stasimon Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 (edytowane) Witam Mysle nad upgrade'm mojego lapka - LG GE50 232Y i mam pare pytan do posiadaczy tego lapka i nie tylko do nich! :) Zastanawiam sie nad wymiana procka z Celka 1,5 na Pentium M 1,7 (400MHz, 2MB) ale nie wiem czy bedzie dzialal na moim lapku? Lapek jest wg. strony sklepu na chipsecie intel 910GM - http://www.gvcnet.pl/?mod=5&id=380 - czy ktos moze to potwierdzic? Everest podaje producenta mikroukladu firme Ati, dokladnie Ati Randeon Xpress 200 (na ich stronie nie znalazlem zadnej informacji o ukladach dolaptopow, sa tylko ogolne informacje do zwyklych PC). I teraz nie wiem czy inwestowac w procek czy nie? Domyslam sie, ze jesli uklad bedzie obslugiwal procki PentiumM to tylko na BUS 400MHz? Czy po przesiadce z Celka 1,5 na PentiumM 1,7 odczuje jakis znaczny wzrost wydajnosci poza cisza? :) Czy lapek obsluzy wiecej niz 1GB pamieci? (mysle nad zakupem 2 kosci po 1GB lub dokupienie drugiej 512-tki - teraz mam 512MB i 256MB z tego 128MB dalem na grafe) Kolejna rzecza jest wymiana dysku twardego (ATA) na szybszy i pojemniejszy - teraz siedzi Fujitsu 40GB 4200 obrotow. Czy mozecie polecic mi jakis szybszy dysk 80GB na ATA (cena w granicy 300zl, najlepiej z "Komputronika"). z gory dzieki za odpowiedzi! pzd. Edytowane 3 Marca 2007 przez stasimon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Wymienić możesz, powinno chodzić, choć teoretycznie 910 GML jest dla Celerona M ;) - pytanie co ci to da, oprócz wiekszej oszczędności baterii no i może odrobiny ciszy...?? BTW- celka ciężko sprzedać ;) Jeśli chcesz zwiększenia wydajności - zrób drutmoda - przekop forum, gdzieś tu jest - daje szynę z 400 MHz na 533 MHz. Taniej & skutecznie & sprawdzone nawet przez użytkowników tego forum :) A Everest i X200M to zapewne karta graficzna integra. Z tego co widzę, to ten model był sprzedawany tylko w naszym Kaczystanie, więc info o nim szukaj w polskim necie Chipset 910 obsługuje z tego co pamiętam 2 GB ramu. Tu masz więcej o chipsecie Co do dysku... Szybko, tanio i pojemnie :D Tak to tylko w Erze :P Poważnie - http://sklep.komputronik.pl/Dyski_twarde/W...atalog,kat,151/ Wg. mnie możesz skorzystać z każdego z tych dysków - najlepiej znajdź taki z zapisem prostopadłym - maSTHa212 będzie mógł Ci o tym więcej powiedzieć (użytkował bądź użytkuje taki dysk w lapciaku - ale nie wiem czy się w 300 PLN zmieścisz). A jak już znajdziesz - to znajdź tańszy sklep ... pozdrawiam sansaba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Wymienić możesz, powinno chodzić, choć teoretycznie 910 GML jest dla Celerona M ;) - pytanie co ci to da, oprócz wiekszej oszczędności baterii no i może odrobiny ciszy...?? BTW- celka ciężko sprzedać ;) Jeśli chcesz zwiększenia wydajności - zrób drutmoda - przekop forum, gdzieś tu jest - daje szynę z 400 MHz na 533 MHz. Taniej & skutecznie & sprawdzone nawet przez użytkowników tego forum :) A Everest i X200M to zapewne karta graficzna integra. Z tego co widzę, to ten model był sprzedawany tylko w naszym Kaczystanie, więc info o nim szukaj w polskim necie Chipset 910 obsługuje z tego co pamiętam 2 GB ramu. Tu masz więcej o chipsecie Co do dysku... Szybko, tanio i pojemnie :D Tak to tylko w Erze :P Poważnie - http://sklep.komputronik.pl/Dyski_twarde/W...atalog,kat,151/ Wg. mnie możesz skorzystać z każdego z tych dysków - najlepiej znajdź taki z zapisem prostopadłym - maSTHa212 będzie mógł Ci o tym więcej powiedzieć (użytkował bądź użytkuje taki dysk w lapciaku - ale nie wiem czy się w 300 PLN zmieścisz). A jak już znajdziesz - to znajdź tańszy sklep ... pozdrawiam sansaba tylko drutmod dziala na 915/910 a ja nie jestem do konca pewny jaki ja mam chipset? moze to jest ATI a nie jak pisza na stronce sklepu 910GML? czy ktos kto ma lapka LG moze cos napisac, czy mozna na tym sprzecie zrobic drutmoda lub wlozyc PentiumM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 tylko drutmod dziala na 915/910 a ja nie jestem do konca pewny jaki ja mam chipset? moze to jest ATI a nie jak pisza na stronce sklepu 910GML? czy ktos kto ma lapka LG moze cos napisac, czy mozna na tym sprzecie zrobic drutmoda lub wlozyc PentiumM? Najprostsze rozwiązania bywają najskuteczniejsze: mail/tel do producenta/dystrybutora na Polskę - myslę że odpowiedzą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 na pewno będzie działał każdy PM z rodziny 7X5 czyli na fsb100. mój chipset nie przewiduje obsługi PENTIUMA tylko same CELKI, zmieniałem i działa. Cererona wsadz sobie do szafy niech leży ;) Ja swoje sprzedałem za 50zł jakiś czas temu. Ramu 1GB ci starczy bo i tak w gry sobie nie poszalejesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 dzwonilem do serwisu ale sie nie dodzwonilem a na maila wyslanego do lg tydzien temu nikt mi nie odpowiedzial... :sad: gdybym wiedzial ze na moim lapku da sie zrobic drut-moda to bym pewnie cos dzialal w tym kierunku lub gdyby sie okazalo ze nie idzie to myslalbym nad PentiumM - teraz niestety nic nie wiem bo nikt juz z forum nie ma chyba tego lapka? gdyby ktos jednak sie znalazl kto ma tego lapka to prosilbym o sprawdzenie tez typ i symbol klawiatury bo walnely mi 2 klawisze a na gwarancji mi tego nie zrobia, na allegro gosc potrzebuje symbolu klawiatury a ja nie mam teraz jak lapka rozebrac... nowa klawiatura to znowu 200zl... