu zasilacza. I tak jestem zadowolony z wyniku. Aby obejść FSB wall`a trzeba mieć temperaturę poniżej 0*C? Zmiana coolera na scythe ninja mi raczej nic nie pomoże?

nie nie po prostu kazde obnizenie temperatury podnosi fsbwalla... Np jest roznica miedzy 60*C a 20*C :)

to nie jest tak ze:

60*C fsbwall 410... 50*C... 40*C... 30*C ...(dalej wall 410).. 20*C... 0*C... -20*C... -40*C i naraz wall sie robi 534 :P

Nie nie nie... po prostu kazdy spedek temperatury podnosi troche walla (dlatego procesor w windowsie podkrecony clockgenem moze wskoczyc na troche wyzsze fsb bo jest chlodniejszy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie. Chciałbym puścić procek na 3150MHz na co dzień, bo wydaje mi się, że powinien działać przy jakimś znośnym napięciu. Teraz tak: jak zapuszczę przy takich taktach i vcore 1,45V 3dm 2k5 to przechodzi wszystko do momentu cpu testu, potem się wywala. Jeśli ustawię koligację na 1 rdzeń, to przechodzi wszystko bez zająknięcia. Czy to jest spowodowane tym, że procek się przegrzewa, czy tym, że więcej nie może? Przy 3Ghz na 1,41V mam w stresie (small ftt) 64C (nV Monitor) i 79C (CoreTemp 0.95). Logiczne, że przy 1,45V będzie więcej :P. Zrobiłem jeszcze kiedyś takie coś, że przy 3GHz wyłączyłem 1 rdzeń. Wtedy miałem 67C w CoreTemp, a normalnie 79C. Obstawiam, że się przegrzewa. Zamierzam kupić w najbliższym czasie cooler Akasa AK-965. Coś jak Freezer, tyle że lepiej wykonany i wydajniejszy, a cena ta sama. W teście na Frostytech plasuje się czołówce zarówno pod względem głośności jak i wydajności. Myślę, że będzie dobry, bo Ninji do tego procka to mi się na pewno nie opłaci kupować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co powiecie na moje wyniki przy DEF V na procku Zegar 3150MHz

http://forum.purepc.pl/index.php?act=Attac...st&id=17101

http://forum.purepc.pl/index.php?act=Attac...st&id=17102

http://forum.purepc.pl/index.php?act=Attac...st&id=17108

Czy słabo ?

Edytowane przez rmvbhd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, moj procek wstal na 8x400, ale Orthos sie zwiesil po paru minutach. Czyli mam rozumiec, ze jesli wogole wstal to Walla na 400 nie ma ? :) No a zwis, to juz tez kur... nie wiem, czy za male napiecie, czy temperatura, ktora w Tat dochodzi do 90C..., a Andy w zyciu tyle nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, moj procek wstal na 8x400, ale Orthos sie zwiesil po paru minutach. Czyli mam rozumiec, ze jesli wogole wstal to Walla na 400 nie ma ? :) No a zwis, to juz tez kur... nie wiem, czy za male napiecie, czy temperatura, ktora w Tat dochodzi do 90C..., a Andy w zyciu tyle nie ma.

Nie wiem czy wall, czy nie, ale przy FSB 400MHz radiator na mostku nie daje już rady w naszej mobo, nawet przy 1.3V. U mnie skutkowało to zwiechami. Wiatraczek 92mm puszczony na 5V daje radę (właściwie to bardziej pasowałby mniejszy, ale że akurat miałem taki, to dałem) i wszytko działa pięknie (przynajmniej jeśli chodzi o podkręcanie porocka).

90C to troche za duzo. Jak ty taką tempertature wykręciłeś z Andy Scythe Samuraiem (żeby nie było, wiem o czym mówię, bo też mam taki). Albo masz krzywą czapę, albo źle założyłeś cooler, albo masz w chacie piekło.

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi