Skocz do zawartości
obiboqs

Dwuprocesorowa Płyta Główna - Kolejny Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam płytę główną.

Nazwa płyty: PCChips M720 (M720-II)

Chipset: Intel i440LX

Wykorzystywane przeze mnie procesory: 2x Intel Celeron Mendocino 466MHz na przelotkach PGA370=>Slot1

No to tak:

Gdy włożę pierwszy procesor, płyta śmiga. Gdy włożę ten drugi - również. Jednakże gdy włożę oba na raz - komputer się zawiesza.

Zwisy następują w najróżniejszych momentach - najczęściej na kilka-kilkanaście sekund po uruchomieniu. Czasami na teście pamięci, czasami jak już wejdę do BIOSu, czasami jeżeli do niego nie wejdę to przy boot`owaniu - dalej zajść mi się nie udało :)

Co może być przyczyną? Wgrywałem już wszystkie możliwe wersje BIOSu (nie wiem dokładnie ile ich jest, bodajże trzy czy cztery).

Moduł APIC mam włożony. Gdy go wyjmę - bez różnicy. Dzieje się dokładnie to samo.

Dane z modułu:

S82093AAS U045L2A0254NNM 9736N720026P.1WE19695MALAYSIA(M) (C) `92, `95
Może trzeba tylko jakąś opcję w BIOSie włączyć? Ale jeżeli tak to jaką?

Z góry dzięki za wszystkie konkretne odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jeżeli dobrze pamiętam to bez przeróbek nie odpalisz 2 Celeronów razem.

Sprawdź napięcia i temperatury.

Mendocino dwa powinny odpalić - przynajmniej nie słyszałem tezy że odpalić nie powinny nigdzie.

Co innego P3-Coppermine - te na zwykłych przejściówkach owszem - nie odpalają, trzeba zmiany napięcia a to wymaga modyfikacji. Zresztą - na moim MOBO nie pozwalają również mnożniki ;)

Nie mam czujnika na MOBO więc niestety napięć i temperatur Ci nie podam, a nie chce mi się specjalnie biegać żeby znaleźć miernik (bo nawet nie wiem, czy okaże się to pomocne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość ghost_dog

zeby odpalic 2 procki na tej plycie potrzeba jest jakas magiczna plytka ktora musisz gdzies wlozyc (jakies gniazdo na plycie). kiedys widzialem takie cos na allegro ale to bylo dawno temu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby odpalic 2 procki na tej plycie potrzeba jest jakas magiczna plytka ktora musisz gdzies wlozyc (jakies gniazdo na plycie). kiedys widzialem takie cos na allegro ale to bylo dawno temu

Ta "magiczna płytka" to wlaśnie APIC.

Napisałem wszystkie dane z niego i tak dalej wyżej.

APIC zwiększa liczbę przerwań - bodajże z 20 do 24, ponieważ użycie 2CPU wymaga tego (inaczej po prostu zabrakłoby przerwań - IRQ).

Mam włożony APIC, jednakże jeżeli go wyjmę to tak jak pisałem - dzieje się dokładnie to samo.

Tak więc może wystarczy coś w BIOSie włączyć?

Prosiłbym tutaj o wypowiedzenie się osoby bardziej obeznane w temacie.

Z góry dziękuję.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Wykorzystywane przeze mnie procesory: 2x Intel Celeron Mendocino 466MHz na przelotkach PGA370=>Slot1...

A zmodowałeś procki/przelotki ? Bo przecież jedną z różnic Pentium vs. Celeron było to, że te 2 miały zablokowana funkcję pracy wieloprocesorwej :? Jak nie modowałeś i nie masz przejściówke z odpowiednią zworką to podpowiem - na styk B75 (Slot 1) nie dochodzi sygnał z nóżki AN15 :damage_wall:

Jakby za mało obrazowo :P to:

http://www.cpu-central.com/dualceleron/s370/index-370.html

http://www.ocworkbench.com/hardware/overcl...eleron/dual.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zmodowałeś procki/przelotki ? Bo przecież jedną z różnic Pentium vs. Celeron było to, że te 2 miały zablokowana funkcję pracy wieloprocesorwej :? Jak nie modowałeś i nie masz przejściówke z odpowiednią zworką to podpowiem - na styk B75 (Slot 1) nie dochodzi sygnał z nóżki AN15 :damage_wall:

Jakby za mało obrazowo :P to:

http://www.cpu-central.com/dualceleron/s370/index-370.html

http://www.ocworkbench.com/hardware/overcl...eleron/dual.htm

Ach, to modować trzeba? :blink: Kijowo... <_<

Nic, po raz kolejny wielkie dzięki za podpowiedź.

Spróbuję znaleźć kogoś kto podjąłby się tak "precyzyjnego lutowania", aczkolwiek już wiem że będzie trudno :sad:

No nic, jak już będzie po sprawie to wrócę i powiem czy zadziałało :)

Tylko tak - czy przy obu przelotkach mam "modować" :razz: ?

Pozdrawiam.

edit: Aha, i jak mogę dokładniej znaleźć przede wszystkim styk B75?

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit: Aha, i jak mogę dokładniej znaleźć przede wszystkim styk B75?

czytaj przyklejony temat post benka

nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale czy procki maja te same serie bynajmniej w p3 do pracy dwuprocesorowej byly wymagane te same serie

Edytowane przez morron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale czy procki maja te same serie bynajmniej w p3 do pracy dwuprocesorowej byly wymagane te same serie

Ja chyba mam te same serie...:

Pierwszy:

Intel Celeron (tm)FV524RX466128 SL3EHMALAYL0060743-1068(m)(c) `98
Drugi:

Intel Celeron (tm)FV524RX466128 SL3EHMALAYL9450630-0459(m)(c) `98
Seria to SL3EH, tak?

Pierwsza linijka też jest taka sama...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak SL3EH to seria

to zostalo tylko zrobic tak jak sugeruje benek

Ok. Mam znajomego który na codzień zajmuje się elektroniką i ma profesjonalny sprzęt do tego tak więc teraz muszę tylko zastać go w domu i będzie po sprawie ;)

Pozdrawiam

edit: Benek to widzę spec od takich spraw ;) Jeszcze raz dzięki. Szczerze mówiąc to nigdzie indziej nie otrzymałem stosownej odpowiedzi - na innych forach mówiono mi że mam coś w ustawieniach BIOSu powłączać, a w "Technical support" PCChips`a zamiast powiedzieć mi że Celiny mają poblokowaną możliwość pracy w parach bądź ta płyta nie obsługuje dwóch celin powiedzieli mi że mam BIOSa zresetować zworką... :lol:

Pozdrawiam.

edit2: Aha, bym zapomniał:

Czy ten mod mam wykonać na jednej czy na obu przelotkach?

Pozdrawiam

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ;) Jeszcze raz dzięki...

No Problem ;) jak coś wiem to pomagam.

...edit2: Aha, bym zapomniał:

Czy ten mod mam wykonać na jednej czy na obu przelotkach?

Nawet gdybyś mnie przypalał żywym ogniem :razz: to nie mam pojęcia - logika podpowiada że na obu, najwyżej będziesz musiał postawić koledze-elektronikowi 2 piwa zamiast 1 :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Problem ;) jak coś wiem to pomagam.

Nawet gdybyś mnie przypalał żywym ogniem :razz: to nie mam pojęcia - logika podpowiada że na obu, najwyżej będziesz musiał postawić koledze-elektronikowi 2 piwa zamiast 1 :razz:

Fakt ;) Najlepiej zrobić na dwóch, a jakby się przypadkiem okazało, że potrzeba tylko na jednej to co za problem kabelek oderwać czy przeciąć, prawda? :)

Niestety, okazało się że kolega-elektryk nie ma odpowiedniego sprzętu :angry: F#ck! No nic, będzie trzeba poszukać kogoś innego. Znam innego, ale ten mi kiedyś już coś w laptopie lutował i tak przylutował że laptop poszedł na śmietnik (nowy nie był, ale zawsze). Tak więc jemu wolę nie dawać ;) Będę musiał się rozejrzeć tu i ówdzie czy mają odpowiedni sprzęt do tego i czy mi zrobią. Bo znam jeszcze jednego, który sprzęt ma ale jak usłyszy że to co ma zlutować ma coś wspólnego z komputerem to od razu białą flagę podnosi. Nic, zobaczymy. Kwestia czasu :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam cykasz się z tym za bardzo - weź kawałek skrętki (kabel sieciowy), wyciągnij 2 przewody, przytnij na odpowiednia długość i przejdź się do najbliższego serwisu komórek, za 5 PLN powinni Tobie to wszytko polutować, a że mają wprwę w lutowaniu elementów SMD i odpowiedni sprzęt to zrobią to fachowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam cykasz się z tym za bardzo - weź kawałek skrętki (kabel sieciowy), wyciągnij 2 przewody, przytnij na odpowiednia długość i przejdź się do najbliższego serwisu komórek, za 5 PLN powinni Tobie to wszytko polutować, a że mają wprwę w lutowaniu elementów SMD i odpowiedni sprzęt to zrobią to fachowo.

Wiesz, na to żeby pojechać do serwisu komórek nie wpadłem. Ok, wezmę, ale od tasiemki i zobaczę co się da zrobić. No tak - tylko obawiam się, że umiejętności miejscowych "serwisantów" komórkowych ograniczają się do ściągnięcia sim-lock`a... :mad: Nie mieszkam w dużym mieście jak Poznań, Wrocław czy nawet Kalisz, tak więc może być ciężko..

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No. Znalazłem kogoś, kto podjął się zadania. Mimo, że musiałem się nieźle naczekać (trwało to blisko tydzień), to lutowanie jak najbardziej czyste i procesory działają :)

Tak więc jeszcze raz dziękuję, "przyjazny człowieku z logo Atari w emblemacie" ;)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...