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 proca możesz na pewno zmienić na PM z serii tak jak pisałem wyżej.co do zmiany na 533 przez drutmoda to raczej ne tentego. twoja plyta max obsluguje fsb 100 wiec [gluteus maximus]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) przez 1,5 miesiaca bylem bez neta i dopiero teraz moge cos odpisac! zdecydowalem sie na zakup Pentium M 1,7G, dotad mialem Celka 1,5G - czy odczuje widoczny wzrost wydajnosci? na tym Celku gdy chce zgrac z TuneraTV (Compro VideoMate U900 na USB) film w jakosci DVD to film troszke zcina - widoczny brak mocy procka. czy po wymianie na Pentium M 1,7G powinienem nagrac bez problemu (w instrukcji pisze ze wymagany procek 2,4G ale to chyba w normalnym kompie?) czy PentiumM 1,7G jest duzo lepszy od CeleronaM 1,5G (stary model) pod wzgledem wydajnosci i grzania sie? znalazlem na ebay 2 procki, jeden Pentium M735 a drugi Pentium M735A - czym roznia sie oba modele? oba sa taktowane zegarem 1,7 - nie mam pojecia czym sie roznia? pzd. Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez stasimon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) Pentium M pod względem wydajności będzie trochę szybszy, miałem możliwość bezpośredniego porównania C-M do P-M, którego teraz mam(oba 1.5GHz). Różnica w wydajności podczas codziennej pracy była niezauważalna. W Twoim przypadku będzie wynikać z wyższego zegara P-M. Pentium przy pełnym obciążeniu będzie grzał się tak samo, jednak podczas pracy biurowej lub przeglądaniu neta itp. niewymagających czynnościach jest dużo chłodniejszy ze względu na speedstep. Najważniejszą korzyścią jest moim zdaniem wydłużenie czasu pracy na baterii. Modele z A na końcu mają nowszy stepping, o ile się nie mylę mają dodaną funkcję Execute Disable Bit. Powinny bez problemu chodzić. Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez honor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 najchetniej to bym tego Celka podkrecil ale raz ze nie wiem jaki chipset jest w tym lapku (Everest pokazuje Microuklad ATI Express 200M ale to samo pokazuje w grafice a na stronie sklepu pisze ze chipset Intela 910) i czy bedzie dzialal a dwa ze boje sie cos w nim spalic jeszcze przypadkowo! Pentium M 1,7 troszke kosztuje (w Anglii uzywany za ok 34 funty) i boje sie ze moze nie dzialac albo przyrost predkosci bedzie niewystarczajacy do tej kompresji z tunera TV do DVD... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 nie wiem nad czym się zastanawiać. ja wymieniłem CM 1,5 na 1,4 1MB czyli słabszego, ale zależało mi na ciiiiiiszy którą otrzymałem. później była okazja wymieniłem na 1,7 2MB gdzie znaczący jest przyrost mocy i też ciiiiisza. jak masz kase to na prawde warto zainwestować. nie zapomnij o paście, ja przesmarowałem AC+ i jest oki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 nie wiem nad czym się zastanawiać. ja wymieniłem CM 1,5 na 1,4 1MB czyli słabszego, ale zależało mi na ciiiiiiszy którą otrzymałem. później była okazja wymieniłem na 1,7 2MB gdzie znaczący jest przyrost mocy i też ciiiiisza. jak masz kase to na prawde warto zainwestować. nie zapomnij o paście, ja przesmarowałem AC+ i jest oki znalazlem taka informacje na stronie chip.pl o chipsecie XPRESS 200M, takim jaki mam w lapku - ponoc ma obslugiwac zarowno Celeron M, Pentium M i Pentium 4 M... nie wiem tylko ktory model mam wybrac, 735 czy 735A... nigdzie nie ma zadnych informacji na ten temat! nie wiem nad czym się zastanawiać. ja wymieniłem CM 1,5 na 1,4 1MB czyli słabszego, ale zależało mi na ciiiiiiszy którą otrzymałem. później była okazja wymieniłem na 1,7 2MB gdzie znaczący jest przyrost mocy i też ciiiiisza. jak masz kase to na prawde warto zainwestować. nie zapomnij o paście, ja przesmarowałem AC+ i jest oki znalazlem taka informacje na stronie chip.pl o chipsecie XPRESS 200M, takim jaki mam w lapku - ponoc ma obslugiwac zarowno Celeron M, Pentium M i Pentium 4 M... nie wiem tylko ktory model mam wybrac, 735 czy 735A... nigdzie nie ma zadnych informacji na ten temat! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...